MerwedeLingelijn

Waar Arriva verdwijnt en Qbuzz verschijnt

door Paul van Baarle

Fototips geldig tot en met 8 december 2018

Met ingang van de nieuwe dienstregeling (9 december 2018) zal op de Merwede­Lingelijn de vervoerder Arriva plaatsmaken voor Qbuzz. De spoorlijn Dordrecht – Geldermalsen gaat dan onderdeel uitmaken van R-net. In de loop van 2019 krijgen de bestaande Stadler GTW-treinstellen van binnen en van buiten de R-net-huisstijl.

Voor diegene die nog snel de Arriva-treinen wil fotograferen geven we een aantal fototips. Uiteraard kunnen we hier niet alle fotolocaties langs de MerwedeLingelijn vermelden. Daarom een selectie van fotopunten die per trein en vervolgens lopend te bereiken zijn, met de nadruk op de kenmerkende bruggen en kruisende waterwegen in dit spoortraject. Bij de foto’s is naast de datum ook de opnametijd vermeld voor een indicatie van de zonnestand op dat moment. Houd er rekening mee dat dit de zomertijd kan zijn. De gemeten afstanden en wandeltijden vanaf het station naar het betreffende fotopunt zijn afkomstig van Google Maps.

Fotolocaties bij station Dordrecht Stadspolders

Noordendijk 781 (in zuidwestelijke richting 450 meter, 5 minuten), 14 oktober 2018 om 13.46 uur.

Wantijdijk met zicht op de Wantijbrug (in oostelijke richting 1,5 kilometer, 20 minuten), 15 juli 2018 om 17.58 uur.

De Wantijbrug gezien vanaf de fietsersbrug over het Wantij (in oostelijke richting 1,7 kilometer, 22 minuten), 2 december 2017. Op een zonnige dag is de ochtend de beste tijd om hier te fotograferen. Vanaf deze locatie kan ook in noordelijke richting via het Kors Monster Pad en de Baanhoekbrug naar station Sliedrecht Baanhoek worden doorgelopen (een extra 2,9 kilometer).

Fotolocatie bij station Sliedrecht

Hoek stationsplein/Sportlaan/N482 (in oostelijke richting 400 meter, 5 minuten), 8 maart 2014 om 10.38 uur met links in beeld het klassieke stationsgebouw en rechts de sporen van de Betuweroute.

Fotolocaties bij station Arkel

Hoek Parallelweg/Vlietskade (in zuidwestelijke richting 1 kilometer, 12 minuten), 21 juli 2018 om 15.58 uur.

Station Arkel, 15 juli 2018 om 14.27 uur. Het fraaie stationsgebouw uit 1883 wordt nu gebruikt door een conceptstudio.

Kanaaldijk Noord langs het Merwedekanaal (in zuidoostelijke richting 1,1 kilo­meter, 14 minuten), 15 juli 2018 om 13.57 uur.

Fotolocaties bij station Leerdam

Diefdijk (in westelijke richting 2 kilometer, 24 minuten) 21 juli 2018 om 13.23 uur. De spoorbrug over Het Wiel ligt gelijk achter de in beeld zijnde toegangsbrug tot Fort Diefdijk (inclusief de kraanbrug uit 1880 – een rijksmonument), onder­deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het stationsgebouw van Leerdam uit 1883 is overigens ook zeer de moeite waard om te fotograferen.

Tot slot

In NVBS Actueel juli 2018 kwam onder de rubriek ‘Toen en ….’ ook de Merwede­Lingelijn in beeld met een leuk fotopunt even ten westen van station Boven-Hardinxveld. Het gebouw dat op de foto’s werd beschreven als een karakteristieke boerderij blijkt trouwens een combinatie van een woonhuis en een gemaal te zijn.

De spoorlijn van Dordrecht naar Geldermalsen kent nog vele andere leuke foto­punten en we hebben hier slechts een kleine selectie laten zien. Veel plezier toe­gewenst bij het fotograferen van de Arriva-treinen op dit traject!

Tekst en foto’s: Paul van Baarle


Print Friendly, PDF & Email

Meer informatie

Arriva – de afkorting van Arriva Personenvervoer Nederland – is een Nederlandse vervoersmaatschappij met de hoofdvestiging in Heerenveen. Arriva maakt deel uit van de Deutsche Bahn. Meer informatie per regio op www.arriva.nl/zuidholland.htm

MerwedeLingelijn is de naam van de treindienst tussen Geldermalsen en Dordrecht op het westelijke deel van de Betuwelijn. Meer informatie op www.merwedelingelijn.nl en op nl.wikipedia.org/wiki/MerwedeLingelijn

Qbuzz is een Nederlandse vervoers­maatschappij met de hoofdvestiging in Amersfoort. Qbuzz maakt deel uit van de Italiaanse Staatsspoorwegen. Meer informatie op www.qbuzz.nl

R-Net staat voor betrouwbaar, frequent en comfortabel openbaar vervoer in de Randstad. De trams, bussen, metro’s en treinen van R-net zijn te herkennen aan de rood-grijze kleuren en het R-net-logo. Meer informatie op www.rnet.nl/dit-is-rnet

Andere Arriva-rekwisieten die gaan verdwijnen

Nog geldig tot en met 8 december 2018.

Incheckpaal Arriva op station Arkel.