Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Frits van Buren nam in februari een kijkje bij het grootste Franse viaduct met meer etages. Dit imposante bouwwerk bevindt zich vlak bij de stad Chaumont in het departe­ment Haute-Marne.

Paul van Baarle verzorgt in dit nummer een railtip voor betere tijden over de Buckower Kleinbahn, 50 kilometer ten oosten van Berlijn.

Onlangs vonden in Groningen proefritten plaats met een ‘waterstoftrein’. Frits van Buren schrijft over de principes en de toepassing van waterstof als energiebron.

In dit nummer vind je verder tips over activiteiten van de NVBS – al zijn die onder de huidige omstandigheden nogal beperkt – en over interessante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 24 april 2020. Hou in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


De NVBS en het coronavirus

Op maandag 23 maart 2020 heeft de overheid de al bestaande maatregelen in verband met het coronavirus aangescherpt. Gevolgen voor de NVBS:

  • NVBS Centraal blijft gesloten tot 1 juni 2020. Dat betekent dat de biblio­theek, de winkel en het SNR-archief gesloten zijn. Bestellingen via de webshop blijven wel mogelijk, maar verzending kan vertraging ondergaan.
  • Alle bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni 2020. Dit betekent dat tot deze datum ook geen afdelings­bijeenkomsten kunnen plaatsvinden.
  • De Algemene Ledenvergadering is verplaatst van 9 mei 2020 naar zaterdag 24 oktober 2020 op de geplande plaats, Hotel Haarhuis in Arnhem. De beperkingen maken ook dat het jaarverslag later dan gepland op de website beschikbaar zal zijn.

Hou de website in de gaten voor verdere ont­wikke­lingen. Verzoek aan de afdelingen en andere onderdelen van de NVBS om annu­leringen en andere wijzigingen direct door te geven via agenda@nvbs.com.


Excursies

Koningsdagrit 2020 geannuleerd

Met dieseltreinstel 151 zouden we op maandag 27 april 2020 een rondrit maken door de provincies Utrecht, Zuid- en Noord-Holland, met een uitstapje over de SHM-lijn naar Medemblik. Helaas moest deze rit worden geannuleerd. De deel­nemers­bijdragen worden uiteraard teruggestort.

Inschrijving nazomerreis Wit-Rusland

In verband met de coronacrisis is de inschrijving van de nazomerreis naar Wit-Rusland met een maand opgeschort. Deze avontuurlijke reis staat gepland voor de periode 10–26 september 2020. We verwachten de reis nu aan te kondigen in Op de Rails 2020-5. In de volgende NVBS Actueel wordt een voorproefje gepubliceerd.

Stichting NVBS-Excursies (SNE)


Foto van de maand

Uit de vele in de maand februari bij Op de Rails aangemelde foto’s heeft de jury onderstaande foto van Bert Stortenbeker gekozen. Bert fotografeert al heel lang en heeft een uitgebreide website.

Bert Stortenbeker fotografeerde de diesellocs Lineas 7781 en 7777 bij Leeuwarden Achter de Hoven op 26 januari 2020. De geloste dolimetrein van Veendam naar Hermalle-sous-Huy in België werd wegens werkzaamheden tussen Hoogeveen en Groningen omgeleid via Leeuwarden. Zodoende was er weer eens een goederentrein te zien op dit traject.

Over de foto van de maand

Op de Rails nodigt maandelijks foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar  fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Jan Willemse 60 jaar lid

Voorafgaand aan de presentatie van 19 februari 2020 door Roelof Hamoen mocht Cock Koelewijn, voorzitter van de afdeling Rijnland, een 60-jaar-lid-speld uitreiken. Voor iedereen geheel onverwacht werd onze trouwe bezoeker Jan Willemse naar voren geroepen. Cock memoreerde over Jan dat hij het als (ook) autobusliefhebber in zijn begintijd wel moeilijk had gehad, omdat in de NVBS toen misprijzend over ‘rubbervoertuigen’ werd gesproken. Ook zijn bereidheid altijd te helpen met het opruimen van de zaal  werd geprezen. De jubilaris – als we dat zo mogen noemen – dankte de voorzitter voor zijn woorden en haalde enkele belevenissen uit zijn verleden op. Hij hoopt nog vele malen de bijeenkomsten van de afdeling Rijnland te mogen bijwonen.

Karel Hoorn


Interessante links

De NVBS heeft een aantal websites geselecteerd die voor belang­stellenden in spoor- en tramwegen interessant kunnen zijn. Het gaat om websites van museum­­­organisaties en railbedrijven, maar ook om sites van bijvoorbeeld NVBS-leden. Bekijk het overzicht.

Heb je zelf een website die je in dit overzicht wilt laten opnemen? Mail dan naar internetdienst@nvbs.com en beschrijf in een korte zin waar je website over gaat. Uiteraard moet je site een relatie hebben met de railhobby.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 24 april 2020.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, maart 2020

NVBS-leden hebben het maart­nummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

  • De ontwikkeling van station Elst. Door Rudi Liebrand.
  • Het spoor in Noordwest-Spanje. Door Paul van den Boorn.
  • Kabelspoorlijnen. Door Rutger Ruempol en Paul van den Boorn.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf. Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.