Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Deze maand bezoeken we onder andere het diepe zuiden van Europa. René Janson maakte een ritje in Le Petit Train d’Artouste, naar een stuwmeer in de Pyreneeën. Op hun ontdekkingsreis door Spanje en Portugal overnachtten Frank Aakster en Sjoerd Bekhof in een bijzonder hotel, gevestigd in een voormalig grensstation. Wat dichter bij huis ligt Bremen. Paul van Baarle geeft tips voor wie hier nostalgisch per trein of tram wil reizen.

Verder nieuws over activiteiten van de NVBS, waaronder de tramexcursies die de SNE in oktober organiseert. Zoals gebruikelijk ook weer tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. Uiteraard ontbreken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze maand niet.

Het volgende nummer verschijnt op 23 augustus 2019. Bezoek in de tussentijd ook eens onze pagina op Facebook.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n twintig afdelingen, verspreid over het hele land. Deze organi­seren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Zie de agenda op de website.

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor informatie over de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. Winkel en webshop zijn alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

De NVBS-stand

  • Zondag 4 augustus 2019 op de boekenmarkt Deventer (kraam 264 aan de IJsselkade bij de hoek van de Twickelostraat).
  • In het weekend van 7 en 8 september bij Terug naar Toen (VSM).
  • Zaterdag 21 september bij Model­spoor Tilburg (zie bericht verderop).

Oktober trammaand

Oktober 2019 is trammaand bij de SNE. Op het programma staan drie tram­excursies: naar de Belgische Kustlijn, naar Berlijn en diverse andere tramsteden, en een speurtocht naar verdwenen tramlijnen in Noord-Holland. Lees meer.


Wat is er verder nog te doen

Stoom bij het Kralingse Bos

Zaterdag 27 juli 2019 van 10.00 tot 17.00 uur is loc 8811 onder stoom te bekijken op het terrein van het stoomdepot van de SSN in Rotterdam. Je kunt een stukje meerijden op deze loc en de collectie stoomlocomotieven en rijtuigen bekijken. Er zijn ook dranken en versnaperingen te koop. Toegang 3 euro, kinderen 2 euro. Parkeren is gratis. www.stoomstichting.nl

Loc 8811 van de SSN op 13 april 2012, de dag waarop ze na een langdurige renovatie weer in dienst kwam. Foto: Nico Spilt.

Modelspoor Tilburg

Zaterdag 21 september 2019 van 10.00 tot 17.00 uur: modelbeurs in de voor­malige Wagenmakerij naast het station. Er zijn rondleidingen door de Spoorzone, het vroegere terrein van de werkplaats Tilburg. Ook de NVBS is met een stand aanwezig. www.modelspoortilburg.nl

Op deze zaterdag vinden ook stoomritten plaats tussen Tilburg en Den Bosch, georganiseerd door het Modeltreincenter in Den Bosch. De drie 23’ers van VSM en SSN komen hierbij in actie. www.modeltreincenter.nl

Kijk voor meer tips in onze agenda.


Vacatures bij de SNR

De SNR heeft leuke activiteiten voor je!

Binnen de NVBS hebben de spoor- en tramliefhebbers zich verenigd; zij vinden doorgaans “het buitengebeuren” de aardigste tijdsbesteding. En veelal: het in beeld en documentatie vastleggen daarvan. Elk jaar weer ziet de NVBS de vaak mooie resultaten daarvan.

In het behoud en in het ordenen van die grote oogst speelt de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) een cruciale rol. En de SNR heeft dus NVBS’ers nodig die het leuk vinden om te zorgen voor bewaren, ordenen en voor mede-NVBS’ers toegankelijk maken van die oogst.

Gelukkig: er zijn al een kleine 60 vrijwilligers die hieraan, ieder voor een deel, met groot plezier bijdragen. Toch: af en toe vertrekken er vrijwilligers, en moet hun “vacature” opgevuld worden.

Op korte termijn zijn nodig:

  • een secretaris van de Stichting;
  • een coördinator digitalisering, tevens bestuurslid van de Stichting.

Het gaat om – voor een groot deel vanuit huis te verrichten – taken die mede vormgeven aan het leven en de groei en bloei van “moeder” NVBS. Taken die, opgeteld en gemiddeld, een dag per week van je vergen. Werk ten dienste van de liefhebberij.

Het kan niet anders of binnen de diverse populatie van 4500 NVBS-leden bevinden zich kandidaten/geïnteresseerden voor deze functies. Voor hen zijn er functieomschrijvingen (een A4) beschikbaar, op te vragen bij SNR-voorzitter Sjef Janssen via 06-30793443 of jal.janssen@freeler.nl.

Sjef Janssen beantwoordt ook informatieve vragen. Wie?


NVBS-jubileum 2006

Uit de archieven van de SNR

Video-opnamen door Frits van der Gragt, gemaakt op 14 en 15 oktober 2006 op en rond de VSM-lijn ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de NVBS. Een film uit de collectie van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR).


Klik hier als deze film niet op jouw apparaat wil starten

Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 23 augustus 2019.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven.

Mail de redactie.

Vorige nummers

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, juli 2019

NVBS-leden hebben het julinummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

  • Van optische telegraaf tot ERTMS – door Kees van de Meene, René Jongerius en Roef Ankersmit
  • De Kameel met pensioen – door Tim Goorman
  • Keulen, stad met twee tram­netten (vervolg) – door Maurits van den Toorn
  • De A 45: spoorwegrijtuig met een koninklijk verhaal – door Pieter C. Lagas

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buitenland, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Blad niet ontvangen? Mail naar ledenadministratie@nvbs.com.

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.