Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Jan Roos was in 1961 getuige van een bijzondere operatie bij Dordrecht. Om een groot schip te laten passeren, moest een overspanning van de Merwedebrug “even” van zijn plek worden gehesen.

Paul van Baarle bezocht in september 2020 de Drachenfelsbahn, een tandradlijn in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Frits van Buren beschrijft een aantal incidenten met op drift geraakte treinen en ander spoormaterieel. In deel 3 van deze serie komen enige ongevallen uit Zwitserland en Duitsland aan de orde.

Verder zoals gebruikelijk tips over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 28 mei 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

  • Winkel, bibliotheek en archief zijn, met enkele beperkingen, weer geopend. 
  • Onze webshop is vernieuwd. En je kunt hier nog steeds dag en nacht terecht.
  • Verschillende afdelingen organiseren weer bijeenkomsten. Soms digitaal, zodat je vanaf thuis kunt meekijken.
  • Wat is er verder, ondanks de coronabeperkingen, te doen? Bekijk het in de railagenda.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – altijd doorgeven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terechtkomen bij de redacties van Op de Rails en NVBS Actueel en bij de beheerders van de website. Daarmee voorkom je dat mensen vergeefs afreizen naar een verplaatste of geannuleerde bijeenkomst.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in maart 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Gerard van Buuren gekozen:

Op 14 maart 2021 werd na een bouwtijd van 9,5 maanden de vernieuwde tramlijn naar IJsselstein weer voor het publiek geopend. De voorafgaande week werden nog proefritten gehouden, nodig voor het verkrijgen van de ILT-vergunning. Op 15 maart 2021 kruiste de 6058 met de 6054 in het vernieuwde station IJsselstein Binnenstad. Foto: Gerard van Buuren.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


150 jaar Nederlandse spoorweg­affiches

Arjan den Boer heeft een prachtig boek samen­gesteld: 150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches. Arjan is publicist op het gebied van geschiedenis, monumenten, architectuur, spoorwegen en affiches. Ook geeft hij lezingen en rondleidingen in onder andere het Spoorweg­museum.

In dit koffietafelboek van meer dan 300 pagina’s zijn in groot formaat bijna 400 affiches afgebeeld. Deze affiches komen uit de collectie van het Spoorweg­museum en uit de grote verzameling van Arjan zelf.

Dit boek is tot 11 juni met flinke korting verkrijgbaar. Aan onze leden het verzoek om dit boek te bestellen via de webshop van de NVBS. Daarmee steun je de NVBS, zonder dat het jou iets extra kost.


Een locomotief voor Dora

In het artikel Van Autobahn naar Breitspurbahn, vorige maand in NVBS Actueel, kwamen ook enkele reusachtige kanonnen ter sprake: Dora en Schwerer Gustav.

Voor deze en andere grote kanonnen zijn in opdracht van de Wehrmacht speciale locomotieven gebouwd. Dat waren vierassige locomotieven met één cabine, die als dubbellocomotieven gekoppeld reden. Ze werden gebruikt voor het trans­porteren van geschuts­treinen. Ook leverden ze de elektriciteit voor het opbouwen en bedienen van de kanonnen. Vandaar dat ze waren uitgevoerd als diesel­elektrische locomotief, in afwijking van de Duitse voorkeur voor diesel­hydraulische aandrijving.

Utrecht GE, 20 december 1949. Locomotief NS L5 (ex Wehrmacht D311.04, DR V188 002, later DB 288 002) voor vertrek naar Duitsland. Foto: J.A. Bonthuis, collectie Stichting NVBS-Railverzamelingen.

Na de oorlog is een van deze dubbellocomotieven in Sluiskil aangetroffen. Ze werd naar de dieselloods in Utrecht overgebracht, waar men probeerde de loc weer bedrijfsklaar te maken. Om onduidelijke redenen werd de loc door NS aangeduid als L5. Onder andere vanwege de hoge asdruk is deze locomotief hier nooit ingezet. In 1949 keerde ze weer terug naar Duitsland. (Zie ook Op de Rails 1950-2, p. 29.)

Er zijn vier van deze dubbellocs gebouwd, waarvan er uiteindelijk twee nog een tijd dienst hebben gedaan bij de DB. In 1957 kregen ze sterkere motoren. Ze werden gebruikt voor langzame goederentreinen en voor opdrukdiensten. De laatste ging in 1971 uit dienst. Door verschillende fabrikanten zijn schaalmodellen van dit type uitgebracht.


Niet-alledaagse excursiebeelden

Graag vragen we nogmaals aandacht voor de niet-alledaagse excursiebeelden die te zien zijn in het door de Stichting NVBS-Excursies gemaakte beeldverslag. Hier is door zo’n twintig excursiedeelnemers aan meegewerkt. In februari heeft de SNE deze presentatie via Zoom vertoond aan belangstellenden die zich daarvoor hadden aangemeld. Maar de presentatie is voor iedereen ook te bekijken via deze link:

Klik hier als de presentatie op jouw apparaat niet wil starten


Vroeger TEE-personeel gezocht

Voor een tv-programma is het Nederlands Transport Museum op zoek naar vroeger NS- en TEE-personeel, zoals machinisten, stewardessen of boord­werk­tuig­kundigen, die iets kunnen vertellen over hun diensten op de Trans Europ Express. Welke oudgediende – of persoon met kennis aan een oudgediende – kan ons helpen? De opnamen zullen rond half mei plaats gaan vinden. Reacties graag sturen aan hans.altena@sntm.nl.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 28 mei 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.


Op de Rails, april 2021

NVBS-leden hebben het april­­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Liberalisering van het Europese railgoederenvervoer (deel 4 uit de serie over het Europees jaar van het spoor). Door Wouter Radstake.
  • Een nieuw station voor New Delhi. Door Henry van Amstel.
  • De tram in Straatsburg vroeger en nu. Door Hans de Jonge.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails


NVBS-jubileumkalender in de aanbieding

Hoewel het eerste kwartaal van het jaar al verstreken is, zijn er op de NVBS-kalender nog genoeg bladen over om met plezier naar te kunnen kijken. Als u als lid wel eens met anderen over uw hobby praat, kunt u dat ook meer aanschouwelijk maken door die goede vriend(in) of kennis nog een kalender te geven. Voor niet-leden is de aanbieding een goedkopere manier om – als u dat wilt – de kalender aan de muur te krijgen. De teksten bij de foto’s maken veel duidelijk voor zijdelings geïnteresseerden.

De prijs is nu slechts € 7,50 en voor dit artikel worden geen verzend­kosten berekend.

Leden kunnen de kalender bestellen via de webshop van de NVBS.

Niet-leden kunnen de kalender bestellen door € 7,50 over te maken naar NL14INGB0000009080. Vermeld ‘NVBS-kalender 2021’ en uw naam en volledige adres.