Trein en tram in Denemarken, Noorwegen en Zweden

Zomerreis 2019

Een nieuwe reis komt er aan: in 12 dagen door Scandinavië met trein, tram, bus, boot én railfiets. Hieronder ook een impressie van de Havenrit in Noord-Groningen op 10 maart 2019, waar het slechte weer de pret niet mocht drukken.

‘Bolle neus’ Di 3a 631 werd een kwart eeuw geleden nog in de reguliere dienst ingezet, zoals hier op 10 juni 1994 bij Mo i Rana. Zo’n loc geeft ook acte de présence tijdens de zomerreis 2019. Foto: Han Duijve.

Zomerreis 2019: museummaterieel in Scandinavië

Tussen zaterdag 22 juni en woensdag 3 juli 2019 gaan we naar het noorden en bezoeken we vele (onbekende) museumlijnen in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Ook tramliefhebbers komen aan hun trekken in het Deense Aarhus (nieuw bedrijf) en het Zweedse Göteborg (rondrit met historisch materieel).

In 12 dagen reizen we met de klok mee via Aarhus naar Kristiansand, Stavanger, Bergen naar Hamar en terug. Er staan ritten op het programma bij de Limfjorsd­banen (stoom), de smalsporige Setesdalsbanen (diesel), de Gamle Vossebanen (stoom) en de Tertitten Urskog – Hølandsbanen (smalspoorstoom). Klap op de vuurpijl is een rit met een Di 3-diesellocomotief tussen Hamar en Sørumsand. Op de terugreis via Göteborg wordt in het Duitse Rendsburg overnacht, je weet wel… van die hoge spoorbrug over het Noord-Oostzeekanaal.

Het is niet alleen trein wat de klok slaat: tussen Hirtshals en Kristiansand pakken we de boot en van Stavanger gaan we met de bus langs de fjordenkust naar Bergen. En voor de liefhebbers staan in Sira de railfietsen klaar voor een tocht op de Flekkefjordbane.

De inschrijving voor deze gevarieerde reis start op 29 maart 2019. Vanaf deze dag vind je informatie op de website. Je kunt hier ook boeken. De ledenprijs bedraagt € 1695 op basis van een gedeelde tweepersoonskamer; meer varianten worden vermeld op de website. Ook in Op de Rails 2019-4 wordt deze reis onder de aandacht gebracht.

Impressie van een verregende Havenrit

Onder slechte weersomstandigheden werd op zondag 10 maart 2019 met twee Spurts GTW 2/6 vanuit Groningen een Havenrit gehouden naar de Eemshaven en de haven van Delfzijl. De excursie trok 190 liefhebbers. Een verslag verschijnt binnenkort op de website en in Op de Rails 2019-4. Onderstaand alvast een foto-impressie van deze natte en toch geslaagde dag.

In een voor de Eemshaven karakteristiek landschap van brandstoftanks, chemische installaties en windmolens komen de twee GTW’s 2/6 van Arriva (241 en 229) bij de Ranselgatweg Eemshaven Industrie binnengereden. Foto: Ronald Bokhove.

Op Eemshaven Industrie staan de twee stellen aan de straatkant, terwijl de deelnemers zich melden voor een broodje kroket. Foto: Erik van Lunteren.

Eemshaven Industrie met de 229 en de 241, op de achtergrond de kolen­gestookte Eemscentrale. Foto: Ronald Bokhove.

Een bijzondere locatie is de Handelskade Oost in Delfzijl, waar al vele jaren geen trein meer is geweest en waar ‘onze’ tweetjes keerden; rechts zijn het slik en het water van de Eems te zien. Foto: Han Duijve.

Vanaf de voetbrug over de Oosterveldseweg zien we de excursietrein terugrijden naar station Delfzijl om na het keren de stamlijn op te rijden. Foto: Erwin Voorhaar.

En dit is dan die stamlijn met aan de Oosterhorn een viersporig emplacement, waar de excursietrein onder de transportband van SGS Oil, Gas and Chemicals door rijdt. Foto: Erwin Voorhaar.


Ronald Bokhove

[printfriendly]

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.

Informatie over de SNE

Reisprogramma 2019 (pdf)


Andere excursies

De ALV-excursie op 13 april 2019 (spoor­zoeken tussen Bilthoven en Zeist en tussen Barneveld en Nijkerk) is volgeboekt.

Voor de Koningsdagrit op 27 april 2019 zijn nog enkele plaatsen in de tweede klas beschikbaar. Boeken kan tot 25 maart.

Bezoek de reiswinkel.