Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Loks und Triebwagen der SBB

Schweizerische Bundesbahnen seit 1902

2022, 144 bladzijden elk voor de helft met een foto en daaronder Duitse info en kengetallen

Dit is een actueel rijkgeïllustreerd veel­omvattend materieeloverzicht van de Zwitsere staatsspoorwegen, waarin locomotieven, rangeermaterieel, wagenstellen, dienstvoertuigen en historisch materieel beschreven en afgebeeld worden. Heel modern, want er staat zelfs een hybride rangeerlocje in met diesel- en elektro-aandrijving.

Wat er helaas niet in staat, is een ander hybridelocje model ‘Tigerli’, een stoomtenderlocje uit de Tweede Wereldoorlog met extra een pantograaf, die de vervangende elektrische ketelverwarming van stroom voorzag als de kolen op waren… Een andere opmerkelijke e-loc is de Ce 4/4 2, omdat onduidelijk is waar de stroom ‘binnenkomt’. Als u het weet, dan horen wij dat graag! En tenslotte graag uw aandacht voor de CZm 1/2 31 ‘Kittel’, een stoomrijtuig op blz 60!

Plaatsnummer Sm-460.174


Bildatlas der Deutschen Lokomotiven

Deutsche Bahn und Privatbahnen

2007, 144 pagina’s met meer dan 250 foto’s plus interessante info in het Duits.

Dit is een oersaai, maar dus degelijk overzicht van Duitse locomotieven die bij DB en de ‘Privatbahnen’ reden. Maar helaas zo leuk als de hierbovenbeschreven Zwitserse tegenhanger is door zijn uitzonderlijke rariteiten, zo uitputtend compleet is dit boek. En dat is dan ook meteen zijn waarde. De scope van dit boek is veel beperkter en dus krijg je kwaliteit door kwantiteit! De foto’s zijn onberispelijk en de relatief beknopte bijschriften geven duidelijk inhoudelijke informatie over het materieel. Een boek voor kenners!

Plaatsnummer Sm-430.775


Encyclopédie du matériel moteur SNCF

Tome 1: Les locomotives à courant continu 1500 V

Tome 3 (1ère partie): les autorails depuis 1938

Beide delen 98 bladzijden, circa 2007. Door Olivier Constant.

Deze twee delen kwamen via een legaat in ons bezit. Zij vormen een klein deel van een serie van 13 delen, waarin elektrische- en diesellocomotieven, alsmede treinstellen en overige gemotoriseerde voertuigen van de Franse staatsspoorwegen SNCF beschreven worden. De bibliotheek bezit inmiddels drie delen hiervan; deel 4 hadden we al.

Deel 1 gaat over elektrische locomotieven die op 1500 volt rijden. Bij de NS 1100, 1300 en 1600, en nog enkele andere types die niet bij de NS reden. Zoals Franse versies van de 1100 met een iets andere botsneus.

Deel 3 behandelt de dieselmotorrijtuigen – in het Frans : autorails – zoals die vanaf 1938 tot de jaren vijftig van de vorige eeuw in Frankrijk werden gebouwd. Vooral die rijtuigen met een ‘puist’ op het dak, waarin de machinist naar buiten keek, en de omgebouwde bussen, zijn erg aardig om te bekijken.

En mocht je autorails van recentere datum willen bestuderen, dan moet je deel 4 komen bekijken en lenen.

Plaatsnummer Tome 1: Sm-500.142.1

Plaatsnummer Tome 3: Sm-500.142.3

Plaatsnummer Tome 4: Sm-500.142.4


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s