Door Fons van der Jagt

Berlijn in 1979 en 2012

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging ik regelmatig op “studiereis” met vriend Rudi Lagerweij. Hij zocht leuke en interessante zaken uit en ik volgde hem gedwee. Zo ook op 5 mei 1979. Wij waren per trein naar Berlijn getogen en staan hier in de Eberswalde Strasse met de Berlijnse Muur op de achtergrond en een fraai trammetje er voor. Na thuiskomst ging ik mijn dia’s sorteren en kwam ik deze foto tegen:

Deze foto maakte ik op 5 september 1978 tijdens een NVBS-excursie. Ook in de Eberswalder Strasse maar aan de andere kant van de Muur. We staan hier in West-Berlijn op een platform speciaal aangelegd voor toeristen. Op de voorgrond de eindpuntlus van de tram. Op de eerste foto is links nog net het platform te zien dat boven de Muur uitsteekt.

In april 2012 ging ik weer eens naar Berlijn. De Muur was toen gevallen en ik sta weer in de Eberswalde Strasse op ongeveer hetzelfde punt als op de eerste foto. Wel een verschil. Muur en de onderbreking van de Eberswalde Strasse zijn gesloopt en er komt een gelede tram (2013) uit westelijke richting voorbij. Rechts op de foto is nog net het spoor te zien naar de niet opgebroken eindpuntlus. Geen Trabantjes en Lada’s meer maar dikke Mercedessen.

Fons van der Jagt

Zie ook de rubriek Nog even dit met meer foto’s van Berlijnse trams.

[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: Berlijn in 1979 en 2012 door Fons van der Jagt.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie


Nogmaals Hoofddorp

Leuk, een toen-en-nu-foto van mijn woonplaats Hoofddorp in het decembernummer. De fotograaf vergist zich echter in de bomenrij. De bus op de toen-foto rijdt langs de bomen op de Nieuwe Weg / Graan Voor Visch terwijl op de nu-foto de bomen langs de Van Heuven Goedhartlaan te zien zijn. Bij de viersporigheid is het station een stuk opgeschoven richting Schiphol. De nu-foto zou ongeveer onder de huidige kap moeten zijn genomen.

Hans Westerink