Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Op 6 juni 1944 landden de geallieerde troepen op de stranden van Normandië. Dat was D-Day, de dag waarop de bevrijding van West-Europa begon. De troepen namen ook hun eigen locomotieven en ander materieel mee. Hans Altena heeft hierover een presentatie samengesteld die nu ook op film is te zien.

Frits van Buren vervolgt zijn verkenning van de omgeving van Chemnitz. Dit keer komen de viaducten ten noorden van Chemnitz aan de orde, alsmede het kleine museum Zum Prelbock.

In dit nummer vind je verder tips over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 27 november 2020. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Algemene Ledenvergadering 2020

De Algemene Ledenvergadering (ALV) van 2020 vindt langs digitale weg plaats. De leden konden via internet vragen stellen om daarna hun stem uit te brengen voor een aantal zaken. Stemmen kan t/m donderdag 22 oktober 2020. Kijk op deze pagina van de NVBS-site.


Afdelingsbijeenkomsten

Voor de afdelingsbijeenkomsten in november en december 2020 klik hier.

Voor de afdeling Modelbouw klik hier.

Voor winkel, bibliotheek en archief klik hier.

In verschillende gevallen moet je je van tevoren aanmelden en/of zijn er andere maatregelen van kracht. Soms wordt een bijeenkomst op het laatste moment geannuleerd. Lees daarom altijd de aankondiging op de website kort voordat je op pad gaat.

Verzoek aan de afdelingen en andere onderdelen van de NVBS om annu­leringen en andere wijzigingen door te geven via agenda@nvbs.com. Op die manier kunnen we de informatie op de website en in Op de Rails actueel houden.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in oktober kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Hans Wiskerke gekozen:

Een “Rollende Landstraße” (RoLa) bij Jodok am Brenner op 3 september 2020. De vrachtwagens staan op de trein en de chauffeurs zitten in het begeleidingsrijtuig. Foto: Hans Wiskerke.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


De NVBS-kalender

Het voorblad van de NVBS-kalender 2021. Bij het voormalige station Amsterdam Weesperpoort vertrekken twee locomotieven met hun aanhang: Staatspoor-locomotief 1084 met een goederentrein en een locomotief van de Gooische Stoomtram met een enkel rijtuig naar Laren. De zwart-witfoto van Bernhard Eilers, gemaakt in 1912 of 1913, werd ingekleurd door Peter Günther. De opname is afkomstig uit het gemeentearchief van Amsterdam.

Bij deze prachtig ingekleurde foto vraagt Otto Dijkstra zich af of de kleuren van de palen van de seinen goed zijn. Het was namelijk een oud NRS-station. Nadat SS de NRS had overgenomen werden de oorspronkelijke seininrichtingen vervangen door die van SS. De SS kende rood-wit en zwart-wit gekleurde palen. Zwart-witte seinen golden niet voor rangeerbewegingen, terwijl rood-witte seinen bestemd waren voor zowel trein- als rangeerbewegingen. Nu zijn op de foto geen aparte rangeerseinen van SS te zien, dus dan zouden de palen rood-wit moeten zijn. Maar een emplacementsinstructie kan wellicht afwijken. De vraag is dus: waren de palen rood-wit of zwart-wit? Peter Günther, degene die de foto heeft ingekleurd, moest het antwoord schuldig blijven, maar wie het wel weet kan mailen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Nog steeds verkrijgbaar

Heb je deze bijzondere kalender nog niet in huis, of wil je hem aan iemand cadeau doen? Dat kan! Lees hier hoe je hem kunt bestellen.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 27 november 2020.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.


Op de Rails, oktober 2020

NVBS-leden hebben het oktober­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Een nieuwe werkplaats voor de RET. Door John Krijgsman.
  • Huisvuil uit Den Haag. Door Harry Peters.
  • Adieu Utrechtse SIG-trams. Door Tim Boric.
  • RoadRailer, Trailerzug en CODA-E. Door Gerrit Nieuwenhuis.
  • Meer buitenlandse trams bij de AOM. Door Sam de Lange.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.