Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Onze wakkere redacteuren hebben de afgelopen tijd niet stilgezeten. Marius Hekker bracht een bezoek aan de Canadian Pacific Railway en aan het spoorweg­museum in Revelstoke. Frits van Buren reisde langs de Zeeuwse Lijn en stapte onderweg uit in Krabbendijke, Kruiningen-Yerseke, Kapelle-Biezelinge en Arnemuiden. Paul van Baarle bezocht Malmö, de Zweedse stad die de moeite van een bezoek meer dan waard is, al was het maar vanwege de museumtram.

Verder deze maand zoals gebruikelijk tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. Uiteraard ontbreken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer verschijnt op 27 september 2019. Bezoek in de tussentijd ook eens onze pagina op Facebook.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n twintig afdelingen, verspreid over het hele land. Deze organi­seren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Zie de agenda op de website.

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor informatie over de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. Winkel en webshop zijn alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

De NVBS-stand

De informatie- en boekenstand van de NVBS is de komende tijd aanwezig bij deze activiteiten:

Oktober trammaand

Oktober 2019 is trammaand bij de SNE. Op het programma staan drie tram­excursies: naar de Belgische Kustlijn, naar Berlijn, en een speurtocht naar verdwenen tramlijnen in Noord-Holland. Alleen voor de speurtocht zijn nog enkele kaartjes te koop, de twee andere excursies zijn uitverkocht. Lees meer.

Bijeenkomsten in NVBS Centraal

  • Zaterdag 26 oktober 2019: lezing over dienstregelingen. Lees meer.
  • Zaterdag 23 november 2019: de traditionele NVBS-railquiz.
  • Zaterdag 30 november 2019: presentatie SNE-programma 2020.
  • Zondag 29 december 2019: ruil- en verkoopbeurs.

Nadere informatie over deze bijeenkomsten komt op de website en in Op de Rails.


Bestuursmededelingen

Algemene Ledenvergadering

De volgende Algemene Ledenvergadering (ALV) vindt plaats op 9 mei 2020 in Hotel Haarhuis, Arnhem. Dit is tegenover het station.

Nieuw bestuurslid

Jan Post is de nieuwe penningmeester in het hoofdbestuur van de NVBS. Zijn formele benoeming is voorzien in de ALV van 2020. Alle digitale correspondentie voor de penningmeester kan naar penningmeester@nvbs.com.


Wisselexposities

Wie wil exposeren?

In de vitrines in NVBS Centraal zijn regelmatig wisselexposities te zien. Hierin laten NVBS-leden een deel van hun collectie zien, meestal gedurende een periode van drie maanden. Misschien wil jij ook een keer zo’n vitrine inrichten? Neem dan contact op met Janny Bonkenburg, jannybonkenburg@gmail.com.


Fotorondzending 630

Er is weer een nieuwe fotorondzending gaan circuleren! Rondzending 630 bevat slechts vier onderwerpen, maar wel 164 foto’s in totaal: in en om de stations van ‘stad’ (Groningen); alle huidige elektrische tramlijnen van Nederland; metro’s ‘all over the world’ (23 landen); oude en huidige elektrische interlokale tramlijnen in Europa. Van alle vier laten we een plaatje zien:

Meer dan veertig jaar geleden (november 1965) staat DE1 38 van NS gereed aan een van de perrons van Groningen Centraal Station. Hij zal zo wel vertrekken in de richting van Roodeschool, Delfzijl of Nieuweschans.

Tot de huidige elektrische tramlijnen van ons land behoort ook de Elektrische Museumtram Amsterdam (EMA), te hopen voor nog vele jaren… Op dit plaatje zien wij in de buurt van de remise aan de Karperweg de Amsterdamse motorwagen 330 met Rotterdamse aanhanger 1040, deze laatste in een wat vreemde kleurstelling. Er zal in deze samenstelling zeker niet voor publiek gereden zijn. Bovendien is het winter: op 10 december 2007 heeft Karel Hoorn dit beeld vastgelegd.

Streng verboden te fotograferen maar met enige vindingrijkheid lukt het toch wel; hier zien we metrostel 1005-1418 aan het eindpunt Dum Dum te Kolkata (Calcutta). Op het rijtuig staan allerlei nummers en letters, maar het echte nummer staat midden op de bak, bovenaan. De eerste metrolijn ging hier in 1984 rijden, op breedspoor (1676 mm). Ciril van Hattum maakte de foto op 17 november 2000.

Een vroegere interlokale tramlijn voerde van Strasbourg naar Truchtersheim. Op dit plaatje zien we hoe zo’n interlokale tram er in Frankrijk meestal uitzag. Want ook in steden als Lyon reden dit soort interlokale trams. Motorwagen 501 trekt twee aanhangers (nummers onbekend) en bevindt zich waarschijnlijk op een van de eindpunten. Deze lijn werd geëxploiteerd door de CTS (Compagnie des Tramways Strasbourgeois). De foto is gemaakt door J. Meulman op 10 augustus 1951.

Ciril van Hattum, beheerder fotorondzendingen


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.




[printfriendly]

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 27 sep­tem­ber 2019.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven.

Mail de redactie.

Vorige nummers

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, augustus 2019

NVBS-leden hebben het augustus­nummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

  • Henegouwse herinneringen – door Tim Boric
  • Van optische telegraaf tot ERTMS (vervolg) – door Kees van de Meene, René Jongerius en Roef Ankersmit
  • U-Bahn en S-Bahn in München – door Frans Blanker en Maurits van den Toorn

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buitenland, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Blad niet ontvangen? Mail naar ledenadministratie@nvbs.com.

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.