Van PCC naar CAF

Trams op het Leidseplein in 1989 en 2024

De foto uit 1989 laat het Leidseplein (Kleine Gartmanplantsoen) zien. PCC-car 1002 van de HTM is niet op weg naar Scheveningen maar doet tijdelijk dienst in Amsterdam als instructierijtuig. Het personeel wordt vertrouwd gemaakt met de voetbediening van de binnenkort af te leveren tramseries 11G en 12G (de ‘trap­wagens’). De 1001 en de 1002 zijn de oudste PCC-cars van de HTM uit 1948. Helaas ondergingen de trams in de jaren 70 een grondige verbouwing waarbij ze hun oorspronkelijke Amerikaanse uiterlijk verloren. Achter de PCC bevindt zich een dienstwagen van lijn 10. Deze lijn verdween bij de reorganisatie van het tramnet in 2018 na de opening van de Noord-Zuid metrolijn.

De tweede foto laat hetzelfde punt zien in maart 2024. Lijn 19 van Diemen naar Sloterdijk kwam in 2018 in dienst en verving delen van de routes van de op­ge­heven lijn 9 en lijn 10. De tram behoort tot een serie van 72 CAF-trams (15G), die vanaf 2019 zijn afgeleverd. Op de achtergrond zien we nog het City-theater, dat in 2008 zijn oorspronkelijke gevel weer terugkreeg.

Bert van Raaij


Trams op de Blaak voor en na de oorlog

Als er één stad is waar er een groot verschil is tussen oud en nieuw, dan is het wel Rotterdam. We zien mijn favoriete ansichtkaart van het Rotterdam van voor de oorlog: de Noordblaak met aan de ene kant winkels en aan de andere kant schepen met op de kade allerlei goederen. De tram is onderweg van het Beurs­station (nu station Blaak), toentertijd het centrum van de stad, naar de Cool­singel dat zich tot het nieuwe centrum ontwikkelde. Vrachtschepen kwamen toen nog in alle havens van de binnenstad.

Deze foto toont de Blaak van nu: nauwelijks winkels en geen schepen, omdat de Blaak na het bombardement van 1940 gedempt is. Een tram rijdt er nog steeds. Vooral het autoverkeer heeft nu veel meer ruimte. Overigens werd al voor de Tweede Wereldoorlog gewerkt aan meer ruimte voor het verkeer. Dit was een moeizaam proces dat op 14 mei 1940 ineens werd versneld door het bom­barde­ment van de binnenstad. Oude gebouwen zie je in deze omgeving dan ook niet.

Nico Booij



Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand twee afleveringen: trams op het Leidseplein in 1989 en 2024 door Bert van Raaij, en trams op de Blaak voor en na de oorlog door Nico Booij.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie