Onder andere een greep uit wat er de komende tijd te beleven valt. Voor veel meer zie onze railagenda.

150 jaar tram in België

In 2019 is het 150 jaar geleden dat in België de eerste tram reed. Op verschil­lende plaatsen wordt hier aandacht aan besteed.

150 jaar tram in Brussel

Van woensdag 1 t/m zondag 5 mei 2019 pakt Brussel uit met tal van activiteiten op verschillende locaties. Het Irisfeest viert elk jaar de verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De iris of gele lis werd op 16 mei 1991 door het Brussels Parlement officieel gekozen als symbool voor het Brussels Gewest. Het is bijna 30 jaar geleden dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest boven de doopvont werd gehouden en 150 jaar dat de eerste tram in het straatbeeld opdook. www.irisfeest.brussels en trammuseum.brussels/nl/150years

150 jaar tram in Antwerpen

Op dinsdag 30 april 2019 organiseert het Vlaams Tram- en Autobusmuseum (VlaTAM) speciale ritten met museumtrams. www.vlatam.be/evenementen

Andere activiteiten

Ook in andere plaatsen vinden activiteiten plaats: Thuin, Gent, Schepdaal, De Panne, Erezée, Luik. Klik hier voor het programma (pdf)

Lees ook het artikel “Brusselse ontwikkelingen” in Op de Rails, april 2019, blz. 179.

Brussel, 7 mei 2007. PCC 7742 van de MIVB in de Koningsstraat, ter hoogte van het Warandepark. In mei 2019 is dit het epicentrum van de jubileumfestiviteiten. Foto: Nico Spilt.


Stoomtreinfestival Maldegem

Op 4 en 5 mei 2019 organiseert de Stoomtrein Maldegem Eeklo haar jaarlijkse stoomtreinfestival. Het evenement verwacht dit jaar letterlijk groot bezoek! NMBS-stoomlocomotief 29.013 trok de laatste reizigerstoomtrein in België op 20 december 1966 en komt voor het eerst weer in actie na een lange periode van stilstand. Ze zal twee dagen onder stoom te bewonderen zijn en ook enkele treinen trekken.

Verder zijn er diverse miniatuurtreinen waaronder enkele Lego-treinbanen en een Legoversie van het station van Harelbeke. Op het smalspoor trekken drie stoom­locomotieven treinen met open wagens waardoor men de werkende locomotieven van dichtbij kan zien. Er is eten en drinken voor mens en machine, een beurs met spoorboeken en dvd’s, speelgoed en een expo met moderne treinen en treinsimulatoren. Voor meer informatie zie www.stoomtreinmaldegem.be/nl/

Lees ook de vakantietip in NVBS Actueel, mei 2017.


Kunst in het trammuseum

Op zaterdag 4 mei 2019 van 10 tot 16 uur is het trammuseum aan de Kootsekade in Rotterdam weer geopend.

Op deze dag exposeert het kunstenaarscollectief Karmijn schilderijen en beeldhouwwerken in en rond de historische Rotterdamse trams. Een portrettekenaar maakt ter plekke portretten van bezoekers. www.karmijnkunst.nl

In het museum is een grote verzameling historische trams uit de periode 1879-2010 te bezichtigen. Onder het oog van de bezoekers wordt gewerkt aan de restauratie van Allan-bijwagen 1042. Er draaien films over het RET-verleden en de kleinsten kunnen rijden in een mini-versie van een RET-tram en RET-bus. Koffie, appelgebak en andere versnaperingen zijn te koop bij Het Wachthuis in de remise.

Bereikbaar met historische tram en bus

Op 4 mei rijdt tussen het Centraal Station en de remise Kootsekade een van de topstukken uit de collectie: het Allan-tramstel (motorwagen 130 met bijwagen 1042), in 1948-1950 gebouwd door de Rotterdamse firma Allan. Vertrektijden Centraal Station (spoor E op het Weena): 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30. Vanaf metrostation Kralingse Zoom vertrekt tussen 10.05 en 15.05 ieder uur een bus uit de museum­collectie naar de Kootsekade.

Toegangsprijs trammuseum, inclusief retourrit per historische tram of bus: volwassenen € 5,00, kinderen 4-11 jaar en senioren 65+ € 3,00, RotterdamPas gratis. www.stichtingromeo.nl


Jazz Night Express

Vrijdag 28 t/m zondag 30 juni 2019: speciale nachttrein Rotterdam – Amsterdam – Berlijn en terug, met veel vertier aan boord. Er is live muziek van onder anderen Jesse van Ruller, Ntjam Rosie, Dorona Alberti (van Gare du Nord) en DJ Maestro. Arnon Grunberg verzorgt een leesclub in de trein. Ook kun je heerlijk eten terwijl je onderweg bent: de chef heeft een speciaal jazzmenu samen­gesteld. Slapen kan in comfortabele couchetterijtuigen of luxe slaaprijtuigen. Kijk voor informatie en boekingen op jazznightexpress.nl.

Gratis ontbijt voor NVBS-leden

Speciale aanbieding voor NVBS-leden: een gratis ontbijtpakket na aankomst in Berlijn, zodat je met een goed gevulde maag de dag kunt aanvangen. Wil je hiervan gebruikmaken, stuur dan een mail naar info@jazznightexpress.nl.


Spoorraadsel

Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoor­den.

Deze maand een metalen plaatje waarvan vermoed wordt dat dit aan een fiets bevestigd kon worden. Het hoe en waarom is echter niet duidelijk. Weet jij hier meer over? Mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweg­innovatie van het Spoorwegmuseum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.

Het vorige spoorraadsel

In het vorige nummer lieten we een geheimzinnige kist zien met allerlei knoppen, meters en lampjes. Het is nog steeds een geheimzinnige kist, want er zijn geen bruikbare reacties op gekomen. Het Spoorwegmuseum bezit wel een andere kist, die gebruikt werd om de concentratie en stressbestendigheid van sollicitanten en machinisten te testen, maar dat is deze kist dus niet.


Rail Away wint Golden Pen in Kroatië

De makers van het populaire programma Rail Away hebben op zaterdag 6 april 2019 de Golden Pen ontvangen uit handen van de Kroatische staatssecretaris van Toerisme. De “Zlatna Penkala” wordt elk jaar door Kroatië uitgereikt aan journalisten die in de buitenlandse media professioneel hebben bijgedragen aan een positief beeld over Kroatië. Lees het persbericht van de EO.

Lees ook ons interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.


Print Friendly, PDF & Email

Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Mail de redactie.


Op initiatief van kennisnetwerk Railforum is een spooragenda opgezet: www.spooragenda.nl. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoorwereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Voor bijeenkomsten en evenemen­ten in de hobbysfeer verwijzen we je naar de railagenda in NVBS Actueel.

Dagvers nieuws vind je op Facebook.


Staatssecretaris treedt krachtig op tegen overlast door werk­zaamheden

Treinreizigers die de dupe zijn van werkzaamheden aan het spoor zouden als compensatie een “klein kopje koffie” moeten krijgen, vindt staats­secretaris Stientje van Veldhoven van Infra­structuur en Waterstaat. Ze reageerde daarmee op de over­last voor trein­reizigers rond Leiden. Lees meer >>

Foto: Levien Willemse (D66), Wikipedia, CC BY-SA 4.0