Zoekplaatjes

Wederom een aantal foto’s waar we graag meer informatie over krijgen. Dit keer een paar oude, wellicht lastig te determineren, foto’s. Reacties, graag met het fotonummer erbij, kun je sturen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

SPANS-Wmd03. Dit type ansicht werd veel uitgegeven met verschillende plaatsnamen en teksten. Weet iemand de locatie? Ook het rijtuignummer is vreemd. Het lijkt een SS-rijtuig, maar dit nummer kwam niet bij de SS voor. De NS C 2329 had minder coupé’s.

SPANS-Mes12. Deze foto zou gemaakt zijn in Meerssen. Weet iemand meer over de locatie? Is het wel Meerssen?

SPANS-Los03. Op deze ansicht uit de jaren 30 is het spoor van de tramweg Oldenzaal – Gronau te zien in Losser. We willen graag weten waar de foto precies is gemaakt.

SPANS-Hrl033. Welke kolenmijn is dit? De foto werd gemaakt in de jaren 30.

SPNSP4731. Op de voorzijde van deze foto staat een stempel van de Rijks­filmkeuring en op de achterzijde een stempel van Presse Bild Zentrum. Het is duidelijk een Duitse locomotief. De foto zou gemaakt zijn op 9 juni 1948. Weet iemand waar deze foto gemaakt is en wat het verhaal erachter is?

De vorige zoekplaatjes

DIA167074-101-14 is gemaakt door Hans Klomp op 26 augustus 1999. De vraag was: waar is dit? Het gaat om Interlaken Ost. De locomotief, een Re 4/4 van de BLS (Bern–Lötschberg–Simplon) staat op het meest noordelijke spoor. De situatie is in 2006 sterk veranderd door de aanleg van een nieuw perron. De brug op de achtergrond is de Nationalstrasse 6 van Interlaken naar Ringgenberg. Met dank aan Jeanne Kok (die in de jaren 70 vakantiewerk bij de BLS heeft gedaan), Peter Eradus, Wouter van Doorn en Benjamin de Zwart.

DIA012-3937 is in de zomer van 1995 in Berlijn gemaakt door G. van Maanen. Jeroen Bruintjes woont hier en is het hele traject van lijn 27 afgegaan. Er zijn maar een paar plekken waar deze lijn een vrije baan had of heeft. De situatie lijkt het meest op de Rhinstraße, ergens in de buurt van de halte Kleingartenanlage Bielefeldt. De Rhinstraße is inmiddels verbouwd en op die plek staan nu veel nieuwe bedrijfspanden, dus helemaal zeker is Jeroen niet.

DIA012-3938 is eveneens in de zomer van 1995 in Berlijn gemaakt door G. van Maanen. Volgens Jeroen Bruintjes is deze foto gemaakt bij de halte Rosenthaler Platz, kijkend in de richting van de Torstraße.

SPANS-Vdg17. De aanlegsteiger van de Sunlight-zeepfabrieken in Vlaardingen. De foto is vermoedelijk gemaakt in de jaren dertig van de vorige eeuw. De vraag was: wat is de precieze locatie? Henk Kolkman meldt dat de steiger op de plaats lag waar de rivier de Nieuwe Maas overgaat in het Scheur. Henk verwijst naar zijn website waar meer over deze foto is te vinden: industriespoor.nl/Sunlight.htm. Ook anderen verwezen -terecht- naar deze zeer interessante website: Peter Wijshake, Daniel van der Ree, Han de Graaf, Harry Wolthuis, Ton Stevenhagen en Jan Bogaarts.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes.


Reacties

Peter Wijshake reageerde op het zoekplaatje van de Hoogovens Excursietrein in IJmuiden. In 1994 heeft de stoomtrein hier op twee dagen gereden: 16 april en 11 juni. De gemelde datum 31 maart kan Peter in zijn administratie niet terugvinden

In de rubriek Toen en … stond een foto van de brugpost bij Nieuwe­schans. Volgens Han van Lokhorst zou de man links een douane­ambtenaar kunnen zijn, met een uniform dat vroeg in de vorige eeuw gedragen werd.