Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


1. Tramlijn L – Brussel-Leerbeek. Al 50 jaar spoorloos, maar niet vergeten. De laatste jaren van deze buurttramlijn gezien door de cameralens van Edward Kuyper, 2023, 228 pagina’s, circa 200 foto’s met korte onderschriften.

2. Met de tram door het Pajottenland. Van Dender- tot Zennevallei. Door René De Loecker, 2017 en 2019, 236 pagina’s, circa 200 foto’s met onderschriften, daarnaast uitgebreide historische beschrijving over de aansluiting op de Brusselse agglomeratie.

3. De laatste Pajotse Buurttram. Baanvak Leerbeek-Brussel 1888-1972. Door René De Loecker, 2022, 280 pagina’s, circa 200 foto’s met gedetailleerde onderschriften en historische informatie.

Dit is een trilogie over de tramlijn tussen Brussel en Leerbeek, uitgegeven door de Heemkundige Kring van Gooik. Het maakt alle verwachtingen waar met betrekking tot geschiedenis, details van lijnennet, wagenpark en dienstuitvoering van deze Boerentram. Maar aanpalende amusante weetjes over de cafés langs de lijn, waar bijvoorbeeld het rijdend personeel nog gauw een pintje pakte, zijn ook niet te versmaden. Op de foto gemaakt op de laatste rijdag in 1972 kun je zien dat de roklengte van de dames van nu weer gelijk is aan die van toen. De foto’s zijn van redelijke tot goede kwaliteit.

Boek 1 is een fotoboek met korte onderschriften en een paar niet-technische artikelen uit het Heemkunde-tijdschrift van de uitgever. Plaatsnummer Ta-410.181.

Boek 2 bevat de geschiedenis van de lijn, het station te Leerbeek en de secties naar Gooik en naar Halle, alles uitgebreid beschreven. Royaal geïllustreerd met foto’s voorzien van uitgebreide bijschriften. Het materieel wordt ook in detail beschreven. Niet alleen de toen in gebruik zijnde trams van de jaren 70, maar ook de stoomlocomotieven van weleer. Plaatsnummer Ta-410.182.

Boek 3 is het afsluitende deel met de historie van het station Leerbeek, een beschrijving van het rollend materieel en de cafés naast de baan. Voorts enkele anekdotes uit de lokale tramgeschiedenis en meer dan 100 foto’s met royale bijschriften. Ook in dit deel zijn de onderschriften bij de foto’s veelomvattend en gedetailleerd. Vervolgens worden zo’n 50 bladzijden ingeruimd voor info en foto’s met betrekking tot het einde van deze interessante tramlijn, waar zelfs een huwelijksreis mee gemaakt werd (blz. 256)! Plaatsnummer Ta-410.183.


Rutger Ruempol


Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s