Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Smalspoorlijnen in Oekraïne, een tandradspoorweg in Spanje, een station in Voorthuizen dat nu een kerk is, Franse stoomlocs die werden omgebouwd tot motorloc. Dit zijn enkele ingrediënten uit het aprilnummer van NVBS Actueel. Daarbij serveren we zoals gebruikelijk veel nieuws over activiteiten van de NVBS en aanverwante organisaties. En natuurlijk weer veel tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. Ook de zoekplaatjes en de rubriek “Toen en …” mogen niet ontbreken op het leesmenu.

Op 13 april 2019 vond de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de NVBS plaats. Een verslag hiervan zal verschijnen in Op de Rails en op de website, maar één onderwerp willen we hier toch even aanhalen. Dat is de benoeming van ons redactielid Marius Hekker tot Lid van Verdienste van de NVBS. Marius is binnen de NVBS al heel lang actief op velerlei IT-gebieden, niet in de laatste plaats voor NVBS Actueel. Zonder zijn technische kennis zou dit digitale blad niet kunnen bestaan.

Het volgende nummer verschijnt op 24 mei 2019. Bezoek in de tussentijd ook eens onze pagina op Facebook.

Nico Spilt

John van der Wal overleden

Op 23 april 2019 is John van der Wal overleden. John werkte mee aan NVBS Actueel, maar dit was maar een zeer bescheiden onderdeel van zijn vele activiteiten voor de NVBS. Hij was vanuit zijn P&R-rol op veel manifestaties te vinden om de NVBS onder de aandacht te brengen, en hij was een gewaar­deerd medewerker van de NVBS-winkel. In Op de Rails zal een in memoriam verschijnen.


Komende activiteiten

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n twintig afdelingen, verspreid over het hele land. Deze organi­seren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Zie de agenda op de website.

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor informatie over de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. Winkel en webshop zijn alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

Bijeenkomsten in NVBS Centraal

Zaterdag 4 mei 2019. Om 12.30 uur presentatie en signeersessie door Erikjan Sachse en Hans Nahon van het boek “Van huis tot huis per spoor”, over het vervoer van laadkisten.

Zaterdag 18 mei 2019. Om 11.00 uur officiële overdracht van de modelbaan Tatar Sunda in aanwezigheid van de cultureel attaché van de ambassade van Indonesië. Om 12.00 uur presentatie en signeersessie door Cock Koelewijn van zijn boek “Amsterdam–Brussel”, over de historie van de Benelux-treinen.

De modelbaan Tatar Sunda is geïnspireerd op de Preangerspoorlijn tussen Batavia en Bandoeng, een meesterproef van Nederlandse ingenieurskunst. Het landschap maakte vele bruggen en tunnels nodig, er waren stevige hoogteverschillen te over­winnen. De modelbaan is in Indonesië gebouwd door een team rond Indra Setia. Alles is in eigen beheer gemaakt, kant en klaar kopen is niet mogelijk. De bekende modelbouwer Ted Polet heeft de baan voorzien van frieslijsten en verlich­ting. Tatar Sunda is in Nederland al op enkele plaatsen tentoongesteld geweest en is voortaan dus te zien in NVBS Centraal. Foto: Nico Spilt.

Zaterdag 25 mei 2019: nieuwe-ledendag * gaat niet door *

Wie in 2018 of 2019 lid is geworden, heeft inmiddels een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Maar wie al wat langer lid is en zich nog steeds nieuw voelt, is natuurlijk ook welkom. NVBS Centraal is deze dag open vanaf 12.30 uur. Om 13.00 uur beginnen we met een voorstelronde en een korte inleiding vanuit het bestuur en een presentatie van ons digitale foto-archief. In deze inleiding zullen we vertellen wat je allemaal kunt beleven bij de NVBS. Vanaf 14.30 uur leiden we je rond in NVBS Centraal, waar medewerkers van de winkel, de bibliotheek en de railverzamelingen iets zullen vertellen over hun activiteiten. Uiteraard zal er gelegenheid zijn om zaken te kopen of te lenen. Het einde van deze middag is gepland rond 16.00 uur.

Rail & Road Event

De NVBS is aanwezig op het Rail & Road Event in Blerick, in het weekend van 25 en 26 mei 2019. www.modelspoorgroepvenlo.nl


Nieuwe inventarislijsten SNR

Het aantal inventarislijsten met delen van de collecties van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR) is onlangs belangrijk uitgebreid.

Naast de reeds aanwezige lijsten van de algemene documentatie van de stede­lijke trambedrijven in Amsterdam en Den Haag is nu ook een lijst voor de provincie Friesland gereed, met de Nederlandsche Tramweg-Maatschappij (NTM) en het project voor een paardentram op Schiermonnikoog. Aan de lijsten voor de stad Rotterdam, de Amsterdamse Metro en de andere Noordelijke provincies wordt op dit moment gewerkt.

De lijsten met documentatie zijn te vinden op www.nvbs.com/kennis/verzamelingen/documentatie/

Materieeltekeningen

Het aantal lijsten van de deelcollectie met materieeltekeningen is belangrijk uitgebreid. Allereerst is de bestaande inventaris spoorwegtekeningen uitgebreid met enkele honderden exemplaren tot ruim 1.900 tekeningen. Bovendien zijn bij de reeds aanwezige tekeningen diverse aanvullingen en verbeteringen verwerkt. Tenslotte is de lijst beter toegankelijk gemaakt door de indeling aan te passen.

Nieuw zijn ook de eerste lijsten voor de trambedrijven. Vanwege de enorme omvang van het totaal en de vaak plaatselijke belangstelling van onze leden voor “hun” trambedrijf, worden deze lijsten per regio gepubliceerd. Op dit moment zijn beschikbaar Friesland (70 tekeningen), Groningen (190), Gelderse Achterhoek (240), Drenthe/Overijssel/Noordoost Veluwe (170), Rivierenland (130).

De lijsten met materieeltekeningen zijn te vinden op www.nvbs.com/kennis/verzamelingen/tekeningen-kaarten/

Dirk Eveleens Maarse, Frits Spee


Fotorondzending 628

Fotorondzending 628 is in april 2019 in roulatie gebracht.

Natuurlijk komt de NS aan bod, deze keer in de provincie Utrecht. Vroeger reden er geen treinen van andere maatschappijen op de Nederlandse rails, behalve… van de PTT! Een mooie foto uit 1994 toont motorpost 3014 met trein 50602 bestaande uit vier wagens ter hoogte van Wolfheze, onderweg van Arnhem naar Utrecht. Drie jaar later zou het doek vallen over het postvervoer per trein. Rob Freriks uit Doetinchem heeft deze foto gemaakt.

De fotorondzendingen bieden ook plaats aan andere zaken dan rollend materieel. Een voorbeeld daarvan is deze foto van het monumentale stationsgebouw van Teplice in Tsjechië. Grote, oude stations hebben in het buitenland vaak meer kans om te blijven staan dan in Nederland. Jan-Willem Schaap uit Hoofddorp maakte deze foto op 30 juli 2000.

De herkomst van de derde foto is helaas onbekend. De datum wel: 10 juni 2012. In de zeer drukke winkelstraat Isteklâl Caddesi op het Europese deel van Istanbul rijdt museumtram 47, stapvoets maar dat vinden de inzittenden juist heel fijn omdat de rit dan langer duurt. Het traject volgt deze straat geheel om aan het eind op het Taksimplein via een keerlus weer klaar te staan voor de terugrit. De motorwagen is afkomstig van het oude, lang geleden opgeheven stadstram­bedrijf. Vanaf 1989 keerde de tram terug in Istanbul met geleidelijk steeds meer lijnen en een metro. Deze foto maakt deel uit van een serie over trams en light rail in geheel Turkije, van vroeger en nu.

Ciril van Hattum, beheerder fotorondzendingen


Gezocht

Prentenboek met “de Arend”

De bibliotheek van de NVBS is benaderd door een mevrouw die op zoek is naar een prentenboek met “de Arend” voorop. Haar moeder van 97 kreeg dit boek in 1927 van Sinterklaas. Zij herinnert zich nog een deel van de tekst. Die begon met: Toen kwam de Arend / die ging snel, voor die tijden zeker wel / Want zo’n ijzeren locomotief / Ging met een reuzevaart, wat blief.

Zij wil graag de volledige tekst weer eens zien. De speurtocht van haar dochter heeft tot nog toe niets opgeleverd, en ook in de collectie van de NVBS is niets te vinden, vandaar deze oproep. Wie kent dit boek of de tekst van dit gedicht? Reacties graag naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Trein bij de Twuyver-molen

Rien Berg van de afdeling Noord-Holland Noord is voor een presentatie op zoek naar foto’s van een bepaald traject. Het gaat om de lijn naar Broek op Langedijk die bij de BOL-brug aftakte van de spoorlijn Alkmaar-Heerhugowaard. Het goederenverkeer op deze lijn werd gestaakt in 1972. (De BOL-brug is een hefbrug over het Kanaal Alkmaar-Kolhorn, BOL = Broek op Langedijk.)

Foto’s van het eindpunt in Broek op Langedijk zijn er genoeg. Gezocht worden foto’s van het eerste deel van het traject, dus vanaf de BOL-brug over de dijk langs de Twuyver-molen.

Een NS 2900 is met een sleep groentewagens en een kolenbak op weg naar Broek op Langedijk, en passeert hier de Twuyver-molen. Tekening door het inmiddels overleden NVBS-lid Ad Oudes.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 24 mei 2019.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven.

Mail de redactie.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, april 2019

NVBS-leden hebben het aprilnummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

  • Goederendienst Nederland, door Emiel de Block
  • Brusselse ontwikkelingen, door Luc Koenot
  • Railerfgoed en samenwerking, door Jaap Nieweg en Kees Wielemaker
  • Stoom tussen Zwolle en Kampen Noord, door Paul Henken
  • Van Kufstein naar Brenner, door Gerrit Nieuwenhuis

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buitenland, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Blad niet ontvangen? Mail naar ledenadministratie@nvbs.com.

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.