Over Mirage’s en VinWay’s

Het trambedrijf van Vinnytsya (Вінниця)

Paul van Baarle bezocht op 16 februari 2019 Vinnytsya in Oekraïne, een doorsnee-provinciestad met een bescheiden en interessant tram­bedrijf.

In 2019 kleurde in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken slechts het verre oosten van Oekraïne rood en was in de rest van dit grote land probleemloos rond te reizen. In 2020 kregen we te maken met het coronavirus. Met nu eindelijk minder corona-reisbeperkingen in het vooruitzicht werd onlangs enthousiast aan deze railtip voor 2022 begonnen. Maar een bezoek aan dit land zal er vanwege de omstandigheden voorlopig helemaal niet in zitten.

Vinnytsya zal dan geen reisdoel zijn voor op de korte termijn, maar dit artikel geeft wel een beeld van wat er in deze tramstad onder normale omstandigheden te zien is.

Over Vinnytsya en de (spoor-)weg ernaar toe

Landkaart van Oekraïne (bron: Wikipedia) met de Oblasten (vergelijkbaar met provincies) en centrumsteden waaronder Vinnytsya.

In dit artikel is voor de schrijfwijze Vinnytsya gekozen, maar meerdere varianten komen voor zoals bijvoorbeeld Vinnytsia, Vinnytsja, Vinnitsia en Vinnitsa. Over transliteratie van Oekraïense en Russische namen bestaan veel inzichten, theo­rieën en bronnen, maar daar zullen we hier niet verder op ingaan.

Vinnytsya telt ongeveer 370.000 inwoners en is daarmee vergelijkbaar met de stad Utrecht. De stad ligt zo’n 250 kilometer ten zuidwesten van Kiev en 450 kilometer ten oosten van Lviv, beide steden met internationale vliegvelden. In 2019 werd gevlogen naar Lviv en vervolgens doorgereisd naar Vinnytsya per nachttrein van de Ukrzaliznytsia (Укрзалізниця), de Oekraïense spoorwegen. Impressies op en rond het station van Lviv kwamen reeds aan bod in NVBS Actueel, november 2019 (zie link in de rechterkolom).

Het vervoersbiljet van de Ukrzaliznytsia met vertrek uit Lviv om 1:18 uur en aankomst in Vinnytsya zeven uur later. Het biljet werd vooraf gekocht via de gebruiksvriendelijke website van de Oekraïense spoorwegen en geeft onderin ook informatie in het Engels. Te lezen is onder andere dat het treinnummer 070 betreft, rijtuig 04 (two seater, soft-seated) en plaatsnummer 001.

Op het station van Vinnytsya werd snel een ontbijt genuttigd en daarna werd de aandacht gericht op het metersporige trambedrijf. Het tramnet van 21 kilometer wordt bediend door zes tramlijnen.

Schematisch overzicht van het tramnet van Vinnytsya. Rechts beginnen drie tramlijnen bij het spoorwegstation, in het midden bevindt zich het oude stadscentrum en links is een grote lus met zijtak door woonwijken en industrie. Een tramplattegrond in niet-cyrillisch schrift is te vinden via de link in de rechterkolom.

Mirage-trams

Tussen 2007 en 2011 werden van Zürich grote aantallen tweedehands trams overgenomen. Daarmee gingen de vierassige motorwagens T4SU en gelede vierassige motorwagens KT4SU van Tsjechische makelij uit de jaren 1971-1990 buiten dienst.

Van de Zwitserse trams type Be 4/4 en B4 met de bijnaam “Karpfen” werden op 16 februari 2019 geen exemplaren in dienst aangetroffen. Daarbij moet worden aangetekend dat dit een zaterdag betrof met minder trams op de baan dan doordeweeks. De Zwitserse trams van het type Be 4/6 met de bijnaam “Mirage” uit de jaren 1966-1969 bepalen het trambeeld op straat en hiervan werden in totaal 75 stuks overgenomen, waaronder drie motorbijwagens (bijgenaamd “Blinde Kuh”).

Mirage’s… zijn dat geen gevechtsvliegtuigen? Zeker wel! De bijnaam voor de trams ontstond doordat in dezelfde periode dat Zürich deze Be 4/6-trams aan­schafte met een forse budgetoverschrijding, het Zwitserse leger Mirage-gevechts­vliegtuigen kocht die ook veel duurder werden dan begroot.

Hoog tijd nu voor wat beelden.

We beginnen op het oostelijke eindpunt bij het hoofdspoorstation (Vokzal) waar een flinke rij passagiers wacht op het voorrijden van Mirage 257. Wat gelijk opvalt is hoe keurig deze meer dan 50 jaar oude tram eruit ziet. Het is algemeen bekend dat in Zwitserland het trammaterieel altijd goed wordt onderhouden, maar in Vinnytsya doen ze dat dus ook.

Prachtig onderhouden is tevens deze kathedraal in het oude stadscentrum waarlangs Mirage 310 passeert op weg naar het station.

Nog een beeld uit het oude stadscentrum waar in de Ulitsa Sobornaya de tram op lijn 4 een trolleybus inhaalt.

Op de vorige foto zagen we op de zijkant van de tram het logo van het vervoers­bedrijf. Naast de zes tramlijnen wordt de stad bediend door vijftien trolley­bus­lijnen, zeventien buslijnen en eenendertig minibuslijnen.

Een fraai gerestaureerde watertoren middenin een voetgangerszone is nog net te zien vanuit de hoofdstraat waar de tram rijdt.

Ploschad Gagarina is het plein waar alle tramlijnen overheen komen en Mirage 310 rijdt hier uit het centrum de noordzijde van de westelijke tramlus in.

De Mirage-trams zijn inmiddels meer dan 50 jaar oud en hebben ondanks goed onderhoud uiteraard niet het eeuwige leven. In Zürich komen binnenkort trams vrij van het type “Tram 2000” door de instroom van nieuwe lagevloertrams. Die zijn slechts 20 jaar oud en zouden een mooie opvolger zijn van de Mirage’s op het tramspoor van Vinnytsya.

VinWay-trams

Tot nu toe waren er uitsluitend Mirage-trams gepasseerd, maar volgens de vooraf vergaarde informatie zouden er ook trams van het type VinWay moeten zijn. Tussen 2015 en 2018 werden in de eigen werkplaats op draaistellen van de voormalige T4SU- en KT4SU-trams nieuwe wagenbakken gebouwd. Deze huisvlijt resulteerde in vijf vierassers type T4UA “Vinway”, een enkelgelede tram type KT4MV “VinWay” en vier dubbelgelede trams type KT4UA “VinWay”.

Na lang wachten op het Ploschad Gagarina kwam dan toch een VinWay voor de lens en wel de verbouwde T4UA 130 op lijn 2 die uitsluitend de westelijke lus van het tramnet bedient.

Van de in totaal tien VinWay’s bleek op deze zaterdag er slechts een in dienst te zijn dus werd nogmaals de 130 opgewacht.

In de westelijke lus van het tramnet is ook de (enige) remise gevestigd. Omringd door een hoge muur kon slechts bij de ingang van de remise een glimp van een paar daar opgestelde VinWay’s opgevangen worden. Toegang tot de remise werd vriendelijk maar resoluut door de portier geweigerd. Praten als Brugman om toegang te verkrijgen heeft ook geen zin als de portier alleen Oekraïens spreekt en jij niet ….

Overig trammaterieel en varia

De trams die deze dag voorbij kwamen zagen er allemaal netjes uit ondanks de toch al gevorderde leeftijd. Dat er bij het trambedrijf mensen rondlopen die het tramhart op de goede plaats hebben zitten blijkt ook wel uit de relatief ruime collectie van voertuigen die als museumtram worden aangeduid.

Zo werd in 1988 op basis van een Gotha-tweeasser een zogenaamde retrotram gebouwd die te huur is voor feesten en partijen en op oudejaarsavond speciaal voor kinderen rijdt. Een andere Gotha-tweeasser uit 1957 is gelukkig niet ‘opgeleukt’ en is nog in een historisch verantwoorde uitvoering aanwezig. Daar­naast heeft men een T4SU (met kleine filmkast) en een KT4SU bewaard als museum­wagens. Als (erg) vreemde eend in de bijt wordt door het vervoersbedrijf ook een Zwitserse “Blinde Kuh” tot de museumcollectie gerekend.

Van al dit bewaarde moois heb ik geen foto’s omdat ik dus niet het remiseterrein op mocht, maar de info is terug te vinden op materieellijsten van tramhobbyisten en wordt ook uitgebreid vermeld op de website van het vervoersbedrijf.

In de openbare ruimte voor het remisecomplex staat ook nog als monument een replica van motorwagen 1 uit het openingsjaar van het trambedrijf – 1913 – opgesteld. Ter bescherming tegen weersinvloeden heeft men ten opzichte van de originele MAN-motorwagen de balkons dicht­gemaakt en ook het onderstel is duidelijk een compromis. Maar verder ziet de replica er keurig onderhouden uit en deze kon dus wel gefotografeerd worden.

Motorwagen 1 – een replica van een MAN-tram uit 1913 – staat als monument opgesteld voor het remisegebouw.

Tot slot als varia:

De website van het vervoersbedrijf biedt onder andere een elektronische reis­planner aan en digitale vervoersbewijzen kunnen ook per sms gekocht worden. Ook in Vinnytsya gaat men dus met de moderne tijd mee. Gelukkig staan er ook nog ‘echte’ halteborden met informatie langs de lijn en in kiosken zijn nog altijd papieren tramkaartjes te koop. De ritprijs bedroeg overigens slechts 4 Oekraïense grivna, omgerekend 13 eurocent.

Vertrek uit Vinnytsya

Al met al is Vinnytsya een stad waar het een dag prettig vertoeven is en het keurige trambedrijf is een bezoek meer dan waard. We zijn aangekomen per trein in Vinnytsya en we vertrekken ook weer per trein.

Vervoersbiljet van de Ukrzaliznytsia met vertrek uit Vinnytsya om 21:15 uur en aankomst in Rudnytsya even na middernacht.

De bestemming – Rudnytsya (Рудниця) – ligt in zuidelijke richting aan de geëlektrificeerde hoofdspoorlijn naar Odessa (Одеса). Dit dorp telt ongeveer 1.100 inwoners, heeft geen hotel, dus wat moet een mens daar rond midder­nacht? Dat is terug te lezen in het artikel ‘Smalspoor in Oekraïne’ van NVBS Actueel, april 2019 (link in de rechterkolom).

Tekst en foto’s door Paul van Baarle


[printfriendly]

Meer informatie

Dit artikel werd geschreven voordat Oekraïne werd aangevallen door Rusland. Het zal duidelijk zijn dat een bezoek aan dit land de komende tijd niet mogelijk dan wel levens­gevaarlijk is.

Over het reizen naar en in Oekraïne werd informatie gegeven in het artikel Smalspoor in Oekraïne in NVBS Actueel april 2019.

Het breedspoor met impressies op en rond het station van Lviv kwam aan bod in Breedspoor in Oekraïne in NVBS Actueel november 2019.

Informatie over de trams van Vinnytsya:

Vinnytsya tramplattegrond op UrbanRail.net

Vinnytsya materieeloverzicht in detail op Transphoto.org

Vinnytsya website vervoersbedrijf met lijnen, tarieven, historie etc.