Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Tussen de Rails

De 35 mooiste treinreizen van Europa

Dit is een uiterst lezenswaardig boek met heel veel informatie, nodig om te reizen, maar ook om van te genieten in je leunstoel thuis. Verwacht niet een boek met veel technische treinreis­wetens­waardig­heden. In plaats daarvan geeft het voor sommige mensen nutteloze informatie, die je juist doen besluiten om de beschreven routes toch maar te doen. Daarnaast is er ook veel nuttige praktische informatie, die je nodig hebt om de beschreven reizen juist wel te maken.

Het boek is geografisch ingedeeld. Elk hoofdstuk begint met een kaart met de beschreven routes, een routeverslag van de reis en aanvullende lichte, soms ook humoristische, informatie. De teksten zijn zeer toegankelijk opgesteld, waardoor het een plezier is om al lezend je reis te maken. De afgedrukte foto’s geven het geheel een aanvullende aan­trek­kings­kracht. — RR

Plaatsnummer Sa-400.183

Dit boek is ook te koop in de NVBS-winkel en de webshop, prijs € 22,99.


CTA at 45

Recollection of the first 45 years of the Chicago Transit Authority

Het artikel van Wim Beuken­kamp over de tram in Chicago in Op de Rails van oktober 2023 is aanleiding nog eens aandacht te besteden aan deze stad. George Krambles en Arthur H. Peterson beschrijven de periode 1947-1992 van de Chicago Transit Authority (CTA). De CTA is de publieke instantie die in samenwerking met enkele particuliere ondernemingen ver­­ant­­woor­de­­lijk is voor het openbaar vervoer per tram en bus in Chicago en 40 suburbs eromheen.

Ook de L — een metro-achtig systeem in de binnenstad dat op viaducten boven de straten loopt en ook verder grotendeels bovengronds blijft — behoort tot de CTA. Zie het boek The L van Bruce K. Moffat in NVBS Actueel van augustus 2022. In NVBS Actueel van november 2022 werd aandacht besteed aan het boek Chicago Surface Lines dat handelt over de tramlijnen en de trams van Chicago.

Het boek begint met een hoofdstuk over de geschiedenis voor 1947, gevolgd door twee hoofdstukken over de politieke aspecten van de CTA. Aan materieel, exploitatie en beveiliging zijn vijf hoofdstukken gewijd. De rest van het boek is gevuld met hoofdstukken over diverse onderwerpen zoals het personeel en de invloed van het weer op de exploitatie. De winters in Chicago zijn koud en de stad kan onder een metersdikke laag sneeuw verdwijnen! — GR

Plaatsnummer Ua-720.058


Chicago Traction Combo

Deze twee uur durende dvd bevat drie door Bill Warwick en Walter Keevil samengestelde films. De eerste is getiteld Outside Chicago en toont beelden van interurbans en trams uit het Midden-Westen maar niet uit Chicago en zijn suburbs. De tweede film is Chicago’s 3 Interurbans en gaat over interlokale trams rond Chicago. Beide films duren 30 minuten.

Wat deze dvd echter echt interessant maakt is de derde film die in een uur een goede indruk geeft van het openbaar vervoer per tram, trolleybus, autobus en de L. De opnamen (zwart-wit en kleur) zijn gemaakt tussen 1890 en 1990. De oudste opnamen tonen paardentrams en ’cable cars’. De films zijn van gesproken com­men­taar voorzien. — GR

Plaatsnummer Ua-720.118


De spoorzone in Tilburg 1863-2023

Door Henk van Doremalen, Ronald Peeters en Rob van Putten. 336 bladzijden, 2023. Doordat het uitgegeven is door de Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed is het geen ‘zuiver’ spoor­boek. Maar dat maakt het juist zo inte­res­sant!

Vanuit archeologisch en geschiedkundig onderzoek in Tilburg wordt ingezoomd op de spoorwegverbindingen en het station, maar er is ook aandacht voor een spoorweg­beambte, Anthony Kok en zijn kameraad Theo van Doesburg, die samen een intellectuele literaire productie genereerden.

Maar dan zijn we pas op bladzij 97! Daar begint het verhaal en dus de ont­wikke­ling van de werkplaats D’n Atelier. En dat is zeer gedetailleerd en gaat niet alleen over technische wapenfeiten, maar ook over het sociale karakter met heel veel foto’s van mens en machine.

Maar dit al is inmiddels allemaal historie en het hele complex is na vertrek van NS/Prorail opnieuw ontwikkeld, en dat zien we vanaf pagina 239 en daarbij zijn veel oude accenten in de vorm van de originele gebouwen behouden. Het is een verschrikkelijk mooi boekwerk, kom het lenen, het is iets heel anders dan de dertien-in-een-dozijn spoorwegboeken. Ikzelf vind de ritssluiting helemaal achterin het mooiste plaatje met historisch besef! — RR

Plaatsnummer Sb-191.009

Dit boek is ook te koop in de NVBS-winkel en de webshop, prijs € 29,50.


Gerhard Riesthuis, Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s