Reacties met foto’s en een filmpje

Tito’s spoorlijn van Belgrado naar Bar

In het vorige nummer schreef Fabian Vendrig een artikel over een spoorlijn die werd aangelegd toen Joegoslavië nog één land was. Tegenwoordig loopt deze lijn, een prestigeproject van de toenmalige president Tito, door drie landen. Naar aanleiding van dit artikel ontvingen we reacties van John Krijgsman en Kees van de Meene.

Reactie van John Krijgsman

Het klopt dat de beide doorgaande treinen Beograd – Bar v.v. niet stoppen in het in Bosnië-Herzegovina gelegen station Strpci. Maar er rijden ook stoptreinen en die stoppen wel in Strpci. Momenteel zijn het zelfs drie treinparen per dag. Zie deze dienstregelingtabel:

Ik ben er in juni 2018 zelf geweest. Met een huurauto de nergens beweg­wijzerde, onverharde en zeer hobbelige weg naar station Strpci na lang zoeken gevonden en beklommen. Ik schat 80 tot 100 meter hoogteverschil over een afstand van 1500 meter. Als reiziger kun je beter de bus nemen, die rijdt beneden door het dorp.

Ik heb de passage van de dagtrein Beograd – Bar v.v. benut om foto’s te maken. De stoptreinen reden toen op onmogelijke uren qua fotografie. Het station en het gebouw van de grenspolitie zagen er geheel verlaten en al lang niet meer betreden uit. Op het betonnen wachthok, gevuld met afval, was wel een duidelijk Servisch landsteken aangebracht. Hetgeen natuurlijk niet klopt qua territorium, maar wel qua spoorwegbeheer: een Servisch station in Bosnië-Herzegovina.


Foto’s: John Krijgsman, juni 2018.

Naschrift Fabian Vendrig

Het klopt dat er tegenwoordig weer treinen stoppen in Štrpce, inderdaad “lokalni vozovi” (stoppertjes), wat me overigens verbaast. Er rijdt tegenwoordig ook weer een trein Belgrado – Zvornik in Bosnië, net over de grens met Servië. Het is vooral symbolisch, maar wel goed dat er weer wat beweging in zit. Ik hoop echt dat ze het Servische gedeelte nog gaan aanpakken, het ligt er erg slecht bij. Ik zat eens voorin bij de machinist en dan realiseer je je het nog meer.

Fabian Vendrig


Print Friendly, PDF & Email

Reactie van Kees van de Meene

Wat een leuk verhaal van Fabian Vendrig in NVBS Actueel over de spoorlijn Belgrado – Bar! In 1977 heb ik over die lijn gereden en ik heb er wat filmfragmenten van. Het was uitdrukkelijk niet bedoeld – en ik had er ook geen gelegenheid voor – om een reportage van de lijn te maken dus het zijn echt alleen maar wat indrukken.

Klik hier voor het filmpje

Het valt wellicht op dat er niets te zien is van het station te Bar. Dat komt omdat we zoveel vertraging kregen dat het donker was toen we in Bar aankwamen. Paniek onder de reizigers want niemand had op vertraging gerekend en dus niet voor logies gezorgd. Maar daar wisten een aantal Barse vrouwen wel raad op: iedereen sleepte wat reizigers mee en zo sliepen ook mijn vrouw en ik met anderen bij iemand in de huiskamer, een heel eind van het station.

Dergelijke service is natuurlijk niet voor niets en zo betaalden wij allen een behoorlijk bedrag voor het nachtlogies, althans naar de plaatselijke normen, want in guldens was het niet zo veel. De volgende ochtend raakte mijn vrouw – die wat Servokroatisch sprak – in gesprek met de echtgenoot van onze gast­vrouw en die vroeg wat we betaald hadden. Daar schrok hij zo van dat hij ons een flinke bel Slivovitsj meegaf. Die hebben we, het was nog wat vroeg in de ochtend, op het strand opgedronken. Je ziet dan ook op het laatste beeld van het filmpje dat ik wat wazig op het strand zit.

Kees van de Meene


Over de auteurs

Portret van Kees van de Meene in NVBS Actueel, mei 2016.

Interview met John Krijgsman in NVBS Actueel, juni 2018.