Op reis met de SNE

In de sporen van het Habsburgse rijk

Van vrijdag 23 februari t/m zaterdag 2 maart 2024 gaan we in Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland op zoek naar treinen en trams in de sneeuw. Garanties voor een witte wereld geven we niet af, maar dat het weer een leuke en afwisselende week wordt staat wel vast.

De Winterreis voert naar de Atterseebahn, de Wald­viertelbahn en naar Zwickau voor een tramexcursie. Het hoogtepunt lijkt een grote rondrit te worden met een motorwagen van de KŽC in het westen van Tsjechië, mét hapje en natje aan boord. De ledenprijs voor de Winterreis bedraagt € 1295 op basis van een gedeelde tweepersoonskamer, een eenpersoonskamer gaat er uit voor € 1640.

Meer informatie en de mogelijkheid om te boeken vind je vanaf vrijdag 15 december in Op de Rails en op www.nvbs.com/excursies. Hoe koud het ook mag zijn, de Winterreis wordt weer warm aanbevolen.

Motorwagen M286.1008 van de KŽC. Foto: KŽC.

Nostalgietrein van de Attergaubahn, tegenwoordig de Atterseebahn. Dit is een van de bestemmingen van de komende Winterreis. Thorn, 30 augustus 2005. Foto: Alexander Wagenhofer.

Nog plaatsen vrij in de Jaap

De Oliebollenrit op zaterdag 30 december met Blokkendoos mC 9002 Jaap trekt tot op heden zo’n 130 liefhebbers. Dat gaat de goede kant op, maar we kunnen er nog wel wat meer gebruiken. De middagrit zit vrijwel vol, dus heb je je nog niet aangemeld doe dit dan voor de ochtendrit die van Amsterdam Centraal naar Amersfoort Centraal voert. Geef ook duidelijk aan in de Reiswinkel of bij een overschrijving voor welke rit je opteert. Aanmelden kan nog tot 1 december. Klik hier voor meer informatie.

mC 9002 op zijn thuisbasis in Hoorn. Foto: Stichting 2454 CREW.

Overige bestemmingen

Vergeet niet op 2 december naar NVBS Centraal af te reizen voor de presentatie van het Reisprogramma 2024 van de SNE.

Echte Goudse stroopwafels, al jarenlang een grote hit op de SNE-informatiebijeenkomsten.

Om 12.30 en om 14.30 uur start de vooruitblik die in beide gevallen circa 90 minuten zal duren. De Europese reizen staan op het programma, terwijl de belangstelling wordt gepolst voor de Verre Reis naar Japan. Bij voldoende animo wordt in mei 2024 naar het land van de rijzende zon gevlogen. In Amersfoort staan koffie/thee en Goudse stroopwafels klaar. De tweede bijeen­komst lijkt behoorlijk vol te lopen, dus kijk of je om 12.30 uur aanwezig kunt zijn. Direct na de bijeenkomst is het programma ook te bekijken op www.nvbs.com.

Rondrit 1750 en 1761

Onder zeer grote belangstelling is op zondag 19 november afscheid genomen van de locserie 1700. Met een stam IC-rijtuigen van de Deutsche Bahn is vanuit Amersfoort een flinke rondreis door Nederland gehouden, die niet alleen in de trein maar ook langs de lijn tot veel enthousiasme leidde. In Rotterdam Stadion werden diverse 1700’en (en verwante soortgenoten) bijeengebracht voor een fotomoment.

De excursietrein met loc 1761 tijdens een stop in Tilburg. Foto: Han Duijve.

Gert-Jan Hondelink was mee en heeft het verslag verzorgd. Klik hier voor zijn tekstuele bijdrage, bekijk de foto’s en de twee bijpassende tekeningen van Bas Vanlier.

Verslag Polenreis, LTM-excursie en Katwijk-Leiden

Tussen 16 en 30 september 2023 zijn 34 deelnemers naar Polen gereisd voor de najaarsreis van de SNE. Het uitgebreide verslag en de vele foto’s houden de herinnering aan deze leuke reis levend. Klik hier voor de reportage.

Op 7 en 21 oktober zijn de restanten van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij bezocht. Sjef Janssen leidde 83 deelnemers door het zuiden van ons land. Vaste verslaggever Frank Hoogenboom was mee op de 2e dag en doet verslag.

Op 11 november stond de Stoomtrein Katwijk Leiden centraal. Circa 110 deel­nemers beleefden hier een leuke dag met drie stoomlocomotieven in een ver­nieuwd en uitgebreid museum. Met foto’s van Frans van Sabben is hier een web­expositie van gemaakt. Bekijk alle beelden hier.

Ronald Bokhove


[printfriendly]

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.

Meer over de SNE

Algemene informatie

Reis- en activiteitverslagen

Reiswinkel


www.nvbs.com/excursies