Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Chronik der Eisenbahn
Von den Anfängen bis zum neuen Jahrtausend

Onder redactie van Gerhard Siem. 888 blz., 2009.

En weer komt er een kloek en ook nog vier kilo zwaar boek langs. Maar laat u niet weerhouden om het te lenen, want het is zeker elke gram waard om het te bekijken en om er te hooi en te gras in te lezen.

De ontwikkeling van de stoommachine en het daarmee samenhangende gebruik als locomotief vormt het begin en 888 bladzijden later snellen TGV en ICE voorbij. En daartussen de hele ontwikkeling van de spoorwegen in Europa – voornamelijk Duitsland – en via kleine uitstapjes ook in gebieden elders op de wereld.

Aanleg, bovenbouw, techniek; alles in rijkgeïllustreerde artikelen van twee tot vier pagina’s. De uitvoering is onberispelijk en behalve bladzijnummers staat bovenaan elke bladzijde de datum waarop het artikel betrekking heeft.

Het boek is verdeeld in acht tijdperken en de inhoudsopgave voorin vermeldt alle hoofdstuktitels, maar een register is helaas niet aanwezig en de titels zijn ook niet zo uitgebreid dat je meteen weet waar het over gaat. En dat is dan ook het enige punt van krtitiek, want al bladerend kwam je bijvoorbeeld de Schienenzeppelin of Hitlers gigaspoorweg tegen, maar waar staat dat ook al weer…

Plaatsnummer Sa-000.332


CENTRAAL

Door Hans Wilschut (foto’s) en Wilfried de Jong & Edo Dijksterhuis (teksten). Boek over de bouw van het nieuwe station in Rotterdam. 134 pagina’s, 2014.

Dit is een bijzonder fotoboek. De foto’s zijn gemaakt vanuit een en dezelfde hotelkamer op de 20ste verdieping tegenover het Centraal Station te Rotterdam en hebben betrekking op een periode van acht jaar. In dat tijdvak verrees namelijk het nieuwe station. Door het gebruik van telelenzen en het toepassen van ver­schil­lende cameraposities is een fotoverzameling ontstaan, die ruimte geeft aan het hele project, maar dan wel alleen van de stadskant van het station.

De foto’s zijn zowel artistiek als technisch van hoge kwaliteit. Daarom is het een feest om door dit boek te bladeren. De twee korte inleidingen zijn amusant en inhoudsvol. Een uniek boek voor de echte spoorwegenthousiast!

Plaatsnummer Sb-171.007


Tunnelling Switzerland

Door K. Kovari en F. Descoeudres. 296 pagina’s, 2002.

Dit is een in het Engels en Duits geschreven technisch boek over tunnelbouw in Zwitserland. Na een inleiding over tunnelbouw in het algemeen, gaat het boek verder over tunnels verdeeld over vier categorieën: de basistunnels van AlpTransit (de spoortunnels Lötschberg, Gotthard en Monte Ceneri), overige spoortunnels, autoverkeertunnels, en speciale tunnels voor bijvoorbeeld drinkwater en waterturbines.

Het lijkt zware stof, en dat is het ook, maar heel typisch: in het Engels is het begrijpelijker dan in het Duits. Wellicht was oorspronkelijke taal Duits en is het daarna vertaald in het Engels door een ‘leek’. Veel foto’s, tekeningen en kaarten zorgen voor begrijpelijkheid. Veel interessante projectbeschrijvingen en wat een volumineuze ruwbouw hebben die tunnels allemaal, ongelofelijk!

Wel een boek dat je moet verlengen, want twee maanden is wellicht wat kort om dit allemaal te verstouwen…

Plaatsnummer Sb-460.088


Locomotieven van de Deutsche Reichsbahn bij de Nederlandsche Spoorwegen 1944-1949

Door Martin van Oostrom. 224 pagina’s, 2022.

Dit boek bevat informatie over veel meer dan de titel aangeeft, want het is ook een kroniek over spoorse Reichsbahn- en NS-aan­gelegen­heden in Nederland. Het loopt van de bevrijdingsperiode in september 1944, via de na-oorlogse periode tot de zomerdienst 1947, tot het vertrek van de laatste achtergebleven Duitse locomotief in 1949.

Daarnaast zijn uitgebreide overzichten opgenomen met gegevens per locomotief en standplaats. Foto’s tonen en teksten beschrijven ‘aangeschoten’ materieel met detailinformatie in ruime mate. Bijvoorbeeld van geroofde NS-locs met camouflagebeschilderingen, zoals die na de oorlog zijn achterbleven. Ook de dienstuitvoering komt aan bod en alles is zeer lezens­waardig beschreven.

De tekeningen en foto’s vormen een schat aan interessante informatie. Geen gortdroge nummerverhalen, maar verhandelingen per type en gebruik. Zelden is zoveel interessante detailinformatie in één boek voorhanden!

Plaatsnummer Sm-100.102

Dit boek is onlangs verschenen en is ook te koop bij de NVBS.


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s