Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Vijf jaar geleden, in december 2015, verscheen het eerste nummer van NVBS Actueel. Ons eerste lustrum! Uit de reacties maken we op dat deze nieuwsbrief nog steeds in een behoefte voorziet, dus we blijven hier ook in het nieuwe jaar mee doorgaan.

In dit nummer beschrijft Paul van Baarle wat er anno 2020 nog resteert van de Ybbstalbahn in Neder-Oostenrijk. Frits van Buren bracht een bezoek een Zwickau, een stad in Sachsen waar weinig meer herinnert aan de DDR-tijd.

Verder zoals gebruikelijk tips over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 22 januari 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt

Foto: Paul van Baarle.


Van de voorzitter

Beste railvrienden,

Helaas kunnen we dit jaar wat minder dan anders genieten van onze hobby. We vinden dat allemaal erg jammer. Als NVBS proberen we waar mogelijk toch onze activiteiten, zij het in afgeslankte vorm, aan te bieden. Want misschien is het beoefenen van een hobby wel meer dan ooit belangrijk voor ons allemaal.

We zijn er ons bewust van dat het naleven van alle voorzorgsmaatregelen van groot belang is en doen dat dus ook. Veel afdelingsbijeenkomsten konden en kunnen daardoor tijdelijk geen doorgang vinden. Onze bibliotheek, archief en winkel zijn helaas op dit moment gesloten, maar boeken en video’s kunnen wel besteld en bezorgd worden. Sommige afdelingen hebben inmiddels creatieve alternatieven uitgedacht. Op de Rails verschijnt gewoon elke maand. En de beeldbank is deze zomer verder uitgebreid en bevat ongelofelijk veel foto’s, maar ook bijzondere films, die vanaf je computer te bekijken zijn.

Zo kunnen we toch nog wat blijven doen voor onze leden. We hopen dat we in 2021 weer een volledig programma mogen en kunnen draaien. Blijf gezond en geniet toch waar mogelijk!

Marius Hekker, voorzitter NVBS


Wat is er (nog niet) te doen?

Winkel, bibliotheek en archief zijn t/m 19 januari 2021 gesloten. Bekijk de openingstijden daarna. Onze webwinkel is altijd geopend.

De traditionele nieuwjaarsreceptie in NVBS Centraal kan niet plaatsvinden. Ook de activiteiten van onze afdelingen staan tijdelijk op een lager pitje.

Is er buiten de NVBS nog wat te doen? Bekijk het in de railagenda.

Wisselexposities in de vitrines van NVBS Centraal, te zien als we weer zijn geopend: spoor­wegen in Nederland vanaf 1921; station Winschoten en de spoor­brug over de Rensel.

Berichten doorgeven

Recent kwamen we op Facebook toevallig een bericht tegen van een NVBS-afdeling die een bijeenkomst had geannuleerd. Maar dat had deze afdeling niet doorgegeven aan de beheerders van de NVBS-site. Dat is natuurlijk niet zo handig.

Daarom nogmaals het advies om berichten en wijzigingen altijd door te geven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terechtkomen bij de juiste instanties, zoals de redactie van Op de Rails en de beheerders van de website. Daarmee voorkom je dat mensen vergeefs afreizen naar een verplaatste of geannuleerde bijeenkomst. En het is ook wel zo aardig ten opzichte van de andere mensen die hun vrije tijd aan de NVBS besteden.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in november kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Paul van Baarle gekozen:

Kunst- en vliegwerk: metrostel 5351 na de gelukkige landing op een van de walvisstaarten bij het einde van het metroviaduct in Spijkenisse in de vroege uurtjes van 2 november 2020. Paul van Baarle legde het tafereel vast in de avond voorafgaand aan de berging.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Vacature hoofdbestuur

Het NVBS-hoofdbestuur zoekt een enthousiaste man of vrouw (vrijwilliger) als aanvulling op het bestuur. Een onderdeel van de bezigheden is het contact met de ongeveer 20 afdelingen.

Onze wensen

 • Bestuurlijke ervaring.
 • Gevoel voor de mogelijkheden en beperkingen die een organisatie die geheel uit vrijwilligers bestaat met zich meebrengt.
 • Kennis van en affiniteit met de NVBS-organisatie.
 • Goede contacten met de afdelingen onderhouden en de afdelingen ondersteunen.
 • Capaciteiten om beleid door te vertalen naar de vrijwilligersorganisatie.
 • Goede communicatieve eigenschappen.
 • Vermogen om in teamverband te werken.

Het aantrekkelijke van deze functie is het mede vormgeven aan het optimaal functioneren van de NVBS met zijn ongeveer 4500 leden. Het aanpassen van de vereniging aan het snel veranderende tijdsbeeld speelt daarbij een belangrijke rol.

Benodigde tijd

De bestuursvergaderingen vinden in principe maandelijks plaats in NVBS Centraal in Amersfoort. In verband met de coronamaatregelen wordt er voorlopig nog in videovorm vergaderd. Daarnaast zijn er enige malen per jaar nog andere vergaderingen. Veel werkzaamheden kunnen thuis worden uitgevoerd, waarbij de tijdsbesteding flexibel kan worden ingevuld. De gemiddeld benodigde tijd bedraagt 1-2  dagen per week. De kosten voor het reizen per OV (2de klasse) worden vergoed.

Interesse of meer informatie?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het hoofdbestuur via een e-mail naar secretariaat@nvbs.com. Wil je direct je interesse kenbaar maken, mail dan je CV en een korte motivatie.

Degenen die geschikte kandidaten kennen wordt gevraagd die onder de aandacht van het secretariaat te brengen.

Nieuwe bestuursleden worden na een inwerkperiode voor een periode van 4 jaar door de ALV benoemd. Geïnteresseerden kunnen na overleg ook eerst bijvoor­beeld 2 maanden “proefdraaien” in het HB.


Winkel zoekt penningmeester

De NVBS-winkel is op zoek naar een tweede penningmeester. Reden is dat de huidige administrateur om persoonlijke redenen zijn werkzaamheden niet meer kan uitvoeren. We zoeken een medewerker met kennis van het boekhoud­programma Exact of de bereidheid zich dat programma eigen te maken. Kassa’s en webwinkel kennen inmiddels een in hoge mate geautomatiseerde admini­stratie.

De bedoeling is om bij gebleken geschiktheid tijdens bijvoorbeeld vakantie de eerste penningmeester in alle zaken te kunnen vervangen. In normale situaties zal een verdeling van taken tussen beide penningmeesters overeen gekomen worden. Accuratesse en het kunnen samenwerken binnen een team van 30 medewerkers horen hierbij.

Als je hier wat voor voelt, of nadere informatie wil hebben, neem dan contact op met de beheerder van de NVBS-winkel: Karel Hoorn, tel. 070-5111365 of via hoornkarel@gmail.com.


Uit de schatkamer van de SNR


Klik hier als het filmpje op jouw apparaat niet wil starten

Recent verwierven wij de film- en geluidcollectie van Wim en Paul (vader en zoon) Dijkman. Zij zijn inmiddels beiden overleden. We zijn hun grote collectie nog aan het inventariseren. Ten behoeve van NVBS Actueel deden we een willekeurige greep en laten hierbij de film “NS door de jaren heen, deel 2” zien. De opnamen dateren uit de jaren 80.

Meer informatie over de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR).


Beeldpresentatie SNE

In NVBS Actueel 2020-10 hebben we gevraagd om niet-alledaagse excursie­beelden voor een overzicht van 25 jaar NVBS-excursies onder de vlag van de SNE. We hebben het nodige materiaal binnen, maar het is ons niet snel te veel. Daarom hebben we de inzendtermijn verlengd tot zondag 10 januari 2021. Heb je originele excursiefoto’s of -filmpjes die passen binnen de acht thema’s, verras ons dan de komende twee weken. Klik hier voor alle details en wacht niet langer met inzenden.

Gezien de corona-maatregelen is een digitale bijeenkomst om die beelden te presenteren op dit moment het hoogst haalbare. Dat gaat gebeuren op vrijdag 19 februari tussen 20.00 en 21.00 uur via Zoom Videoconferencing. Zij die beelden hebben ingestuurd ontvangen via de mail een uitnodiging om deze presentatie bij te wonen. Andere belangstellenden verwijzen we naar de volgende uitgave van NVBS Actueel waarin staat hoe aan de bijeenkomst kan worden deelgenomen. Voor Zoom heeft u geen licentie nodig, maar mocht het niet lukken om op 19 februari aan te sluiten, dan kan de presentatie kort na deze datum ook via de NVBS-site worden teruggekeken.

Ronald Bokhove, SNE

Conny Tapking stuurde ons een foto voor het thema ‘Bruggen en viaducten’, gemaakt van het spoorviaduct bij Wijlre waarop de deelnemers aan de eerste Koningsdagrit wachten op de doorkomst van de GTW-stellen 203 en 205 van Veolia, 26 april 2014.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 22 januari 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.


Op de Rails, december 2020

NVBS-leden hebben het december­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

 • 65 jaar geleden: de NS in 1955. Door Peter van der Vlist.
 • Spoorwegen in en om Amsterdam (vervolg). Door Michiel ten Broek.
 • TWE-excursie in 1967. Door Harry Peters.
 • Nummers en letters, kleuren en namen. Door Rob de Vries.
 • Walsdraad Almelo. Door Rudi Liebrand.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.


Aangeboden

Wie heeft er interesse in het maand­blad Op de Rails? We hebben de jaargangen 1964 tot en met 2007 compleet, behalve december 2007. Interesse? Mail dan naar linda.wijnen@ziggo.nl.