Van eenvoudige halte tot flink station

Station Hoofddorp in 1995 en 2022

Toen de Schiphollijn in 1981 werd geopend kreeg Hoofddorp een eenvoudige halte langs deze spoorlijn. Aan de dubbelsporige spoorlijn lag aan iedere zijde een perron zoals te zien op de foto gemaakt in 1995.

Tijden veranderen en het verkeer op de Schipholspoorlijn is fors gegroeid. Tussen Schiphol en Hoofddorp werd de lijn verdubbeld, Hoofddorp kreeg een opstel­terrein en hier begint ook de hogesnelheidslijn naar Rotterdam. Het oor­spronke­lijke station werd dan ook in 1996/97 aangepast en telt inmiddels vier perron­sporen en twee doorgaande sporen.

Ook Hoofddorp is in de tussentijd flink gegroeid. Waar het station oorspronkelijk langs de rand van de bebouwing lag wordt het inmiddels omringd door kantoor­gebouwen. Dat is in de tweede foto te zien genomen op 6 november 2022. De enige referentie met de eerste foto zijn de bomen uiterst rechts in beeld op de achtergrond.

Hans Sodenkamp

Lees ook de reactie op dit artikel in het januarinummer.


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: station Hoofddorp in 1995 en 2022 door Hans Sodenkamp.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie