Monument of abri?

Harlingen en Franeker, 1970 en 2003

Tegenwoordig zijn onbemande stations eerder de regel dan de uitzondering. Er wonen geen stationschefs meer, loketten zijn vervangen door automaten, sein­wachters en rangeerders zijn niet meer nodig, en stationsrestauraties zijn niet meer rendabel.

Wat te doen met een overbodig geworden stationsgebouw? De eenvoudigste oplossing is slopen, en dat is dus vaak gebeurd. Maar gelukkig wordt zo’n gebouw ook weleens als monument gezien, waar dan een andere bestemming voor wordt gezocht.

De stations van Franeker en Harlingen liggen niet ver van elkaar aan de spoorlijn van Leeuwarden naar Harlingen-Haven. Vroeger reden hier dieseltreinen van NS: Blauwe Engelen, later Wadlopers. Tegenwoordig rijdt Arriva hier met Winks.

In Harlingen staat het stationsgebouw nog overeind. Het is een zogeheten Water­staatstation van de derde klasse, gebouwd in 1863. Er zit tegenwoordig onder andere een kringloopwinkel in. Het station van Franeker was iets kleiner: vierde klasse. “Dan hoeft het voor ons niet meer”, moeten ze in Franeker hebben gedacht. En toen werd het gebouw maar gesloopt om plaats te maken voor een glazen wachthokje.

Harlingen, 27 juli 1970. Treinstel 88 als trein naar Leeuwarden (deze foto is ooit gepubliceerd in een NVBS-kalender).

Op 4 augustus 2003 was treinstel 3209 op weg naar het eindpunt Harlingen-Haven.

Franeker, 27 juli 1970. Op het perron staat een klassieke bedienpost.

Het stationsgebouw van Franeker is vervangen door een glazen wachthokje. Foto gemaakt op 4 augustus 2003.

Wat is er te doen?

Om het station te bekijken hoef je dus niet in Franeker te zijn. Maar als je in de buurt bent, is het Planetarium van Eise Eisinga een bezoek waard.

In dezelfde regio, maar dan aan de spoorlijn van Leeuwarden naar Stavoren, ligt station Sneek. In het stationsgebouw, een monument, is het Modelspoor Museum gevestigd. In de loop van 2024 gaat dit museum echter verhuizen naar een andere locatie in Sneek.

Zie ook Harlingen Haven 1980 en 2014 in NVBS Actueel, maart 2017.

Tekst en foto’s: Nico Spilt


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand Harlingen en Franeker, 1970 en 2003.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie