Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Paul van Baarle bezocht de Oostenrijkse deelstaat Steiermark en beschrijft de railvaria die hij rondom Graz tegenkwam.

Frits van Buren schrijft over de tram van Valenciennes en enkele andere lijnen van de Chemins de fer Économiques du Nord (CEN).

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 22 april 2022. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

  • In de agenda staat wanneer winkel, bibliotheek en archief in Amersfoort zijn geopend.
  • Afdelingsbijeenkomsten kunnen doorgaans weer zonder beperkingen plaatsvinden.
  • Nieuws van de SNE: Spoorzoeken in Friesland en Boemelen in de buurt.
  • Zaterdag 9 april 2022: stafvergadering in Amersfoort (voor genodigden).
  • Zaterdag 30 april 2022: uitverkoop in de winkel.
  • Zaterdag 7 mei 2022: boekpresentatie ‘Treinen ontwerpen’ door Niels Greif.
  • Zaterdag 14 mei 2022: Algemene Leden­vergadering in Arnhem. Zie het verenigings­nieuws in Op de Rails.

Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips op onze website. Deze rubriek wordt regelmatig aangevuld met leuke tips en interessante gebeurtenissen.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in februari 2022 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Rob Neutelings gekozen:

Op 17 februari 2022 passeert loc 9901 van Railexperts de Lageveensemolen bij Lisse met leeg materieel van de Alpen Express. Foto: Rob Neutelings.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Schenking van Franz Ongering

Belangrijke schenking voor de NVBS en de SNR

Regelmatig ontvangt de NVBS schenkingen bij leven en legaten van overleden leden. Veelal betreft dat boeken, foto’s en dia’s betreffende railvervoer in binnen- en buitenland. Soms zitten er ook zaken bij als dienstvoorschriften, materieel­tekeningen, stoomtramaandelen, dienstregelingen, lijnenkaarten, enz. Een en ander is vaak in een lange periode door de schenkers verzameld en gekoesterd.

Dit alles wordt in dank aanvaard door de NVBS en zorgvuldig wordt bekeken of het een aanvulling vormt voor de NVBS-bibliotheek dan wel voor de collecties van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR).

De SNR heeft ook collecties vervoerbewijzen, zowel van Nederlandse tram­bedrijven als van spoorwegen. Ook daarvoor komen af en toe schenkingen en legaten binnen. Nu het verzamelen van vervoerbewijzen een selecte hobby is (er zijn maar weinig verzamelaars op dit gebied bekend in Nederland) gaat het meestal om bescheiden hoeveelheden.

Echter eerder dit jaar is wegens de verhuizing van langjarig NVBS-lid Franz Ongering naar een kleinere woning een zeer grote schenking van ruim 40 (!) verhuisdozen binnengekomen. Ongeveer een derde daarvan betrof dozen met binnen- en buitenlandse documentatie over vervoerbewijzen zoals dienst­voorschriften, publieksbrochures en strooibiljetten. Maar ook een dienst­regeling­grafiek van de Limburgse Tramwegmaatschappij, een Staatsspoor voorloper van de bekende “VRB-bundel” met afbeeldingen van de in 1911 gezamenlijk met de HSM ingevoerde kaartjes, een cursusboek voor reis­bureau­personeel over internationale vervoerbewijzen, enz. Ook vele buitenlandse dienstregelingen werden aangetroffen; deze zijn in de bibliotheek opgenomen.

De overige circa tweederde hoeveelheid verhuisdozen was gevuld met vervoer­bewijzen uit Nederland en de rest van de wereld afkomstig van trein, tram, bus, boot en vliegtuig. Op het moment van schrijven van dit stukje zijn nog niet alle verhuisdozen verwerkt. Daarom worden de vervoerbewijzen voorlopig grof­gesorteerd in binnenland en buitenland. In de eerste categorie ook alvast op edmondsons (kartonnen spoorkaartjes), NS-papier, reisbureaucoupons, strippen­kaarten en overig stad-/streekvervoer. De buitenlandse items worden voorlopig alleen op edmondsons en “overige” gesorteerd.

Het fijnsorteren zal zeker nog een aantal maanden in beslag nemen, maar nu is al duidelijk dat er heel wat nuttige aanwinsten voor de SNR-collecties vervoer­bewijzen bij zijn. Enkele voorbeelden: een vrijvervoerkaart van de RTM uit 1944, paarden­tram­kaartjes van de Zuid-Nederlandse Stoomtram, kaartjes voor een ANWB gezelschapsreis naar Rome.

Hierboven een kleine greep uit de enorme collectie die de heer Ongering heeft geschonken. Overigens zijn er ook aanwinsten voor de volgende deelcollecties van de SNR voor de dag gekomen: spoorwegdocumentatie, tramweg­documentatie, topografische tekeningen, ansichten tram buitenland en foto’s spoorwegen Nederland. Zoals hierboven al genoemd is, zijn nog niet alle dozen uitgepakt: er kan dus nog meer verrassends aan het licht komen.

Al met al een geweldige schenking waar de vereniging en de SNR de heer Ongering zeer dankbaar voor zijn!

Gerrit C. van Straaten

Schenkingen en nalatenschappen

Informatie over het schenken of nalaten van geld of goederen aan de NVBS en/of SNR.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 22 april 2022.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het maart­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • Intercity Nieuwe Generatie (ICNG). Door Emiel de Block.
  • De Britse class 73 elektrodiesels. Door Peter van der Mark.
  • New-Build Steam in Groot-Brittannië. Door Gert Jan Bink­horst en Remmo Statius Muller.
  • Het rijdynamische gedrag van trams. Door Wolfgang-Dieter Richter.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails