Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

John Krijgsman vermaakte zich op 16 december 2023 tijdens een ritje met de traditionele Weihnachtszug van de Berlijnse S-Bahn. Naar aanleiding van de geplande verre reis naar Japan doet Paul van Baarle verslag van zijn bezoek aan het trambedrijf van Osaka (大阪市) in 2018.

Het nadeel van echte treinen is dat ze groot zijn en vaak snel uit beeld ver­dwijnen. Vandaar de populariteit van modeltreinen: je kunt er je eigen over­zichte­­lijke spoorwereld mee creëren. Ook zijn er meer of minder educatieve model­banen mee te bouwen.

In de rubriek ‘Nog even dit’ onder andere aandacht voor reclame op tramkaartjes, een overzicht van maatschappijen met het woord ‘berg’ in de naam, en een filmpje over de tram van het Bijbels Openlucht­museum.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek ‘Toen en …’ ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 23 februari 2024. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze sociale media in de gaten.

Nico Spilt

Zou je ook weleens een bijdrage willen leveren aan NVBS Actueel? Dan ben je van harte welkom. Neem contact met ons op via nieuwsbrief@nvbs.com.

Wat is er te doen?

  • Zaterdag 3 februari 2024: pittige stoomquiz samengesteld door Hans van Poll en Ton Pruissen.
  • Zaterdag 25 mei 2024: Algemene Ledenvergadering van de NVBS.
  • Bezoek een van onze interessante afdelings­bijeenkomsten.

Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips.

Op reis met de SNE

  • Winterreis in februari/maart 2024.
  • Verre Reis naar Japan in mei/juni 2024.
  • Flexreis Liverpool in juni 2024.
  • Nazomerreis Balkan in september 2024.

Voor meer informatie kijk op www.nvbs.com/excursies en lees dit artikel.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Nieuwjaarstoespraak

Op zaterdag 6 januari 2024 vond in NVBS Centraal de jaarlijkse nieuwjaars­bijeenkomst van de NVBS plaats. Bij deze gelegenheid ging voorzitter Adriaan Pothuizen in op de positieve ontwikkelingen die zich sinds vorig jaar hebben ingezet en waar we ook in 2024 verder aan zullen werken: “Railminnend Nederland zal weten dat er een NVBS is, en dat het niet een besloten oude­mannen­club is maar een plek midden in de samenleving voor alle leeftijden”.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Daniël de Prenter gekozen:

Treinstel 151 van CREW2454 is op 26 november 2023 als trein 39407 onderweg naar emplacement Oosterhout Weststad. Foto: Daniël de Prenter.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun interessante en actuele foto’s op te sturen. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Capaciteitsvergroting op het spoor

Op 18 januari waren drie medewerkers van ProRail – Hans Westerink, Chris Nunez Sosa en Klaas Hofstra – te gast in NVBS Centraal om een presentatie te geven en een interactieve discussie te houden over het hoe en waarom van capaciteits­vergroting op het Nederlandse spoorwegnet. Dit als follow-up van hun veel­­besproken artikel in Op de Rails 2023-08 over ‘Robuust Spoor’.

Onder andere de onder spoorwegliefhebbers veelgestelde vraag ‘waarom haalt ProRail toch overal wissels weg?’ werd behandeld, maar ook de vele andere facetten van hoe ProRail in samenwerking met de andere belanghebbenden bij het spoor aan capaciteitsvergroting werkt kwamen aan het licht tijdens deze boeiende presentatie. Ook vanuit de bijna 30 aanwezigen in de zaal werden kritische vragen gesteld en werden de sprekers flink aan de tand gevoeld over de geuite standpunten. Een levendige, maar vooral leerzame avond in Amersfoort.

Deze presentatie was – voor het eerst voor een presentatie vanuit NVBS Centraal – ook vanuit huis te volgen via een livestream. De opname van deze livestream is nu in twee delen terug te vinden op het YouTube-kanaal van de NVBS:

De Prezi-presentatie gebruikt tijdens de bijeenkomst is hier te zien.

De presentatoren: Chris Nunez Sosa, Hans Westerink en Klaas Hofstra.


Subsidie voor de SNR

De Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) heeft een subsidie toegewezen gekregen van het Cultuurfonds. Met die toewijzing zijn we ontzettend blij; tezamen met een recente particuliere gift kunnen we nu apparatuur aanschaffen waarmee we documenten in allerlei formaten kunnen scannen. Het scannen van groot formaat tekeningen (materieeltekeningen, lijnennetkaarten, affiches) kunnen we nu geheel in eigen beheer organiseren. Gedigitaliseerde documenten zijn gemakkelijker toegankelijk en beter hanteerbaar, en verminderen het ruimte­beslag.

De subsidie komt uit een potje van het Cultuurfonds, de zogenaamde Erfgoed­vrijwilligersregeling die specifiek bedoeld is om het werk van vrijwilligers te ondersteunen of gemakkelijker te maken. Zie www.cultuurfonds.nl/…

Wie belangstelling heeft om aan het digitaliseren mee te willen werken (in Amersfoort), wordt verzocht dat te laten weten aan de SNR-secretaris via  secretarissnr@nvbs.com. Het zijn werkzaamheden die ook prima voor een beperkte tijd gedaan kunnen worden, dus je gaat geen langetermijnverplichting aan.


Waarom de NVBS?

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt ruim 4000 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand te lezen krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn er zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Cadeautip

Zoek je een leuk cadeau voor een tram- of treinliefhebber? Dan is een lidmaat­schap van de NVBS mis­schien een idee. Je kunt iemand voor een half jaar of een jaar lid maken. Die krijgt dan 6 of 12 nummers van Op de Rails en profiteert ook van de andere voordelen van het lidmaat­schap. Lees meer over het cadeau­lidmaatschap.

Schenken en nalaten

Vanaf de oprichting in 1931 heeft de NVBS belangrijke en waardevolle collecties opgebouwd. Help mee om deze collecties voor de toekomst te behouden en uit te bouwen. Dat kan door een financiële gift of legaat, of door je eigen verzameling na te laten. Lees meer over schenken en nalaten.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


De NVBS komt naar je toe

Ook in 2024 zal ons team Beurzen en Evenementen acte de présence geven tijdens modelspoordagen en andere evenementen. Hou hiervoor de railtips op de website in de gaten.

NVBS-stand bij de Nederlandse modelspoordagen in Rijswijk op 13 en 14 januari 2024. Deze keer met een extra grote kraam doordat een buurman niet kwam opdagen. Foto: Karel Hoorn.


Vrijwilligers gezocht

De NVBS is een vereniging met alleen maar vrijwilligers. Zij houden de vereniging draaiend en zorgen dat onze leden met plezier hun railhobby kunnen beoefenen. Op verschillende plekken is versterking welkom. Klik hier voor meer informatie.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.




NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 23 februari 2024.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.


Op de Rails

NVBS-leden hebben het januari­nummer van Op de Rails ont­vangen. Het blad heeft zoals aangekondigd een nieuwe opzet en uitstraling gekregen; lees hier meer over op pagina 50.

Uit de inhoud:

  • Goederenvervoer Nederland. Door Emiel de Block.
  • Concessies, merknamen en OLR’s. Door Thijs Houdijk.
  • Een RER voor de provincie­steden. Door Paul van den Boorn.
  • ProRail en architectuur. Door Jerry Huisman en Suzanne van der A.
  • Open access groot succes. Door Paul van den Boorn.
  • Dieselen in de jaren zeventig. Door Tim Goorman.
  • Tien Turkse tramsteden. Door Maurits van den Toorn.
  • De tram als reclamedrager. Door Tim Boric en Marco Moerland.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Register 2023

Een vrijwilliger van buiten de redactie, Ton Stevenhagen, heeft net als vorig jaar weer een register samengesteld.

Het volgende nummer

Het volgende nummer van Op de Rails verschijnt rond 9 februari 2024. In dit nummer onder andere een artikel over Alstom (de bouwer van de ICNG), over de werkplaatsen voor spoorwegmaterieel, over de eigen spoorverbinding van Tesla in Berlijn, over nieuwe lijnen in Manhattan, over de Gothard Bergstrecke, en het vervolg van de artikelen over de tram als reclamedrager en over tien Turkse tramsteden.

Lees meer over Op de Rails.