Nieuws uit & over de NVBS

Beste spoorliefhebber,

Met deze twee woorden begon in december 2015 toenmalig NVBS-voorzitter Maikel Rörik zijn voorwoord bij de eerste uitgave van NVBS Actueel. Als voorzitter 2024 doe ik dat nu bij de 100e uitgave.

Het is vooral de verdienste geweest van Oege Kleine dat er een digitale Nieuws­brief is gekomen. En hoewel in 2014, 2015 de tijd er rijp voor was, ging de geboorte niet van een leien dakje en had het nieuwe medium geen gemakkelijke jeugd. Maar de initiatiefnemers hebben doorgezet, en NVBS Actueel is een prachtige loot aan de stam van de NVBS geworden.

Voor wie van cijfers houdt: nummer 1 ging naar 640 abonnees, nummer 100 naar 3030, van wie er goed 2000 NVBS-lid zijn, dus zo’n 1000 (nog) niet. Het bereik buiten de leden zorgt voor naamsbekendheid en een levendig beeld van de NVBS. Toch: elke lezer die nog geen lid is nodig ik hartelijk uit omdat wel te worden!

De kracht van NVBS Actueel is de opzet (‘kort, maar krachtig!’) en de verhouding tussen beeld en woord (méér beeld dan woord). Ook de ‘doorverbindingen’ (door links) zijn veelvuldig en helpen de NVBS aan een ‘mediamix’ die elk type belang­stellende wat te bieden heeft. Een goede keus is ook dat NVBS Actueel en Op de Rails elkaar qua timing afwisselen: Op de Rails in de eerste helft van de maand, NVBS Actueel in de tweede. Al deze kenmerken zorgen voor een flexibele formule: de redactie kan snel en makkelijk inspelen op veranderende wensen.

Namens het NVBS-hoofdbestuur complimenteer ik Nico Spilt en zijn team met wat zij maand in maand uit trouw in elkaar weten te zetten aan boeiende digitale bladzijden. Wij lezers vertrouwen er blind op dat er wel weer, op tijd, een volgend nummer zal uitkomen, maar dat is wel véél werk dat door enkelen moet worden gedaan. Dus past naast het compliment vooral dank aan Nico en de zijnen!

Ik wens alle lezers ook met nummer 100 veel kijk- en leesplezier, en tegelijkertijd een mooie zomer en (indien van toepassing) een prettige vakantie met veel rail­belevenissen. Met een kort artikel daarover kan een lezer zichzelf promoveren tot auteur…

Adriaan Pothuizen, voorzitter NVBS

Lid worden van de NVBS? Profiteer nu van onze kortingsactie en bespaar 15 euro (of 7,50 voor jeugdleden) als je lid wordt t/m 2025.

Van de redactie

In juni 1874 werd het eerste deel van de Oosterspoorweg geopend, de spoorlijn van Amsterdam via Amersfoort naar Zutphen, met een zijtak van Hilversum naar Utrecht. Dit 150-jarig jubileum werd op 8 juni 2024 gevierd. In twee artikelen besteden we aandacht aan de activiteiten die plaatsvonden in Hilversum, Baarn, Amersfoort en het Spoorwegmuseum.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek ‘Toen en …’ ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 26 juli 2024. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze sociale media in de gaten.

Nico Spilt

Zou je ook weleens een bijdrage willen leveren aan NVBS Actueel? Dan ben je van harte welkom. Neem contact met ons op via nieuwsbrief@nvbs.com.

Wat is er te doen?

Op reis met de SNE

  • Spoorzoeken naar de NBM op 6 juli en 5 oktober 2024.
  • Tramweekend Krefeld en Düsseldorf 21/22 september 2024.
  • Schönes Wochenende Oberfranken in oktober 2024.
  • Meer informatie in dit artikel en op www.nvbs.com/excursies.

Berichten doorgeven

Berichten voor de agenda of railtips doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Bas van Lier gekozen:

Broerdijk (Midwoud), 27 april 2024. De treinstellen 115 (rood) en 151 (geel) passeren een weidemolen tijdens de Koningsdagrit van de NVBS. Foto: Bas van Lier.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun interessante en actuele foto’s op te sturen. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Waarom de NVBS?

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt ruim 4000 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand kunnen lezen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn er zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Cadeautip

Zoek je een leuk cadeau voor een tram- of treinliefhebber? Dan is een lidmaat­schap van de NVBS mis­schien een idee. Je kunt iemand voor een half jaar of een jaar lid maken. Die krijgt dan 6 of 12 nummers van Op de Rails en profiteert ook van de andere voordelen van het lidmaat­schap. Lees meer over het cadeau­lidmaatschap.

Vrijwilligers gezocht

De NVBS is een vereniging met alleen maar vrijwilligers. Zij houden de vereniging draaiend en zorgen dat onze leden met plezier hun railhobby kunnen beoefenen. Op verschillende plekken is versterking welkom. Klik hier voor meer informatie.

Schenken en nalaten

Vanaf de oprichting in 1931 heeft de NVBS belangrijke en waardevolle collecties opgebouwd. Help mee om deze collecties voor de toekomst te behouden en uit te bouwen. Dat kan door een financiële gift of legaat, of door je eigen verzameling na te laten. Lees meer over schenken en nalaten.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Lid worden met korting

Nog geen lid? Profiteer dan van onze kortingsactie: bespaar 15 euro als je lid wordt t/m 2025 (of 7,50 voor jeugdleden tot 25 jaar). Gebruik daarvoor de kortingscode WEB2024-2025 bij je aanmelding.


Vrijwilligers gezocht

Teamlid administratie NVBS Winkel

Wij zoeken met spoed een vrijwilliger die het financiële team van onze winkel versterkt. Meer informatie over deze vacature.

Medewerkers voor de NVBS-winkel

De winkel biedt diverse mogelijkheden voor vrijwilligerswerk en het is een goede manier om met mede-hobbyisten in contact te komen. Meer informatie over deze vacature.

(Assistent-)redacteuren Op de Rails

Ter versterking van de redactie zoekt Op de Rails enthousiaste vrijwilligers voor verschillende taken. Meer informatie over deze vacature.

Gastheer/gastvrouw NVBS Centraal in Amersfoort

De gastheer/gastvrouw draagt er zorg voor dat NVBS Centraal een plezierige ruimte is om te vergaderen, te werken en om spoorliefhebbers bijeen te laten komen. Meer informatie over deze vacature.

ICT-beheerder NVBS Centraal

Ons team Huisvesting zoekt versterking voor het ICT-beheer van NVBS Centraal in Amersfoort. Meer informatie over deze vacature.

Contentmanager / webredacteur

De internetdienst is op zoek naar een vrijwilliger voor het publiceren van nieuws op de website en voor het helpen met de productie van NVBS Actueel. Meer informatie over deze vacature.

Vacatures bij de SNR

Ook de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) is op zoek naar vrijwilligers voor diverse werkzaamheden.

Andere mogelijkheden

De NVBS kan altijd vrijwilligers gebruiken. Beschik je over wat vrije tijd en wil je weten wat de mogelijk­heden zijn? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


De illustratie ‘NVBS Actueel 100’ is met AI gemaakt door Paul van Baarle.



NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 juli 2024.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Afdrukken of downloaden

Wil je een artikel afdrukken of down­loaden? Gebruik dan de afdruk­functie van je browser. Mees­tal zit die onder de drie puntjes rechts­boven in het scherm. Om te down­loaden kies je in plaats van een printer voor ‘opslaan als pdf’.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.


Op de Rails

NVBS-leden hebben het juni­nummer van Op de Rails ont­vangen.

Uit de inhoud:

  • Whoosh, de Indonesische hogesnelheidstrein. Door Widoyoko en Gerard de Graaf.
  • De laatste diesel-Lint. Door Frans Blanker.
  • Sluitseinen. Door Onno de Vries.
  • Focus op Zeeuws-Vlaanderen. Door Rudi Liebrand.
  • Afscheid van de BN-sneltrams. Door Tim Boric.
  • Museumvoorjaar (rijseizoen 2024 museumbedrijven). Door Tim Goorman.
  • Eerste klant voor de Tina. Door Maurits van den Toorn.
  • Limburgse mijnen – naschrift. Door Sjef Janssen.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Het volgende nummer

Het volgende nummer van Op de Rails verschijnt rond 12 juli 2024. Hierin onder andere artikelen over railvervoer naar de voorsteden van Parijs, de geschiedenis van treinstel ElD5 816, de verbouwing van emplacement Amersfoort, het spoorwegnet van Albanië, stoom bij Duitse museumbedrijven, tram en metro in Nürnberg.

Lees meer over Op de Rails.


Werkzaamheden in Amersfoort

Vanwege grootschalige werk­zaam­heden is station Amersfoort in juli en augustus niet of moeizaam per trein bereik­baar. De bibliotheek, de winkel en het archief zijn dan niet altijd op de gebruikelijke tijden geopend. Raadpleeg voor vertrek de openings­tijden van NVBS Centraal.

Wat er aan de hand is kun je zien via Railcam Amersfoort.