Vervoeren, sorteren, ontvangen en verzenden

Post per trein door Krabbendijke in 1979 en 2022

Het station van Krabbendijke is gelegen aan de Zeeuwse lijn naar Vlissingen. Het stationsgebouw behoort tot het standaardtype SS vijfde klasse en stamt uit 1868. Sindsdien zijn langs het perron bijgebouwen verdwenen maar het hoofdgebouw lijkt aan de buitenzijde niet veel veranderd te zijn. Waarom dan toch hier een ‘toen en …’ vergelijking? Aanleiding is de huidige tentoonstelling ’Expeditie Posttrein’ in het Spoorwegmuseum en post per trein ging – en gaat – ook door het station Krabbendijke.

Op 21 september 1979 passeert in Krabbendijke Pe 1902 achter een Mat’54-treinstel (Hondekop) als trein 4639 van Roosendaal naar Vlissingen. Deze stroomlijnpostrijtuigen – eigendom van de PTT – werden in een aantal series gebouwd tussen 1938 en 1950. De Pe 1902 werd door Werkspoor geleverd in 1938 als P 8502. Een week na deze foto vond de laatste inzet van de stroomlijnpostrijtuigen plaats. Dit rijtuig werd door de STIBANS gered van de sloop. Het maakt nu onderdeel uit van de collectie van het Nederlands Spoorwegmuseum en is als P 8502 te zien in de tentoonstelling ‘Expeditie Posttrein’.

Op 25 juni 2022 passeert in Krabbendijke dubbeldekker VIRM 9588 op weg naar Vlissingen. Het bijgebouw met toiletten is verdwenen, de bankjes en prullenbakken vervangen door modernere versies maar het hoofdgebouw lijkt weinig veranderd te zijn. Post in fysieke vorm werd in Nederland op 16 mei 1997 voor het laatst per trein vervoerd. In deze VIRM 9588 kan de treinreiziger echter wel zijn/haar digitale post via de ‘WiFi in de trein’ (of mobiel netwerk) vervoeren, sorteren, ontvangen en verzenden. Weliswaar digitaal, maar er gaat dus nog steeds post per trein door het station Krabbendijke.

De tentoonstelling Expeditie Posttrein in het Spoorwegmuseum is nog te bezoeken tot en met 27 november 2022.

Tekst en foto’s Paul van Baarle


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: post per trein door Krabbendijke in 1979 en 2022.

Krabbendijke in verleden en heden is ook al eens voorbij gekomen in Stations langs de Zeeuwse Lijn in NVBS Actueel, augustus 2019.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie