Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Strassenbahn in Berlin 1865-2015

Seit 150 Jahren Deutschlands Tram-Hauptstadt

In 1865 ging in Berlijn de eerste tram rijden. Het was een paardentram die reed van de toen nog zelfstandige voorstad Charlottenburg naar de Brandenburger Tor in Berlijn. In1876 kwamen er trams getrokken door stoomlocomotieven, maar die waren geen groot succes. Alleen in de ruim aan­gelegde zuidwestelijke voorsteden had de stoom­tram enig succes.

In 1881 bouwde Siemens & Halske de eerste elektrische tramlijn ter wereld in Groß-Lichtenberg, een voorstad van Berlijn. Dat was wel een succes: de elektrische tram begon aan een snelle zegetocht. In 1912 waren er in Groß-Berlin — ongeveer in het huidige gebied van Berlijn — al 504 km tramlijn met 2246 motorwagens en 1509 bijwagens. Er waren 14 tram­ondernemingen, die in 1919 tot één bedrijf werden samengevoegd. Tien jaar later was het lijnennet uitgegroeid tot een van de grootste van Europa.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn in tweeën gesplitst. In 1967 verdween de tram uit West-Berlijn op een enkele museumlijn na. Ook in Oost-Berlijn wordt over afschaffen gedacht, maar als in 1971 besloten wordt tot het bouwen van grote nieuwe woonwijken keert het tij en wordt besloten tot uitbreiding van het tramnet naar onder andere Mahrzahn. In 1989 komt de Wende en wordt Berlijn weer een geheel. Er komen plannen om de tram in het westelijk deel terug te brengen, maar dat ging en gaat maar heel langzaam.

Op twee pagina’s beschrijft Bernhard Kußmagk zijn herinneringen aan lijn 84. Dat geeft mij nogstalgische gevoelens want met die lijn ben ik in de jaren tachtig verschillende malen meegereden naar het Wasserwerk aan de Grosser Müggelsee, maar het ”umsetzen” heb ik niet meer meegemaakt, dat was voor mijn tijd. Het boek bevat veel interessante foto’s. — GR

Plaatsnummer Ta-450.120


Rescue for Passengers: Precautions against accidents when travelling by Rail

Useful advice to passengers: a) on the road; b) at stoppages; c) when accidents occur

2022, 32 pagina’s met 21 tekeningen. Dit boekje, een facsimile herdruk van een in Sint Petersburg in 1885 uitgegeven brochure, geeft tips hoe een rit in een trein/tram te overleven aan het eind van de negentiende eeuw. Het is naar onze maatstaven een echt humoristisch boekje geworden. Ook toen werd er bagage gestolen in treinen, dus je bent ge­waar­schuwd! Op bladzijde 17 word je gewaarschuwd dat je een medereiziger niet moet bezeren met bijvoorbeeld een meegenomen zeis, alsof je de Dood zelve bent!

Tenslotte krijg je ook nog even les in het op- en afstappen van een rijdende trein… Maar staat nog veel meer onzinnige zaken in, dus lenen en een avondje lachen! — RR

Plaatsnummer Sx-550.008


Lignes vicinales Bruxelles Expo 58

Fotoboek, 86 bladzijden met circa 100 foto’s en diverse kaarten. 2021 met onderschriften en begeleidende teksten in de Franse taal.

In april dit jaar hebben wij van de Belgische serie Lignes vicinales (buurtspoorwegen) drie foto­boeken besproken, waarin diverse lijnen van de Nationale Maatschappij Van Buurtspoorwegen (NMBS) aan bod kwamen. Deze maand heeft de bibliotheek weer twee fotoboeken verworven uit dezelfde serie.

Het voorliggende rijkgeïllustreerde boek gaat over Brussel voorafgaand aan en tijdens de Wereldtentoonstelling Expo 58. U weet wel met het Atomium als kenmerkend bouwwerk. Op verschillende plaatsen in het boek kom je dit monument dan ook tegen en het wordt ook in detail beschreven.

Het is een aardig boek geworden met redelijk gemakkelijk leesbare teksten in het Frans. Kortom kom dat boekje bekijken en ook lenen! — RR

Plaatsnummer Ta-410.074


Lignes vicinales Bruxelles, Haacht, Keerbergen, Mechelen (Malines)

Fotoboek met 78 pagina’s en circa 80 foto’s alsmede diverse kaarten. Met onderschriften en begeleidende teksten in de Franse taal.

Stoomtrams maar in meerdere mate elektrische trams zien we hier in allerlei soorten voorbij komen. Die stoomtram­locomotieven op pagina’s 22 en 23 zijn zo groot, dat je even denkt dat het ‘stoom­gemotoriseerde’ trams met open ramen zijn, maar in de behuizing is een grote liggende ketel toch echt zelfs zichtbaar ‘verstopt’. De foto op pagina 22 is duidelijk geposeerd (behalve dan die man in bokshouding rechts vooraan).

Zelfs een ‘voiture camping’ komt voorbij op bladzijde 67. Je kon deze huren en dan werd dit rijtuig in België, waar jij het wilde, neergezet en kon je er goedkoop vakantie in houden. In ons eigen land was er ook zo iets, maar die waren op vaste plaatsen neergezet als kampeerplaats (NZH of RTM).

De kwaliteit van de foto’s is redelijk en de teksten zijn relatief gemakkelijk te begrijpen. Kortom een aardige tijdspassering om deze beide boeken te lenen. — RR

Plaatsnummer Ta-410.179


Gerhard Riesthuis, Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s