Niet langer met de tram, maar per trein naar het station

Zwickau Zentrum: jaren 60/70 – 2018

Eind jaren zestig/begin jaren zeventig van de vorige eeuw maakte Jacques Woltjes deze dia van de toenmalige tramlijn 3 in Zwickau. De dia is gemaakt bij wat nu de halte Zwickau Zentrum is (op de huidige Innere Schneeberger Straße).

De tram met een LOWA-motorrijtuig en Mitteleinstiegbeiwagen 203 komt van het eindpunt Wilkau-Haßlau en zal via de Hauptmarkt naar het Hauptbahnhof van Zwickau rijden. Het aanhangrijtuig is van de oorspronkelijke serie 101 – 120 uit 1928 en 1929. Christoph & Unmack AG, Niesky en de Zwickauer Fahrzeugfabrik vorm. Schumann AG worden genoemd als de fabrikanten van deze voor die tijd bijzondere lagevloeraanhangrijtuigen. In 1962 vond er een omnummering plaats, waarbij dit aanhangrijtuig het nummer 203 kreeg. Tussen 1959 en 1976 werden deze aanhangrijtuigen buiten dienst gesteld. Tramlijn 3 naar Wilkau-Haßlau werd in 1975 opgeheven en daarna opgebroken. Op de foto zijn met name de panden aan de linkerzijde een goed aanknopingspunt voor de vergelijking met de situatie van heden.

Op 15 april 1998 werd begonnen met de aanleg van een nieuwe metersporige tramlijn 3 naar uiteindelijk Neuplanitz. Tussen de haltes Zwickau Zentrum en Zwickau Stadthalle is behalve meterspoor ook een derde rail voor normaalspoor aangelegd. Per 28 mei 1999 ging hier de Vogtlandbahn met normaalsporige RegioSprinters rijden van Zwickau Zentrum, via Zwickau Hauptbahnhof naar Klingenthal. Later, op 1 oktober 1999, werd ook de nieuwe tramlijn 3 op dit traject in gebruik genomen. Op 1 oktober 2018 fotografeerde Paul van Baarle RegioSprinter VT 39 naast lagevloertram 905 aan de halte Zwickau Zentrum.

De RegioSprinter-serie VT 31- 48 is in 1996/1997 door Duewag/Siemens geleverd. Voor de dienst op het straattraject in Zwickau zijn de dieseltreinen voorzien van richtingaanwijzers, remlichten, een bel en verkeerslichtbeïnvloeding. Er mag overigens op het straattraject niet sneller dan 40 km/uur gereden worden. De Vogtlandbahn behoort sinds 2015 tot Die Länderbahn GmbH al wordt de naam vogtlandbahn (als merk, zonder hoofdletter) behouden.

In 1972 reed je vanaf hier per tram rechtstreeks naar het Hauptbahnhof, maar inmiddels komt er geen tram meer bij het station van Zwickau. Nu reis je van Zwickau Zentrum naar Zwickau Hauptbahnhof het snelste per trein, en dat deels over het drierailige straattraject. Een bijzondere ontwikkeling.


Wim van der Ent


Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand Zwickau Zentrum in de jaren 60/70 en in 2018.

Lees ook Tram en trein in Zwickau in NVBS Actueel, december 2020.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie