Verenigingsnieuws

Samenstelling: Oege Kleijne


Oud-politicus en NVBS’er Henk Koning overleden

Op 83-jarige leeftijd is VVD’er, oud-politicus, oud-staatssecretaris, oud-president van de Algemene Rekenkamer en spoorwegliefhebber Henk Koning op 31 december 2016 overleden. Henk Koning is ook voor de NVBS bestuurlijk actief geweest. Een volledig in memoriam staat in de februari-editie van Op de Rails (verschijnt rond de tweede vrijdag van de maand). Meer informatie over zijn politieke loopbaan onder meer op Wikipedia.

Henk Koning kennen de meeste, zeker oudere, Nederlanders door zijn politieke loopbaan. Minder bekend is dat hij een spoorwegliefhebber was. Foto: Wikipedia.

Sam de Lange stopt als archiefbeheerder

NVBS-erelid Sam de Lange beëindigt zijn werkzaamheden als archiefbeheerder. Sam, inmiddels in de tachtig, gaat onderzoek doen in archieven op zoek naar ontbrekende puzzelstukken in de Nederlandse tramhistorie. In Op de Rails van februari 2017 verschijnt een bondige maar complete terugblik op zijn NVBS-verleden. Een uitgebreid portret heeft de redactie van NVBS Actueel in het juninummer 2016 gepubliceerd.

Sam de Lange in zijn huis in Amsterdam in mei 2016. Na zijn terugtreden als archiefbeheerder gaat hij onderzoek doen naar het verleden van de tram, onder meer in en om Zutphen. Foto: Oege Kleijne.

Unieke stukken op de NVBS-veiling

Aan de toch al uitvoerige lijst van kavels voor de NVBS-veiling op zaterdag 28 januari 2017 is een bijzondere collectie toegevoegd: een cassette met 45 zilveren gedenkmunten, uitgegeven ter gelegenheid van 150 jaar spoorwegen in Nederland. Een volledig overzicht van de te veilen stukken is te vinden op de NVBS-website.
Plaats van handeling: NVBS Centraal, direct naast het station Amersfoort.

Drie herdenkingsmunten uit een cassette met in totaal 45 munten vormen een van de vele bijzonderheden op de kavellijst van de NVBS-veiling die op 28 januari 2017 plaatsvindt in NVBS Centraal in Amersfoort. Foto: Karel Hoorn.

Programmawijziging NVBS-afdeling Den Haag op 30 januari 2017

In Op de Rails van januari 2017 is in de agenda abusievelijk vermeld dat Huub Binkhorst zijn bijvangst (treinen!) als tramliefhebber zal tonen op 30 januari 2017. Huubs presentatie staat echter gepland op 10 april 2017. Op 30 januari komt Brian Doucet naar de afdeling en neemt de bezoekers mee op zijn dertien jaar lange reis langs bijzondere tramsteden in Europa. Meer informatie op de NVBS-website.

Kortingsregelingen voor NVBS-leden

De voordeelregeling voor NVBS-leden bij Miniworld in Rotterdam is verlengd. NVBS-leden krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart in 2017 voor maximaal vier personen 25 procent korting op de entreeprijs.
Ook bij de Deutsche Gesellschaft für Eisenbahngeschichte – de organisatie bestaat in 2017 vijftig jaar – krijgen NVBS-leden korting. In het volgende nummer van NVBS Actueel daarover meer en uitgebreidere informatie.

Tijdens een dagje uit bij Miniworld in Rotterdam kijken de bezoekers hun ogen uit. Vooral de oogstrelende staaltjes modelbouw vallen op. NVBS-leden krijgen op de entree een aantrekkelijke korting. Foto: Miniworld.

Open dag NVBS-Railverzamelingen – ook niet-leden van harte welkom

De Stichting NVBS-Railverzamelingen – vaak de schatkamer van de NVBS genoemd – houdt op zaterdag 18 maart 2017 in NVBS Centraal, naast het station Amersfoort, de eerste open dag. Daarop kunnen NVBS-leden, maar ook niet-leden, kennismaken met wat de NVBS in haar verzamelingen heeft. Die vaak unieke collecties bestaan uit een omvangrijk foto-, dia-, tekeningen- en filmarchief en uit documentenverzamelingen. Hun overeenkomst: allemaal hebben ze de railhistorie of een aspect daarvan als onderwerp. Uniek is dat de bezoekers ook mogen kijken in de archiefruimten.
De open dag begint om 11:00 en duurt tot circa 16:00. De toegang is gratis. Meer informatie: conservatorsnr@nvbs.com. Meer informatie over NVBS Centraal in Amersfoort.

NVBS-Railverzamelingen staat bekend om de historische documentatie en de vaak heel oude railfoto’s. Ook minder oude foto’s behoren tot de collectie, zoals deze waarop Plan T treinstel NS 520 op 5 mei 2010 in Hilversum als vrijheidstrein te zien is. Foto: Ad Boer.

Fotorondzending januari 2017

De NVBS-fotorondzending van januari 2017 bevat ditmaal twee dozen, waaruit de abonnees foto’s kunnen bestellen. Tot de onderwerpen, met elk een serie foto’s, behoren:

Treinen
• De elektrische NS-locomotieven serie 1100
• Goederenvervoer in de NS-tijd
• Verdwenen spoorlijnen in Groningen
• 35 jaar Veluwsche Stoomtrein Maatschappij
• De stoomtram tussen Zutphen en Emmerik (Duitsland)
• Bentheimer Eisenbahn
• Goederenvervoer in en rond Emmerich
• Finse spoorwegen
• Spoorwegen in Tsjechië en Slowakije

Trams
• HTM lijn 6
• RET lijn 5
• NZH lokaaldiensten
• De trambedrijven van Dresden (D) en Grenoble (F)
• LRT en trams zonder bovenleiding

Overige
• London: tram, DLR, Underground en Overground

Speciale aandacht voor de locomotieven van de serie 1100 in de meest recente fotorondzending van januari 2017: elektrische locomotief 1118, nog in turkooizen kleur, staat gereed voor een sneltrein op 20 mei 1951 te Enschede. Foto: J. Voerman.

NVBS-leden kunnen voor 6,75 euro per jaar een abonnement nemen op de fotorondzendingen. Daarvoor krijgen ze negen keer per jaar een doos met rond de 160 foto’s thuisgestuurd. Die mogen ze dan drie dagen in hun bezit houden. De rondzending kent vier categorieën: spoor binnenland, spoor buitenland en tram binnen- en buitenland en in totaal meestal acht verschillende onderwerpen of thema’s.
Aanmelding of meer informatie: schrijf of mail Ciril van Hattum, Constantijnstraat 26, 5671 XE Nuenen, tel. 0402831418 of e-mail: constantijn@onsnet.nu.

Duizendste bezoeker voor de NVBS-afdeling Den Haag

De NVBS-afdeling Den Haag heeft op de laatste avond van 2016 de duizendste bezoeker van het jaar mogen begroeten.
In de loop van het tweede halfjaar werd al duidelijk, dat het totale aantal van meer dan duizend bezoekers over het hele jaar tijdens de varia-avond van 28 december zou worden gehaald. Jan Tromp – toevallig die avond ook een van de presentatoren – was de gelukkige door precies als duizendste binnen te komen. Hij kreeg van afdelingsvoorzitter Paul Muré een cadeaubon voor de NVBS-Winkel in Amersfoort en een bloemetje uitgereikt.
De laatste bijeenkomst van het jaarwas voor de zestiende keer een varia-avond, met bijdragen van zes sprekers. Tot grote verrassing van het hele bestuur trok deze bijeenkomst ook nog eens een recordaantal van 67 bezoekers! Daarmee kan voor de afdeling Den Haag het jaar 2016 in de annalen worden bijgeschreven als het drukst bezochte ooit.

Paul Muré, voorzitter van de NVBS-afdeling Den Haag, verwelkomt Jan Tromp (links) als duizendste bezoeker van 2016. Foto: Erik Herbschleb.

Zoekplaatje voor NVBS-leden

Of het mogelijk was dat een NVBS-lid ook een foto in NVBS Actueel mocht laten plaatsen en dan de lezers mocht vragen of zij misschien wisten waar en wanneer de opname gemaakt was? Die vraag was al in de eerste maanden van vorig jaar op de redactie afgekomen. Gezien de werkdruk was dat toen niet mogelijk (de redactie bestaat geheel uit vrijwilligers). Nu die enigszins is verlaagd, daarom de eerste zoekplaat voor NVBS-leden afkomstig van Ab van Donselaar. De vraag: waar is de foto opgenomen en wanneer. Graag onderbouwde reacties naar nieuwsbrief@nvbs.com onder vermelding “Foto NVBS-lid”.
NVBS-leden die hun foto willen inzenden, dienen te garanderen dat de desbetreffende foto van henzelf is of dat zij over de toestemming beschikken om de foto openbaar te mogen laten maken.

Een fraaie foto van een dieselelektrische locomotief van de serie 2200/2300 ergens in Nederland. Foto: Ab van Donselaar.

Weer drukke nieuwjaarsreceptie

De traditionele NVBS-nieuwjaarsreceptie, gehouden op 7 januari 2017, had niet te lijden onder de winterse problemen die NS en ProRail noopten de treindiensten uit te dunnen. De NVBS-leden en hun aanhang kwamen weer in groten getale naar NVBS Centraal in Amersfoort.
In de al even traditionele nieuwjaarstoespraak ging NVBS-voorzitter Maikel Rörik in op de verschillende ontwikkelingen bij de vereniging en nam hij een voorschot op zijn aftreden tijdens de algemene ledenvergadering in april 2017. Dan zit zijn tijd – acht jaar voorzitterschap – er namelijk op en mag hij geen functie meer in het bestuur vervullen. Maikel blikte een stukje terug in de tijd en moest vaststellen dat er ‘heel veel gebeurt binnen de NVBS’. Hij liet doorschemeren daar ronduit trots op te zijn. Tussen de regels door liet hij ook nog weten dat het NVBS-Hoofdbestuur met ingang van het nieuwe jaar gewoon “NVBS-bestuur” heet. Een besluit van het Hoofdbestuur dus.

NVBS-voorzitter Maikel Rörik tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. In april is hij geen voorzitter meer en zal een ander de hamer overnemen. Foto: Sjoerd Bekhof.

Minitentoonstelling Westervoort en het spoor

In een van de vitrines in NVBS Centraal, het NVBS-onderkomen naast het station Amersfoort, heeft Jan Willem Weiss een deel van zijn collectie over het spoorwegverleden van Westervoort tentoongesteld. Jan Willem verzamelt al vanaf zijn dertiende jaar – nu al 45 jaar – alles wat hij vinden kan rond dit thema. De vitrine toont bijzondere stukken uit de historie van Westervoort aan de lijn Arnhem – Zevenaar. Die geschiedenis is bondig samengevat op de website van de NVBS (doorscrollen naar onderen).
Wie nog documenten, tekeningen of oude foto’s voor Jan Willem Weiss heeft, neemt contact met hem op via e-mail j.weiss34@upcmail.nl.

Een blik in de vitrine met de bijzondere stukken uit de collectie van Jan Willem Weiss rond de geschiedenis van Westervoort. Foto: Janny Bonkenburg.

Print Friendly, PDF & Email

Verenigingsnieuws

In deze rubriek besteden we aandacht aan nieuws uit en over de NVBS. Meer weten? Kijk verder op onze site.