Van Hol-Fix naar Textilien, Deko Waren en Döner

Mickten in Dresden, 1972 en 2023

Henk Ontrop maakte deze dia in Dresden op de Leipziger Straße bij de eindhalte van lijn 13 en de remise Mickten. Van de remise zijn rechts op de dia alleen de afbuigende sporen te zien. Eind 1971 kregen de trams een zogenaamd EDV-nummer met controlegetal en afgaande op andere aantekeningen van Henk Ontrop zal de dia hoogstwaarschijnlijk gemaakt zijn in september 1972.

Motorrijtuig 201 674-1 is een zogenaamde ‘Große Normalwagen’ gebouwd in 1926 door Waggon- und Maschinenbau Aktiengesellschaft Görlitz (WUMAG) op een onderstel van MAN. Het is ook een van de weinige niet omgebouwde tweerichtingtrams die noodzakelijk waren op deze lijn 13 vanwege het kopspoor aan het andere eindpunt: Leubnitz. Door de aanleg van keerlussen en de beschikbaarheid van nieuwe Tatra T4D-trams waren eind 1974 in Dresden geen vooroorlogse tweerichtingmotorrijtuigen meer nodig.

De dia van Henk Ontrop geeft mooi de sfeer in de DDR-straten weer: een bestrating van kasseien en weinig autoverkeer. De tram stopte nog in het midden van de straat, waarna de passagiers konden in- en uitstappen, terwijl het autoverkeer op eerbiedige afstand bleef wachten. De (nood?)bebouwing links is ook interessant met een ‘Hol-Fix’, een DDR-buurtwinkeltje met beperkt aanbod dat tot laat in de avond geopend was.

Op 23 juli 2023 fotografeerde ik ook een lijn 13 aan dezelfde halte in Dresden. Bombardier leverde de afgebeelde lagevloertram met het nummer 2634 in 2008 (serie 2601 -2640 van het type Flexity Classic).

Vergeleken met 1972 is er veel veranderd maar blijft de aanblik toch heel herkenbaar. De remise Mickten werd in de jaren negentig gesloten en later verbouwd tot winkelcentrum. De tramrails aan de linkerzijde zijn verlegd naar de stoeprand, zodat de passagiers niet meer over de rijbaan hoeven te lopen. Het autoverkeer is enorm toegenomen en heeft meer de ruimte gekregen. De winkeltjes zijn gebleven maar de DDR-avondwinkel heeft plaatsgemaakt voor hedendaagse Textilien, Deko Waren en Döner

Wim van der Ent


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: trams bij Mickten in Dresden in 1972 en 2023.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie