Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In dit nummer doet Paul van Baarle verslag van zijn twee bezoeken aan de trambedrijven in en om Zürich in mei en juni 2023. Frits van Buren dook in de geschiedenis van SNCF-loc 8051, de wisselspanning-uitvoering van de NS 1100.

Dick Jansen Venneboer maakte in september 2023 tijdens een reis naar Ecuador kennis met de ‘Duivelsneustrein’. Het treinverkeer in dit land lijkt, althans voor toeristen, weer enigszins op gang te komen.

Het is makkelijk te onthouden: rood is stoppen, groen is doorgaan. Maar er zijn mensen die moeite hebben met deze afspraak: zij kunnen bepaalde kleuren niet of slecht onderscheiden. Machinisten mogen daarom niet kleurenblind zijn.

In de rubriek ‘Nog even dit’ laat Gerrit van Straaten weer een aantal bijzondere vervoerbewijzen uit de collectie van de SNR zien. Ciril van Hattum dook in zijn verzameling foto’s van funiculaires.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek ‘Toen en …’ ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 22 december 2023. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt

Zou je ook weleens een bijdrage willen leveren aan NVBS Actueel? Dan ben je van harte welkom. Neem contact met ons op via nieuwsbrief@nvbs.com.

Wat is er te doen?

Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips.

Op reis met de SNE

  • Presentatie reisprogramma 2024 op 2 december 2023.
  • Oliebollenritten met ‘Jaap’ op 30 december 2023.
  • Winterreis naar Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland van 23 februari t/m 2 maart 2024.

Voor meer informatie lees dit artikel en zie www.nvbs.com/excursies.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Jan de Bruin gekozen:

Op zaterdag 30 september 2023 werd bij de RTM in Ouddorp de jaarlijkse donateursdag gehouden. Foto: Jan de Bruin.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun interessante en actuele foto’s op te sturen. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Waarom de NVBS?

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt ruim 4000 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand te lezen krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn er zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Cadeautip

Zoek je een leuk cadeau voor een tram- of treinliefhebber? Dan is een lidmaat­schap van de NVBS mis­schien een idee. Je kunt iemand voor een half jaar of een jaar lid maken. Die krijgt dan 6 of 12 nummers van Op de Rails thuis­gestuurd en profiteert ook van de andere voordelen van het lidmaat­schap. Lees meer over het cadeaulidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Vrijwilligers gezocht

De NVBS is een vereniging met alleen maar vrijwilligers. Zij houden de vereniging draaiend en zorgen dat onze leden met plezier hun railhobby kunnen beoefenen. Op enkele essentiële plekken is versterking nodig. Er zijn de volgende vacatures:

  • Coördinator NVBS Winkel
  • (Assistent-)redacteuren Op de Rails
  • ICT-beheerder NVBS Centraal
  • Aankomend penningmeester
  • Secretaris of bestuursondersteuner hoofdbestuur
  • Contentmanager / webredacteur
  • Beheerder vervoerbewijzen spoorwegen Nederland
  • Vrijwilliger foto tram overig buitenland
  • Photoshoppers voor de beeldbank

Kijk voor meer informatie en voor vrijwilligerswerk in het algemeen op: www.nvbs.com/vacatures


Een dagje Stoomtrein Katwijk Leiden

Op 11 november 2023 was de Stoomtrein Katwijk Leiden exclusief toegankelijk voor een groep NVBS-leden. Gastheer was Gerard de Graaf, NVBS-lid en vrij­williger bij dit rijdende smalspoormuseum. Hier is Gerard te zien als machinist van de aanstormende locomotief “K.A. Neve”. Lees ook zijn artikel in Op de Rails van oktober 2023. Beeld: Nico Spilt.


Webexposities

Frans van Sabben stuurde ons een aantal fraaie foto’s die wij hebben gebruikt voor het samenstellen van twee webexposities:

  • Bello by Night op 28 oktober 2023
  • Excursie naar de Stoomtrein Katwijk Leiden op 11 november 2023

Bekijk deze en eerdere webexposities op nvbs.com.


Afdeling Modelbouw 60 jaar

In 1963 is de afdeling Modelbouw binnen de NVBS opgericht. Nu, in 2023, wordt onze afdeling elke maandagavond met veel enthousiasme  door onze leden bezocht. We hebben dit 60-jarig jubileum afgelopen vrijdag 10 november met elkaar gevierd tijdens een etentje bij restaurant Happy Garden. Voor alle leden hebben we als aandenken een schroevendraaier met opdruk laten maken.

Bert de Roo


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 22 december 2023.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.


Op de Rails

NVBS-leden hebben het november­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • Herinneringen aan rangeer­station Elst. Door Rudi Liebrand.
  • European Sleeper op de rails. Door Emiel de Block.
  • Breedspoormaterieel van de NRS. Door Dirk Eveleens Maarse.
  • Een tijdelijk eindpunt voor 43 jaar. Door Maurits van den Toorn.
  • Reacties op het artikel ‘Robuust Spoor’ in Op de Rails van augustus 2023.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Het volgende nummer

Het volgende nummer van Op de Rails verschijnt rond 15 december 2023. In dit nummer onder andere: NS 65 jaar geleden, Stern & Hafferl, een Brusselse spoorknoop, nieuws uit Macau en Hongkong.

Lees meer over Op de Rails.