Van Plan V naar SLT

Station Woerden in 1976 en 2023

Wellicht een vreemde constatering bij een foto, maar ik heb niets met Woerden. Een enkele keer rijd ik er met de stoptrein Amsterdam-Rotterdam langs, maar dat is het dan. Twee keer moest ik er echt zijn, in 1976 voor een sollicitatie en afgelopen jaar in het ziekenhuis. Beide keren had ik (vanzelfsprekend) m’n camera bij me.

Plan V vertrekt naar Leiden.

Bijna vijftig jaar verschil kun je goed zien. Het treinverkeer heeft door de uitbreiding van het aantal sporen zijn dominantie flink vergroot. De overweg met wachtende fietsers is door onderdoorgangen en een klaverblad van fietspaden vervangen.

SLT vertrekt naar Leiden.

Van heel vroeger herinner ik me de ERU-kaasfabriek (ze smelten de kazen!) naast het spoor; ook toen was het langsrijden, op weg naar mijn grootouders in Gouda. Een braakliggend terrein met een studentenhuis herinnert daar nog aan. Het oude station en de bijgebouwen zijn er gelukkig nog, de nieuwere traverse en perron­overkappingen zijn van een heel andere nogal overheersende stijl.

Frans Boom



Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: station Woerden in 1976 en 2023, door Frans Boom.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie