Van landelijk gebied naar tunnelbak

Abcoude in 1981 en 2024

Het is Goede Vrijdag 17 april 1981 en ik sta in het landelijk Abcoude te wachten op een proefrit van de op 13 maart 1981 door Alsthom afgeleverde NS 1606. De loc met aan de haak twee rijtuigen plan N en drie plan K, komt precies op tijd voorbij. Een leuke treinsamenstelling voor op een modelbaan. Ik was dus getipt over deze afleverings- en proefritten die in deze periode regelmatig plaatsvonden. Ik werkte toen in de bank- en verzekeringswereld en om onduidelijke, maar voor mij toen leuke redenen, heeft men daar op Goede Vrijdag vrij. Dat kwam voor mij dus goed uit.

Op vrijdag 8 maart 2024 ben ik weer eens gaan kijken en trof iets heel anders aan. ProRail heeft het traject van Amsterdam Amstel naar Utrecht verbouwd naar vier sporen en heeft in Abcoude een viersporige tunnelbak gebouwd. Ik sta op ongeveer dezelfde plek als in 1981, maar enkele meters meer naar rechts. Of het oosten, zoals u wilt. Het hele gebied is omgeven door metershoge hekken. Dit was de enige plek waar de hekken niet tot twee meter reikten en ik dus kon fotograferen. Feitelijk sta ik dus op de middenas van het oude tracé. Achter de bomen links is een begraafplaats. De sloot is gedempt en daar loopt nu een wandel- en fietspad. Midden voor mij is nog wat verdorde begroeïng te zien. Enige geiten achter het hek kijken met belangstelling wat ik aan het doen ben. Het gele vlekje is een trein die uit de tunnel omhoog gekomen is en bijna het nieuwe stationsgebouw van Abcoude bereikt.


Fons van der Jagt


Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: Abcoude in 1981 en 2024 door Fons van der Jagt.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie


Abcoude en Goozen Doorn

Fons van der Jagt stond toen hij deze foto’s maakte met zijn rug naar het oorspronkelijke station van Abcoude. Dat is nu hotel/restaurant De Witte Dame. Hier begint het Goozen Doornpad, een wandelpad dat vernoemd is naar de uit Abcoude afkomstige kunstenaar Goozen Doorn. Hij is onder andere bekend als ontwerper van de snorren die de treinstellen van NS in de jaren 60 op hun neus kregen. Zie ook Station Abcoude in 1984 en 2021 in NVBS Actueel juli 2022.