Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Zuilen en de geschiedenis van Werkspoor. Het Museum van Zuilen houdt de herinnering levend aan het verleden van deze wijk en de twee grote fabrieken die hier vroeger stonden: Werkspoor en Demka. Nico Spilt bracht een bezoek.

Parijs, een wereldstad met verschillende trambedrijven (2). Vorige maand werden in deel 1 de verschillende Parijse trambedrijven beschreven tot de opheffing in 1938. Deze maand zet Paul van Baarle de hedendaagse tramlijnen op een rij.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 28 oktober 2022. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Aad de Meij gekozen:

Loc 193 829 rijdt op 27 september 2018 ter hoogte van Assmanshausen op de rechter Rijnoever, op weg van Koblenz naar Mainz. Foto: Aad de Meij.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Ook jongerenaanbieding mét lidmaatschap

Haasje-over in de herkansing

Voor de jubileumexcursie ‘Haasje-over’ van de SNE op zaterdag 29 oktober 2022 zijn nog plaatsen vrij. Heb je je nog niet aangemeld voor een dagje uit met plan U 151 en Motorpost 3029 met rijtuigen van de SSN? Schrijf je dan nu in. Bij veel belangstelling komt ook plan V 904 op de baan. De tractie wordt gesteld door de Stichting 2454CREW.

Niet-leden die graag mee willen kunnen profiteren van een speciale aanbieding: ‘Haasje-over’ én lidmaatschap (met maandblad Op de Rails) tot eind 2023 voor slechts € 99. Voor jongeren tot 25 jaar die nog geen NVBS-lid zijn is er nu een vergelijkbare aanbieding: voor slechts € 80 ben je welkom in de excursietreinen en profiteer je vervolgens van alle voordelen van het lidmaatschap.

Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor alle informatie en schrijf je in via de SNE-Reiswinkel. Dat geldt natuurlijk ook voor leden die nog niet geboekt hebben. Graag tot ziens op 29 oktober in Amersfoort bij ‘Haasje-over’.

Ronald Bokhove


Krachtmeting op 26 november 2022

NVBS Railquiz 2022

De NVBS Railquiz moest in 2020 en 2021 worden afgelast vanwege de corona­pandemie. Hoewel de pandemie nog niet voorbij is ziet het er naar uit dat we de traditionele quiz dit jaar weer kunnen houden.

De afdeling Rotterdam nodigt teams en individuele spelers uit om op zaterdag 26 november 2022 de krachtmeting op het gebied van kennis van railvervoer met elkaar aan te gaan. We spelen zoals altijd twee rondes, namelijk een quiz tussen verschillende teams van elk drie personen en een individuele quiz. De plaats van handeling is uiteraard NVBS Centraal en de spelleiding is in handen van presentator John Krijgsman.

‘Last but not least’: al hopen we dat corona ons dit najaar met rust laat, houden we ons natuurlijk aan eventuele corona-maatregelen. Omdat die mogelijk ook van invloed kunnen zijn op het aantal bezoekers vragen wij teams en individuele deelnemers zich vooraf aan te melden, zodat we rekening kunnen houden met de beschikbare ruimte. Graag ontvangen we jullie aanmelding uiterlijk zaterdag 19 november op het mailadres Railquiz2022@gmail.com.

We gaan uit van de Olympische gedachte, namelijk meedoen is belangrijker dan winnen. Tot ziens op zaterdag 26 november 2022 in NVBS Centraal! De quiz begint traditiegetrouw om 13.00 uur.

Frans Blanker


Lezing door Brian Doucet op 1 oktober 2022

Lezing tramfotografie

Zijn visitekaartje meldt Dr Brian Doucet – Canada Research Chair in Urban Change and Social Inclusion. School of Planning, University of Waterloo. Maar Brian is ook fotograaf van trams. Vooral over zijn foto’s en over tramfotografie in steden komt hij op zaterdag 1 oktober 2022 een lezing houden in NVBS Centraal.

“Streetcars and the shifting geographies of Toronto” door Brian Doucet en Michael Doucet. University of Toronto Press, 2022. Het boek is te koop in de NVBS-winkel en is door Leo de Jong besproken in NVBS Actueel van juni 2022.

Brian is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht en heeft daar ook een tijd lesgegeven. In die periode was hij ook lid van de NVBS en heeft bij enkele NVBS-afdelingen boeiende lezingen gehouden. Ook onder studenten wordt hij geroemd wegens zijn boeiende colleges. Door zijn lange verblijf in Nederland zullen er dus ook foto’s vanuit “onze steden” langs­komen. En de presentatie zal in het Nederlands zijn. Na afloop van de lezing van ongeveer 45 minuten is er ruime tijd voor het stellen van vragen.

Brian’s hobby voor tramfotografie is hem van jongs af aan bijgebracht: ook zijn vader was een fervent tramfotograaf. Samen met zijn opleiding tot sociaal geograaf was een combinatie snel gemaakt: beschrijf de ontwikkeling van een stad aan de hand van tramfoto’s Dit mondde uit in een lijvig boek vol foto’s bij de University of Toronto Press.

Uiteraard is Brian graag bereid jouw exemplaar van dit boek van een persoonlijke boodschap te voor­zien. Heb je zijn boek nog niet? Geen probleem! Vanaf 12 uur is NVBS Centraal open en kun je terecht bij onze winkel. Bibliotheek en archief zijn ook geopend, de koffie zal klaar staan en onze oranje koploper­banken met uitzicht op het spoor is de best mogelijke plek om een gezellig praatje met je mede­hobbyisten te maken.

De lezing start om 13 uur. De toegang is gratis en ook wie nog geen lid is van de NVBS is van harte welkom.

Maikel Rörik


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 28 oktober 2022.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het september­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • De Silezische tramwegen. Door Tim Boric.
  • Groene stoom. Door Tim Goorman en Frans Blanker.
  • Noord-Nederland. Regionale spoorwegen in Nederland, deel 2. Door Gerrit Nieuwenhuis en Anton Egelie.
  • Klassieke beveiliging in Surabaya. Door Henry van Amstel.
  • Du Croo & Brauns. Terugkeer naar Nederland. Door Gerard de Graaf.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails


NVBS-kalender 2023

Tegelijk met het septembernummer ontvingen onze leden de NVBS-kalender 2023. Voor hen is deze kalender gratis. Extra exemplaren kunnen worden gekocht in de NVBS-winkel of via de webshop. Meer informatie over de kalender.