Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


The Ann Arbor Railroad

Door D.C.Jesse Burkhardt, 128 bladzijden, een fotoboek uit 2005 met circa 200 zwart-witfoto’s met uitgebreide onderschriften. Het is onderdeel van de interessante serie Images of Rail.

Ann Arbor Railroad, ook wel Double A, of kortweg Ann Arbor genoemd, was een spoorwegmaatschappij in de staat Michigan van de Verenigde Staten. Deze staat wordt omgeven door de grote meren zoals Lake Erie, Huron en Michigan. Dus je hebt niet alleen treinen maar ook schepen nodig om daar te reizen en goederen te transporteren. Ann Arbor bezat beide en exploiteerde een geïntegreerd vervoer­systeem, waarin spoorlijnen en routes van de eigen veerboten aan elkaar geknoopt waren. Of er nou meer treinen of schepen op de foto’s in dit boek staan weet ik niet! De hoogtijdagen waren helaas in de laatste decennia van de vorige eeuw voorbij. Aan de hand van de foto’s wordt de geschiedenis van Ann Arbor boeiend verteld. Een paar plaatjes verdienen extra aandacht: bladzij 39 met een diesel-eentje, maar dan met een benzinemotor. Vooral de vorm en de uitermate hoge instap vallen op! Bladzij 57 met een weergave van een muurschildering van schip met een losgeslagen goederen­wagen in de wintertijd (vergeet ook niet te kijken naar het gekapseisde schip op de voorgaande pagina!). Bladzij 105 boven met een inspectierijtuig, dat meer een combinatie is van een locomotief en een ouderwetse liftcabine dan een railvoertuig… De talrijke lijnenkaartjes en oude reclame-uitingen geven een bijzonder cachet aan dit boekje. Plaatsnummer Sa-720.829.

Eisenbahnbrücken

Door Ulrich Lieb, 2012 , 160 bladzijden met veel kleurenfoto’s en verklarende tekeningen.

Omdat het recent verschenen boek Naar de overkant van Jan Tromp beschreven werd in de vorige NVBS Actueel, heb ik over hetzelfde onderwerp een ander boek over bruggen uit de kast gehaald. Het hier voor u liggende boek vormt een inter­nationale uitbreiding en verdieping op Jan Tromps recente werk. Vele typen bruggen komen aan bod met gedetailleerde technische beschrijvingen en constructies worden ook uitgebreid besproken. Als je niet alleen wil ‘plaatjes kijken’, maar je je in de bruggentechniek wilt verdiepen, moet je dit Duitstalige boek naast dat van Jan Tromp gaan lezen… Overigens, vele oude bekenden als de Hohenzollernbrücke in Keulen, het Landwasserviaduct bij Filisur en de brug over de Firth of Forth komen daarbij ook nog voorbij. Plaatsnummer Sb-400.034.

Randstadnet 2028, de belofte aan de reiziger

Opgesteld door OV-bureau Randstad in 2010. 56 bladzijden met veel kaarten.

In 2010 waren er prachtige plannen, die helaas maar zeer ten dele zijn uitgevoerd. Een beoogde integratie van verkeers­modellen is in deze 18 jaar nauwelijks uitgevoerd. Het is duidelijk een politiek opgesteld rapport, waarin de situatie van 2010 helaas in veel opzichten in 2024 nog steeds vrijwel onveranderd geldt! De prachtigste zin vond ik op bladzijde 15: ‘de huidige metro- en tramnetten moeten uitgebouwd worden tot dragende OV-stelsels op vleugelniveau’. Sprookjes? De tijd zal het leren… in de komende 4 jaar? Kortom interessante lectuur, want je ziet nu wel regelmatig R*net-eenheden, die vroeger onder een andere naam reden zoals bijvoorbeeld Arriva, Connexxion, HTM, GVB, Keolis en RET, maar nieuwe trajecten….? Behalve dan de ombouw van NS-traject Schiedam-Hoek van Holland naar metro. Plaatsnummer Ua-100.019.


Rutger Ruempol


Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s