Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Paul van Baarle bracht in juli 2020 een bezoek aan het trambedrijf Rhein-Neckar-Verkehr (RNV). Zijn speciale aandacht ging uit naar de klassieke Düwag-trams die dit jaar uit de mottenballen zijn gehaald.

Martin Bos vervolgt zijn reis door Duitslands smalspoorparadijs: Sachsen. Na de Weißeritztalbahn en de Fichtelbergbahn is het de beurt aan de Lößnitzgrundbahn.

In dit nummer vind je verder tips over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 23 oktober 2020. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Algemene Ledenvergadering (ALV)

ALV dit jaar digitaal

Vanwege de corona-omstandigheden zal de ALV dit jaar digitaal plaatsvinden. De agenda en de toelichting daarop vind je op deze pagina. Hier staat ook hoe je vragen kunt insturen en wat daar vervolgens mee gebeurt.

In de periode 19 t/m 22 oktober 2020 kan er worden gestemd. Ook dat gebeurt digitaal, via een formulier dat dan op de website staat. De uitslag wordt uiterlijk 26 oktober bekendgemaakt.

Vragen stellen en stemmen is alleen mogelijk door NVBS-leden.


Afdelingsbijeenkomsten

Hieronder een overzicht van de aangekondigde afdelingsbijeenkomsten in oktober 2020. In verschillende gevallen moet je je van tevoren aanmelden en/of zijn er andere maatregelen van kracht. Soms wordt een bijeenkomst op het laatste moment geannuleerd. Lees daarom altijd de aankondiging voordat je op pad gaat.

De afdeling Modelbouw organiseert wekelijkse bijeenkomsten op maandag. Deze zijn gesplitst: vanaf 13.30 uur en vanaf 19.00 uur. Per keer maximaal 9 be­zoe­kers, vooraf aanmelden.

De openingstijden van NVBS Centraal (winkel, bibliotheek, archief) zijn weer zoals gebruikelijk.

De afdelingen Amsterdam, ’t Gooi, Oost, Rotterdam, Twente, Utrecht en Zeeland organiseren vooralsnog geen bijeenkomsten.

Verzoek aan de afdelingen en andere onderdelen van de NVBS om annu­leringen en andere wijzigingen direct door te geven via agenda@nvbs.com. Op die manier kunnen we de informatie op de website en in Op de Rails actueel houden.


Nieuw bestuurslid afdeling Den Haag

Door het vertrek van Paul Muré naar het oosten van het land is een vacature in het bestuur van de afdeling Den Haag ontstaan. Ter vervulling van deze vacature hebben de leden van de afdeling in de bijeenkomst van 14 september 2020 ingestemd met de benoeming van Paul Wiggenraad.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in september kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Date Jan de Vries gekozen:

Loc ČD 754 051 is op 5 juli 2020 bij Zruč nad Sázavou (Tsjechië) met trein Os 9211 op weg van Čerčany-Zruč naar Sázavou. Foto: Date Jan de Vries.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Het NVBS-bestuur in 1938

Foto van het NVBS-bestuur in het blad “WIJ, ons werk ons leven” van januari 1939.

In NVBS Actueel van november 2019 publiceerden we een artikel uit het blad “WIJ, ons werk ons leven” met daarin een foto van het toenmalige NVBS-bestuur. Dat bestuur bestond in 1938 uit H. Waldorp (voorzitter), N.J. Van Wijck Jurriaanse (secretaris), J. Quanjer jr. (penningmeester), F.D. Sprenger (vice-voorzitter) en S. Overbosch (commissaris).

In het artikel staat niet wie wie is op deze foto. Geleidelijk komen we daar toch wel achter. Tweede van links is Van Wijck Jurriaanse, tweede van rechts is S. (Sarris) Overbosch. En recent liet Theo La Rivière weten dat hij in de middelste man zijn oom Herman Waldorp herkent. Nu Quanjer en Sprenger nog.


Uit de schatkamer van de SNR


Klik hier als het filmpje op jouw apparaat niet wil starten

Twee films van Jan Blijerveld

Jan Blijerveld was een productief filmer. Van 1957 tot begin jaren 90 heeft hij bijna 200 smalfilms gemaakt, daarna is hij overgestapt op video. Op verschillende dvd’s zijn opnamen van hem gebruikt (bijvoorbeeld deze). Hij had ook een grote modelbaan in zijn garage in Bunnik. Hoewel hij op vijfhonderd meter bij mij vandaan woonde, heb ik die baan helaas nooit gezien.

Eind 2017 is Jan Blijerveld overleden. Volgens zijn wens is zijn filmcollectie vorig jaar over­gedragen aan de SNR. We laten twee van zijn oudste films zien: korte zwart-witfilmpjes, geschoten in dubbel-8. Eerst zien we stoomlocs in actie bij de Gelderse Tramwegen in 1957. Op het tweede filmpje zien we de laatste rit van de laatste stoomlocomotief: de verhuizing van loc 3737 naar het Spoor­weg­museum op 7 januari 1958.

Lees meer over de collecties van de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR).

Nico Spilt, beheerder film- en geluidarchief SNR


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 23 oktober 2020.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, september 2020

NVBS-leden hebben het september­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Intermodaal vervoer. Door Gerrit Nieuwenhuis.
  • De moderne streetcar in Amerika. Door Maurits van den Toorn.
  • Trein en tram in de kunst (een blik in de archieven van de SNR). Door Gerrit van Straaten.
  • Het matige succes van de monorail (vervolg). Door Rob Zoomer.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails.

Gratis kalender 2021

Bij dit nummer ontvingen de NVBS-leden de jaarlijkse gratis kalender. Deze fraai uitgevoerde kalender staat in het teken van het 90-jarige bestaan van de NVBS in 2021.

De kalender kan ook worden besteld, ook als je geen NVBS-lid bent. Prijs 12,50 euro, inclusief verzending. Meer informatie.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.