Op reis met de SNE

長い旅の日本 (ofwel Verre reis Japan)

Japan is een spoorland pur sang. Nergens in de wereld is het railnet zo verfijnd en de punctualiteit zo hoog, om van het excellente dienstbetoon nog maar te zwijgen. Kaapspoor, normaalspoor, smalspoor en monorail, het vormt een fascinerende eenheid want in dit land staat de reiziger écht op 1, 2 en 3. We gaan het meemaken, want de Verre Reis van de Stichting NVBS-Excursies voert tussen 10 mei en 2 juni 2024 naar het land van de rijzende zon.

Motorwagen 7023 van het trambedrijf van Toyama, 2 juni 2018. Foto: Rob Zoomer.

We bezoeken met de eilanden Honshu en Kyushu het op spoorgebied meest interessante midden en zuiden van Japan. Spoorse bestemmingen, drukke steden, spectaculaire natuur, een fascinerende cultuur en negen trambedrijven zijn aaneengesmeed tot een 24-daagse reis. Voor een deel wordt met de Japan-Railpas gereisd waarbij de snelle Shinkansen vlotte verplaatsingen mogelijk maakt. Maar we treffen ook spectaculaire berglijnen met zigzags en lijnen waar de trein bijna lopend kan worden bijgehouden.

Japan staat bekend als duur land, maar in de praktijk valt het mee. De keuze is reuze en dat geldt ook voor vervoer, hotels, maaltijden en uitstapjes die in alle prijsklassen voorhanden zijn. We zijn er in geslaagd om vanaf € 5100 een programma samen te stellen met een waaier aan ervaringen met overnachtingen in goede middenklassehotels.

Meer weten? De Verre reis is inmiddels geopend voor inschrijving. Lees de uitgebreide beschrijving, bekijk de routekaart en het dag-tot-dagprogramma en laat je meevoeren in oosterse sferen. Tijdens de informatiebijeenkomst op 2 december was veel animo te bespeuren dus het moet raar gaan willen we de vereiste 25 deelnemers niet halen. Klik hier voor alle details en geef je op voor de reis naar het Verre Oosten.

Station Yonago in het westen van het hoofdeiland Honshu met zowel diesel- als elektrisch materieel, 5 juni 2018. Foto: Rob Zoomer.

Winterreis: laatste kaarten

De Winterreis naar Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië is geopend voor inschrijving. De eenpersoonskamers waren even uitverkocht, maar er zijn snel enkele bijbesteld. Voor wie van sneeuw en kou, treinen en trams houdt geldt: niet talmen, maar boeken. Kijk hier voor meer informatie en reis mee naar Midden-Europa.

Reisprogramma 2024

Alle beschikbare stoelen waren op 2 december nodig om de circa 90 belang­stellenden voor het SNE-Reisprogramma 2024 een zitplaats te bieden. De Winterreis en de Verre Reis Japan zijn inmiddels voor inschrijving geopend. In juni wordt Liverpool bezocht. De Flexreis staat garant voor één centraal gelegen hotel en uitstapjes naar twee museumlijnen en de tram van Blackpool. Ook wordt aangesloten bij een mainline stoomrit over de Settle-and-Carlisle Railway. De heen- en terugreis gaat met de Eurostar via Londen.

‘The Fellsman’ rijdt over het Ribblehead-viaduct tussen Settle en Carlisle, 3 juli 2013. Foto: Ronald Bokhove.

In september gaan we naar de Balkan. Servië is het reisdoel voor excursies met een Uerdinger Schienenbus, Tito’s Blauwe Expres en voor een bezoek aan de spectaculaire smalspoorlijn bij Mokra Gora. In het Hongaarse Szeged staat een tramexcursie op de rol. Ook dienstritten in dit gebied zijn al bijzonder, met baanvakken waar soms slechts één trein per dag rijdt. We komen in acht landen, want ook in Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Slovenië en Italië maken we kilometers. Enkele kortere uitstapjes bij de oosterburen (waaronder het populaire Schönes Wochenende) en de dagexcursies completeren het programma voor volgende jaar.

Drukte in NVBS Centraal op 2 december 2023. Foto: Ronald Bokhove.

Verslag Stoomtrein Katwijk Leiden

Het verslag van het bezoek aan de Stoomtrein Katwijk Leiden op 11 november 2023 staat online. Klik hier voor de pennenvruchten van Han Duijve en bekijk de fotocollage van Ton Stevenhagen.

Motorloc 76 van de Stoomtrein Katwijk Leiden, 11 november 2023. Foto: Ton Stevenhagen.

Ook het bestuur van de SNE wenst alle NVBS’ers en hun naasten goede feest­dagen en een genoeglijk reisjaar 2024.

Ronald Bokhove


[printfriendly]

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducés kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.

Meer over de SNE

Algemene informatie

Reis- en activiteitverslagen

Reiswinkel


www.nvbs.com/excursies


Reisprogramma 2024

Bekijk de brochure met het reisprogramma 2024 (pdf).