Van wachthuis tot kebabzaak tot …

Rotterdams tramhuis wordt in oude luister hersteld

Een foto uit het Stadsarchief van Rotterdam met het tramhuis als RET-centrale post en wachthuis aan het Kruisplein in 1967.

Bij het Eendrachtsplein in Rotterdam (om precies te zijn op het Hermesplantsoen) staat sinds 1971 het oude tramhuis. Tot voor kort was hierin een kebabzaak gevestigd maar het is vooral bekend geworden als café ’t Oude Tramhuys, jaren­lang een van de weinige horecagelegenheden in Rotterdam met een nacht­vergunning. Begin dit jaar werd het gemeentelijke monument door Stads­herstel Historisch Rotterdam aangekocht met het doel het volledig te restaureren en er een nieuwe publieke functie aan te geven.

Op 7 juli 2023 passeert ‘de Haventram’ op rondritlijn 10 het tramhuis dat inmiddels is afgeschermd met hekken in afwachting van de restauratie.

Het gietijzeren tramhuis werd in 1914 gebouwd in opdracht van de Rotterdamse Electrische Tramweg Maatschappij (RETM) op het (vroegere) Beursplein door smederij Bettenhausen. Het diende als onderdak voor de wisseljongens en tram­passagiers. Na het bombardement in 1940 kreeg het andere functie en ging het een rol spelen bij de wederopbouw van de stad.

Alvorens het tramhuis op het Hermesplantsoen belandde, stond het op de Coolsingel (1941), het Weena (1946) en het Kruisplein (1958). Het geheel van gietzijzer en glas werd telkens te waarde­vol bevonden om te slopen.

Paul van Baarle


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: een Rotterdams tramhuis wordt in oude luister hersteld.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie