Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Frits van Buren bracht weer een bezoek aan de Kusttram, de langste tramlijn ter wereld. De oude BN-trams worden hier in flink tempo vervangen door Zeelijners: de lagevloertrams van CAF.

Marco Moerland beschrijft de verschillende Parijse trambedrijven tot de opheffing in 1938. Volgende maand zetten we in deel 2 de hedendaagse tram­lijnen op een rij.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 23 september 2022. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Nieuws van de SNE

Haasje-over in de herkansing

Een jaar na de afgelaste jubileumexcursie van de Stichting NVBS-Excursies (25 jaar SNE) proberen we het opnieuw met een concept van twee of drie treinen die elkaar op gezette tijden passeren voor fotomomenten en voor overstappende reisdeelnemers.

Op zaterdag 29 oktober 2022 wordt dit met hulp van de Stichting 2454CREW in de praktijk gebracht. Op de baan komen Plan U 151 en Motorpost 3029 met enkele rijtuigen van de SSN. Bij meer dan 210 deelnemers sluit ook Plan V 904 aan voor een rondrit door Nederland met nog onbekende bestemming.

Wie jarig is trakteert, dus NVBS-leden kunnen voor de jubileumprijs van € 49 mee. Meer tarieven en de mogelijkheid om te boeken via de SNE-Reiswinkel volgen op vrijdag 9 september in de loop van de dag op www.nvbs.com/reizen. Ook in Op de Rails 2022-9 aandacht voor het uitgestelde jubileum.

De hoofdrolspelers van Haasje-over in Amersfoort met van links naar rechts Plan U 151, Plan V 904 en Motorpost 3029, terwijl achter het hek de 3024 van Eurailscout te zien is, 18 april 2022. Foto: Stichting 2454CREW.

Een laatste oproep voor liefhebbers van de NTM. Het is nu of nooit, want de aanmeldingstermijn voor de 3e en laatste speurtocht door Friesland eindigt op 3 september. De bus is bijna vol. Klik hier voor de laatste kaarten.

Vier weken geleden trokken 43 liefhebbers naar Leipzig voor het Schönes Wochen­ende, het jaarlijkse lange weekeinde naar de oosterburen. Paul Muré was mee. Lees hier zijn verslag.

Ronald Bokhove


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Bas Eshuis gekozen:

LuxTram 107 rijdt op 9 juli 2022 rond het middaguur over de Pont Adolphe naar het Gare Centrale van Luxemburg. Dit is een van de zevendelige lagevloertrams type Urbos 3, vanaf 2017 geleverd door CAF. Deze trams kunnen ook op trajecten zonder bovenleiding rijden, zoals op deze foto. Hier worden batterijen gebruikt die op de haltes worden bijgeladen en die ook worden opgeladen door de energie die vrijkomt bij het remmen. Foto: Bas Eshuis.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 23 september 2022.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het augustus­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • Van monopolie naar markt. Regionale spoorwegen in Nederland, deel 1. Door Gerrit Nieuwenhuis en Anton Egelie.
  • De laatste jaren van de oer-Sprinter. Door Albert Koch.
  • Railprofielen. Door Jan Roos.
  • De ‘Gooische’ rijtuigen bij de NZH. Door Dirk Eveleens Maarse.
  • Bezoek aan de trams in Roemenië (vervolg). Door Maurits van Witsen.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails


NVBS-kalender 2023

Op 1 september verschijnt de NVBS-kalender 2023. NVBS-leden ont­vangen deze over twee weken gratis, tegelijk met het september­nummer van Op de Rails. Extra exemplaren zijn natuurlijk ook te koop: een mooi cadeau voor vrienden of kennissen.

De kalender is zoals gebruikelijk uitgevoerd in A4-formaat met een tweewekelijks kalendarium. Het is een ringbandkalender bestaande uit 26 bladen met uiteenlopende rail­gerelateerde onderwerpen. Door sterke prijsverhogingen (vooral van papier) kost hij nu € 14,50. Artikel­nummer 800-2023.

Je kunt de kalender kopen in de NVBS-winkel in Amersfoort of bestellen via onze webshop.

De kalender is ook te koop bij de NVBS-stand in Loenen tijdens Terug naar Toen op 2 en 3 september 2022 bij de VSM.

Lees meer over de jaarlijkse NVBS-kalender