Nieuws & korte berichten

Wat is er te zien en te doen?

Een greep uit wat er de komende tijd te beleven valt. Voor veel meer zie onze railagenda.

Benelux­spoordag

Zaterdag 30 maart 2019: modelspoorevenement in het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep, ter gelegenheid van het 12½-jarig bestaan van het BeneluxSpoor-forum. Er zijn diverse modelbanen te zien, en je kunt er adviezen krijgen over alles wat met modelbouw te maken heeft. Ook zijn er rondritten met historische bussen en activiteiten voor kinderen. En je kunt die dag natuurlijk ook het transport­museum zelf bekijken. Meer informatie.

Noordspoor 2019

Zaterdag 30 maart 2019: modelspoorevenement in het Fries Congrescentrum in Drachten. Er is een grote verkoopbeurs en er zijn diverse modelbanen te zien. Ook de musea in Sneek en Zuidbroek zijn vertegenwoordigd. De bedoeling is om hier een jaarlijks evenement van te maken, gericht op de modelspoorders in de drie noordelijke provincies. Meer informatie.

Magazijn van de dromen

Nog te zien t/m zondag 31 maart 2019 in het Nationaal Modelspoor­museum in Sneek. De tentoon­stelling ‘Magazijn van de dromen’ vertelt over de kunst­nijverheid en het houten speelgoed uit het Erts­gebergte in Sachsen. Met onder andere Piko-treinen en Vero-bouwdozen uit de DDR-tijd. Meer informatie.

RailTech Europe 2019

Van dinsdag 26 t/m donderdag 28 maart 2019 vindt deze vakbeurs plaats in de Jaarbeurs Utrecht. www.railtech.com

Transport van de toekomst? Dit model van de “Hyperloop” was te zien tijdens RailTech Europe 2017. Foto: Nico Spilt.

Robert F. Kennedy Funeral Train – The People’s View

Kunstenaar Rein Jelle Terpstra raakte gefascineerd door het werk RFK Funeral Train van de Amerikaanse fotograaf Paul Fusco. Die reisde op 8 juni 1968 mee met de trein waarmee het stoffelijk overschot van de pas vermoorde Robert F. Kennedy (RFK) van New York naar Washington D.C. werd overgebracht. Vanuit de langzaam rijdende trein fotografeerde Fusco de tienduizenden rouwende Amerikanen langs de spoorlijn, die een laatste eerbetoon brachten aan de populaire senator en presidentskandidaat. Terpstra besloot Fusco’s perspectief om te keren en op zoek te gaan naar foto’s en filmbeelden die de omstanders van de trein hadden gemaakt. De tentoonstelling omvat een aantal niet eerder gepubli­ceerde foto’s van Paul Fusco, een wandinstallatie met originele, door Terpstra gevonden snapshots en een filmcompilatie die op vijf schermen wordt geprojec­teerd. T/m 12 mei 2019 in het Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332, Rotterdam. Dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Meer informatie.


SWR Eisenbahn-Romantiek

Dampf am IJsselmeer

De Duitse zender SWR Fernsehen besteedt in het programma Eisenbahn-Romantik aandacht aan de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Uitzending maandag 25 maart 2019 van 15.15-16.00 uur. Getoond worden opnames van het Bello-Festival 2018, met ritten naar en van Medemblik en Enkhuizen, terwijl er ook aandacht is voor projecten in de werkplaats, andere toeristische attracties in de omgeving en de Märklin spoor 1-baan van een van de machinisten. Meer informatie.

Machinist Remco van Doren wordt door het SWR-team geïnterviewd. Foto: Rein Korthof.

Velay-Express

In het januarinummer 2018 van NVBS Actueel werd aandacht besteed aan de Chemins de Fer de Vivarais en de Velay-Express. Op vrijdag 29 maart 2019 om 14.15 uur zendt SWR Fernsehen een reportage uit over de Velay-Express, herhaling op maandag 1 april om 14.15 uur. Meer informatie.

Mallet-locomotief 101 van de Chemins de Fer de Vivarais. Foto: Frits van Buren, 2017.


Spoorraadsel

Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoor­den.

Deze keer een kast die mogelijk een soort meetinstrument is, of juist een aan­sturing van iets. Er zitten onder andere een voltmeter en een ampèremeter op, twee rode lampjes, en allerlei schakelaars, handels en drukknoppen. Ook zijn er aansluitingen aan de zijkant en zit er een netsnoer met een stekker aan. De context is echter volledig onduidelijk.

Weet jij hier meer over? Mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweginnovatie van het Spoorwegmuseum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.

Het vorige spoorraadsel

Vorige keer vroegen we aandacht voor een verzameling spijkers die vroeger in houten biels werden geslagen. Daar staan getallen en letters op. De getallen zijn waarschijnlijk jaartallen, maar wat betekenen die letters, zoals AC, BX, VP, VB en CA? Behalve spijkers zijn er ook ronde merktekens met allerlei codes.

Op de valreep kwam er één reactie op deze vraag. Hierin werd verwezen naar een artikel op de Franse website www.ptitrain.com. Het betreft tekens waaruit gegevens als jaartal, spoorwijdte (afwijkend in bochten) en fabrikant zijn af te leiden.


Dinsdag Plusdag

Tegenwoordig is het iedere dinsdag Plusdag in het Spoorwegmuseum. Er vinden dan rondleidingen plaats langs alle hoogte­punten van het museum. De deel­nemers horen bijzondere verhalen over de geschiedenis van de spoorwegen en over de unieke collectiestukken van het museum. Om 11.00 uur staan de rond­leiders klaar. Er is plek voor maximaal 40 personen. Reserveren is niet mogelijk en vol is vol. De rondleidingen zijn gratis. Als de actualiteit er aanleiding toe geeft wordt de Plusdag uitgebreid met een extra lezing of presentatie. Meer informatie.


Print Friendly, PDF & Email

Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Mail de redactie.


Op initiatief van kennisnetwerk Railforum is een spooragenda opgezet: www.spooragenda.nl. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoorwereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Voor bijeenkomsten en evenemen­ten in de hobbysfeer verwijzen we je naar de railagenda in NVBS Actueel.

Dagvers nieuws vind je op Facebook.


Railnieuws

Zondag 31 maart 2019: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur ‘s nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken ‘s nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! Lees meer over spoortijden en stationsklokken.

Vanaf april minder eerste klas in Sprinters


Tegenwoordig is het makkelijk om de eerste klas te veranderen in tweede klas. Kwestie van een andere kleur bekleding. Op deze manier zijn in de Sprinters veel coupés gedeklasseerd. Vanaf april gaat NS nog een stapje verder bij het aanpassen van de verhouding tussen eerste en tweede klas. Dat zien we in deze proef­opstelling, gefotografeerd door Ronald Bokhove.

Pier stapt op

Pier Eringa zal op termijn zijn functie als president-directeur van spoor­beheerder ProRail neerleggen. Aanleiding is het wetsvoorstel om ProRail om te vormen tot een zelf­standig bestuursorgaan (zbo). Daardoor komt ProRail onder ver­ant­woorde­lijk­heid te vallen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eringa heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij dit geen goed idee vindt. Hij blijft aan tot de omvorming tot zbo een feit is, volgens de plannen 1 januari 2021.

In 2017 was Pier Eringa gastspreker tijdens de Algemene Leden­vergadering van de NVBS. In dat jaar publiceerde NVBS Actueel ook een interview met hem.