Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Paul van Baarle bezocht op 16 februari 2019 Vinnytsya in Oekraïne, een rustige doorsnee-provinciestad met een bescheiden en interessant trambedrijf. Een bezoek aan dit land zal er vanwege de omstandigheden voorlopig niet in zitten.

Frits van Buren beschrijft het Viaduc de Garabit in Frankrijk, een indruk­wekkende spoorbrug uit 1889. Ook enkele andere door Eiffel ontworpen spoorbruggen komen aan de orde.

Het is code groen voor de SNE. Met het afschalen van de meeste COVID-maat­regelen kunnen we weer op reis om gezamenlijk de hobby te beleven. Van Sneek tot Straatsburg: it giet oan.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 25 maart 2022. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

  • Voor bezoek aan winkel, bibliotheek en archief raadpleeg de openingstijden op de website.
  • Leden kunnen boeken en dvd’s bestellen in de webshop. Vanaf 30 euro gratis thuisbezorgd.
  • Afdelingsbijeenkomsten vinden plaats voor zover de (afgeschaalde) corona­­maatregelen het toelaten.
  • Het is code groen voor de SNE: we kunnen weer op reis om gezamenlijk de hobby te beleven.
  • Zaterdag 30 april 2022: uitverkoop in de winkel.
  • Zaterdag 14 mei 2022: algemene leden­vergadering in Arnhem. Zie Op de Rails 2022-02 pagina 100.

Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips op onze website. Deze rubriek wordt regelmatig aangevuld met leuke tips en interessante gebeurtenissen.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in januari 2022 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Hans Wiskerke gekozen:

Gesäuse Eingang, 30 augustus 2020. ÖBB 4744 046 op weg van Selzthal naar Kleinreifling. Op deze lijn rijden alleen in het weekend nog enkele treinen ten behoeve van wandelaars. Foto: Hans Wiskerke.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Uit de schatkamer van de SNR

Achtdaagse algemene abonnementen

In Op de Rails van februari 2022 staat een artikel over de geschiedenis van de 8-daagse algemene abonnementskaart bij de Nederlandse Spoorwegen. In deze bijdrage worden enkele kaarten afgebeeld die niet bij dat artikel zijn opgenomen.

Vermoedelijk in 1939 is door NS een kwartetspel uitgebracht met daarin ook een afbeelding van een vooroorlogse 8-daagse kaart. Mogelijk een model want de dame op de pasfoto lijkt op een zeer bekende filmster uit die tijd (Greta Garbo)!

B9888 is een vroeg na-oorlogs model met drukcode 6-1963.

B1761 is een wat later eerste-klasexemplaar met drukcode op de keerzijde (1-1965).

B4869 is een kasregisterexemplaar in de kinder-uitvoering (halve prijs). O4004 is een edmondsonkaartje waarmee de houder van een 8-daagse kaart iemand een dagje kosteloos mocht meenemen. Ook konden er als alternatief twee kinderen van 4 t/m 9 meegenomen worden.

002992 is een 8-daagse kaart afgegeven met een TA-1069 loketcomputer in de testfase van die machines. Dit is te zien is aan het daarbij gebruikte stations­nummer 900 dat bij de definitieve invoering van de apparaten weer het normale nummer 058 voor Amsterdam CS werd.

Nog meer toeristische abonnementen zijn te vinden in de collectie spoorweg­vervoerbewijzen van NVBS Railverzamelingen. De afbeeldingen bij dit stukje zijn van items uit de privé-collectie van de auteur.

Gerrit C. van Straaten


Inbinden van tijdschriften

Voor het laten inbinden van jaargangen Op de Rails of andere tijdschriften konden onze leden vele jaren terecht bij de NVBS-Winkel. Dit is niet langer mogelijk, omdat de binder waarmee de NVBS samenwerkte ermee is gestopt. Er is wel een alternatief beschikbaar, maar de winkel speelt hierbij geen rol meer. Meer informatie.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 25 maart 2022.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het februari­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • Spoorwegen in en om Amster­dam (vervolg). Door J.M. ten Broek.
  • Tram en metro in Rome. Door Herman Wilmer.
  • Materieeloverzichten Nederland. Stand 1 januari 2022.
  • Zomervakantie per trein in Nederland. Door Gerrit C. van Straaten.
  • Vreemde locomotieven bij de NZH in 1924. Door Dirk Eveleens Maarse.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails