Nieuw in het digitale filmarchief

door Nico Spilt

Tegenwoordig kan bijna iedereen filmen. Maar nog niet zo lang geleden was filmen een hobby die veel tijd en geld kostte. Je had een filmcamera en een projector nodig, en je moest dure filmpjes kopen waar maar drieënhalve minuut op paste. Voordat je je film ging vertonen moest je er eerst nog een leuke montage van maken. En als je er geluid bij wilde, werd het nog veel ingewikkelder.

Er zijn dan ook maar weinig bewegende beelden van trams en treinen uit vroeger jaren. Maar ze zijn er wel, en het werk van enkele belangrijke filmers bevindt zich in het archief van de NVBS. Dankzij Ton Pruissen, de beheerder van dat archief, is een flink deel van dat materiaal de afgelopen tijd gedigitaliseerd.

Digitaliseren is meer dan een film door een scanner halen. Daarna begint pas het echte werk: het uitzoeken en monteren van de fragmenten tot een mooi geheel, het restaureren van beelden, en niet te vergeten: het toevoegen van passende geluiden en deskundig commentaar. In een filmpje van een paar minuten zitten vaak vele uren werk.

stoomreisdoordetijd

“Stoomreis door de tijd” is een van de films die onlangs zijn toegevoegd aan het digitale filmarchief van de NVBS. In juni 1988 zien we stoomloc “de Ooievaar” proefritten maken door Rotterdam. Eerst als losse loc, daarna met een rijtuig en een goederenwagen. Gefilmd door Aad de Wolf, gemonteerd en van commentaar voorzien door Ton Pruissen.

Op de site van de NVBS staan inmiddels zo’n dertig films met werk van Luud Albers, Aad de Wolf, Albert Nijmeijer en anderen, onder wie Ton Pruissen zelf. Het filmarchief vind je op de site van de NVBS onder Verzamelingen .

Ton Pruissen is in april van dit jaar geïnterviewd door NVBS Actueel. In een uitgebreid portret maken we kennis met Ton, met zijn filmavonturen en met zijn werk voor de NVBS. Het interview staat op de site van de NVBS onder Nieuwsbrief, NVBS Actueel 2016-04. Zeer recent heeft Ton laten weten dat hij stopt als beheerder van het filmarchief.

Print Friendly, PDF & Email

Archiefnieuws

In de rubriek Archiefnieuws belicht de redactie steeds verschillende aspecten van de uitgebreide documentatie en de foto’s, dia’s, tekeningen en films die bij de Stichting NVBS Railverzamelingen zijn te vinden.
De archieven van de NVBS zijn sinds 2003 ondergebracht in een aparte rechtspersoon: de Stichting NVBS Railverzamelingen (kortweg SNR).

Reisdocumenten en plattegronden

Daarnaast bezit de SNR ook een uitgebreide verzameling reisdocumenten (trein-, metro- en tramkaartjes) en omvangrijke collecties plattegronden en materieeltekeningen. Onder het kopje Verzamelingen kunnen NVBS-leden (met leden-log-in) op de website al een grote hoeveelheid digitale foto’s en tekeningen in de Beeldbank en de Railatlas raadplegen. Niet-leden kunnen zich ook een beeld vormen, maar dan met kleine plaatjes.
Wie onderzoek wil doen bij SNR of naar foto’s of kaarten op zoek is die nog niet gedigitaliseerd zijn, kan zich het beste direct tot de desbetreffende beheerder wenden. Raadpleeg daarvoor de gegevens van de archiefbeheerders (of via de tab Verzamelingen en de lijst van collecties op deze website).