Van TEE tot VIRM

Treinen door Halfweg in 1969 en 2013

In de zomer van 1969 ging ik met een NZH-bus van Amsterdam Marnixstraat naar Halfweg om TEE “Edelweiss” te fotograferen, die om 10.08 uit Amsterdam vertrok. Ik was liever met de tram gegaan, maar die was toen al opgeheven. Het stel, waar ik het nummer niet van weet, rijdt hier over de brug over zijkanaal F. Een afwateringskanaal dat de verbinding vormt tussen de Ringvaart om de Haar­lemmer­meerpolder en het Noordzeekanaal. Ik meen dat links over de verhoging van het talud de tramlijn van de NZH lag.

Deze foto is gemaakt op 22 augustus 2013. De begroeiing en bebouwing zijn toegenomen. Ook is de stalen brug vervangen door een betonnen. Nog net te zien is het puntdak van het gebouw aan de rechterkant van beide foto’s. De TEE rijdt niet meer en andere internationale treinen komen nog maar sporadisch door Halfweg. Voor deze foto moeten we het doen met een VIRM.

Fons van der Jagt

Meer lezen over de TEE

Keert de TEE weer terug? Door Gerrit Nieuwenhuis in NVBS Actueel, januari 2021.

TEE naar Transportmuseum in NVBS Actueel, augustus 2021.


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: treinen door Halfweg in 1969 en 2013.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie