Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Paul van Baarle maakte in september 2022 een ‘rondje langs de velden‘ bij de trambedrijven van Grenoble, Avignon, Marseille, Aubagne en Nice.

Frits van Buren bezocht het Dampflok-Museum Hermeskeil. Ook schrijft hij over de Saarbahn en de Völklinger Hütte, een enorm hoogovencomplex dat van de Unesco de status van werelderfgoed heeft gekregen.

Andere steden en streken die deze maand voorbij komen zijn Braunschweig, Dubai en Zuid-Limburg. En nog 55 locaties die jullie zelf mogen uitpuzzelen in de pittige Railquiz 2023.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 25 augustus 2023. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

  • Bezoek eens een van onze interessante afdelings­bijeenkomsten.
  • Of ga eens op reis met de SNE. Zie het bericht verderop.
  • Vrijdag 15 en zaterdag 16 september: Raildagen. Zie het bericht verderop.
  • Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Rob de Haan gekozen:

150 jaar tram in Antwerpen. Paardenrijtuig A 8947, oorspronkelijk een open zomerrijtuig uit 1916, vertrekt uit de Bataviastraat. Foto: Rob de Haan, 28 mei 2023.

Zie ook het verslag van dit tramjubileum in NVBS Actueel, juni 2023.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun interessante en actuele foto’s op te sturen. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Raildagen

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september 2023 beleeft Nederland voor het eerst de Raildagen. De NVBS doet mee en biedt beide dagen in NVBS Centraal een eigen programma aan met onder andere filmvoorstellingen. Daarnaast zal de NVBS ook buiten Amersfoort aanwezig zijn op enkele nog te preciseren plekken.

Bekijk het overzicht met geplande evenementen.

Fotowedstrijd We ♥ Rail

Je kunt nog een paar weken meedoen met de fotowedstrijd in het kader van de Raildagen. De opdracht is het fotograferen van alles wat te maken heeft met het spoor. Er zijn vijf categorieën:

  • We ♥ Rail
  • I ♥ my job
  • Wij verbinden mensen
  • Voor een duurzame wereld
  • Abstract

Deelname is kosteloos. Foto’s inzenden kan tot en met 15 augustus 2023. Lees de informatie en de spelregels.


Op reis met de SNE

Stoomspotten in Brabant

Op zaterdag 23 september 2023 verzorgt Het Stoomgenootschap met het evenement ‘Den Bosch onder Stoom 2023’ vier pendelritten met ‘stoom voor en achter’ tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. De Stichting NVBS-Excursies biedt op deze dag gelegenheid om met een volgbus de trein op de gevoelige plaat vast te leggen. Op uitgekiende plekken zal voor de passage worden gestopt en met vier slagen is er voldoende gelegenheid om op diverse plaatsen mooie beelden van de trein te maken. Na afloop van de pendelritten worden de beide VSM-locs in ’s-Hertogenbosch fotografeerbaar naast elkaar gezet en ook daar zijn we natuurlijk bij. Voor een plek in de spottersbus geldt voor jongeren onder de 25 jaar een extra laag tarief van € 45, waar oudere NVBS-leden € 55 betalen. Voor dit bedrag kun je ’s morgens voor aanvang van de pendelritten ook nog eens met de stoomtrein mee van Arnhem naar ’s-Hertogenbosch en na afloop weer terug.

Meer informatie en de mogelijkheid om te boeken vind je medio augustus op www.nvbs.com/excursies.

Sporen uit het verleden: de LTM

En wéér trekken we eropuit om restanten van oude spoor- of tramlijnen te ontdekken. Op de zaterdagen 7 en 21 oktober 2023 is Midden- en Zuid-Limburg aan de beurt en staat de Limburgsche Tramweg-Maatschappij op het programma. Tussen Roermond en Kerkrade en tussen Vaals en Maastricht is nog heel wat te zien en dat doen we met hulp van Sjef Janssen (bekend van de SNR) die als gids optreedt. Het tarief voor deze excursie bedraagt voor leden € 52, enkele ver­snape­ringen en een Speurboekje inbegrepen.

Meer informatie en de mogelijkheid om te boeken vind je vanaf vrijdag 11 augustus op www.nvbs.com/excursies en in Op de Rails.

Een fraai restant van de tramlijn Maastricht – Vaals is dit zwaar begroeide viaduct over de weg Reijmerstok – Euverum, 4 juni 2023. Foto: Ronald Bokhove.

Deze excursie is de 24e in de reeks ‘Sporen uit het Verleden’. Verslagen van voorgaande excursies zijn hier te vinden.

Overige bestemmingen

Voor de nazomerreis naar Polen tussen 16 en 30 september 2023 is het minimum­aantal deelnemers bereikt. De reis gaat door, maar voor nieuwe deel­nemers hebben we vooralsnog onvoldoende hotelkamers. Heb je alsnog zin om mee te gaan, laat dit de reisleiding dan uiterlijk 1 augustus per mail weten. We kijken of we in dat geval nog bedden kunnen bijboeken. Klik hier voor alle informatie.

Nog één keer met de 1200 naar de Bentheimer

De firma 24Trains.tv maakte een filmverslag van de Koningsdagrit naar de Bentheimer Eisenbahn. NVBS-leden kunnen deze film bekijken met hun log-in. Kijk in de rechterkolom bij het verslag en beleef de rit opnieuw.

Ronald Bokhove


Waarom de NVBS?

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt ruim 4000 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn er zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Cadeautip

Zoek je een leuk cadeau voor een tram- of treinliefhebber? Dan is een lidmaat­schap van de NVBS mis­schien een idee. Je kunt iemand voor een half jaar of een jaar lid maken. Die krijgt dan 6 of 12 nummers van Op de Rails thuis­gestuurd en profiteert ook van de andere voordelen van het lidmaat­schap. Download dit formulier (pdf). Vul het in en stuur het via de mail of de post naar onze leden­administratie.

Korting als je lid wordt per 1 juli 2023

Wie lid wordt per 1 juli 2023, ontvangt tot eind 2024 een aantrekkelijke korting op de contributie: 15 euro voor gewone leden, 7 euro voor jeugdleden. Gebruik het registratieformulier en vul als kortingscode websitekorting2023 in. Via iDeal betaal je de contributie per 1 juli 2023 (35 euro, jeugdleden 18,50 euro). Via incasso innen we daarna jouw contributie 2024 met korting (55 in plaats van 70 euro, voor jeugdleden 30 in plaats van 37 euro).

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Expositie: NS in de jaren 50

In een van de vitrines in NVBS Centraal heeft Leo Zilverentant een tentoonstelling ingericht. Hij laat hierin een aantal modellen zien, zowel gekocht als zelfgebouwd, van NS-materieel in de kleuren van de jaren 50. Lees meer over de wissel­exposities in Amersfoort.


De laatste NVBS-kalender

De NVBS-kalender zal niet langer worden uitgebracht (zie Op de Rails juli 2023, blz. 362). Dit is een van de kosten­besparings­maatregelen die het Hoofdbestuur met instemming van de Algemene Leden­vergadering heeft genomen vanwege de financiële positie van de NVBS. Een oriëntatie op mogelijkheden om de zeker gewaardeerde inhoud van de kalender (korte rijk­geïllustreerde artikelen) toch te publiceren heeft geen alternatief opgeleverd. De kalender­commissie heeft ook nog gekeken om de kalender tegen betaling uit te brengen. Omdat een kleinere oplage snel duurder wordt en heel lastig is in te schatten hoeveel mensen hem dan zouden kopen, heeft het Hoofdbestuur deze mogelijkheid als te riskant afgewezen.

Lees meer over de NVBS-kalender.


NVBS zoekt vrijwilligers

De NVBS is een vereniging met alleen maar vrijwilligers. Deze vrijwilligers zorgen voor dingen die binnen de vereniging gedaan moeten worden, zoals de huis­vesting in NVBS Centraal, de winkel, de bibliotheek en de verzamelingen. Ook zijn er activiteiten in besturen, ledenadministratie, website en de afdelingen. We kunnen dus altijd vrijwilligers gebruiken, zoals voor de volgende vacatures:

  • Secretaris of bestuursondersteuner Hoofdbestuur
  • Contentmanager / webredacteur
  • Versterking ICT-ondersteuning
  • Tweede penningmeester voor de winkel
  • Diverse vacatures bij de SNR

Klik hier voor meer informatie over deze vacatures.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 25 augustus 2023.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.


Op de Rails

NVBS-leden hebben het julinummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • Spoorwegen in en om Amsterdam (vervolg). Door Michiel ten Broek.
  • Groene dwarsliggers. Door Jan Roos.
  • De Rhätische Bahn in de 21ste eeuw. Door Gerrit Nieuwenhuis.
  • De tram in Leeuwenstad Braunschweig. Door Maurits van den Toorn.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Het volgende nummer

Het volgende nummer van Op de Rails verschijnt rond 11 augustus 2023. In dit nummer onder andere artikelen over Robuust spoor, Vervoersplan NMBS 2023-2026,  Amsterdams oudste elektrische, en een rangeerpuzzel.

Lees meer over Op de Rails.


Bijeenkomsten Noord-Holland Noord

In de agenda in het julinummer van Op de Rails (blz. 362) ontbreken de bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord. Voor de bijeenkomst van 25 juli verschijnt NVBS Actueel te laat. Op 15 augustus 2023 presenteert Wim Beukenkamp “London trams 1860-1952”. Meer informatie.