Nieuws uit & over de NVBS

Een nieuwe lente, een nieuwe NVBS Actueel

Een paar dagen geleden is de lente begonnen. De dagen worden langer, de temperaturen hoger. Voor velen is de tijd aangebroken om de camera uit het vet te halen en op pad te gaan.

Er is nog steeds veel boeiends te zien in Nederland, al wordt het wel steeds lastiger om nog iets speciaals te organiseren. Terwijl we van de overheid meer “in onze kracht moeten staan”, worden er tegelijk steeds meer regeltjes ingevoerd om ons tegen onheil te beschermen. Zo mag museummaterieel tegenwoordig niet meer met een pilot (loods) over het spoor rijden: de machinist moet zelf weg­bekendheid hebben. De eerste aangekondigde stoomrit van dit jaar is al gesneuveld.

Maar laten we de moed niet verliezen. Dat heeft Peter van der Vlist ook nooit gedaan, lezen we in het interview met deze BN’er (Bekende NVBS’er). Peter is al meer dan een halve eeuw actief voor de NVBS en diverse andere organisaties.

Of wat dacht u van de Betuweroute, een goederenlijn die eigenlijk niemand wilde? Dit was het onderwerp van een masterclass die onlangs mede door de NVBS werd georganiseerd. Verder in deze NVBS Actueel het gebruikelijke interessante nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, reizen en andere wetenswaardigheden.

Heeft u ook iets te delen? Mail het ons. Bij ons krijgt u alle ruimte en aandacht die u wilt.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Themadag “Railatlassen”

Op zaterdagmiddag 31 maart 2018 is er in NVBS Centraal een themadag over railatlassen, spoorkaarten, reisgidsen en reisverhalen. Meer informatie leest u verderop.

Algemene Ledenvergadering

Op zaterdag 7 april 2018 vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de NVBS plaats. Dit keer in Flora Boskoop (honderd meter van station Boskoop). Voorafgaand aan deze ALV vindt een speurtocht plaats door de Haarlemmermeer; aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk. Agenda en informatie.

Railjournaal RTA

Zaterdag 21 april 2018 presenteert het Railtheater Amsterdam (RTA) het jaarlijkse railjournaal. In NVBS Centraal in Amersfoort kunt u dan de 48e editie van dit filmische jaaroverzicht zien. Hierin worden nieuwsfeiten belicht bij  spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2016 t/m 31 december 2017.

De bewegende beelden, met synchroon geluid en live commentaar, over zaken als railjubilea, nieuw materieel, nieuwe, gewijzigde of opgeheven lijnen en andere actualiteiten, komen weer in chronologische volgorde in beeld. De voorstelling is gesplitst in twee delen: van 12.15-13.25 uur en van 14.15-15.25 uur. Tussendoor kunt u de NVBS-winkel of de bibliotheek bezoeken, deze zijn geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Twee veteranen: loc 1201 en treinstel 766. Foto’s: Nico Spilt.

NS 1201, van wederopbouwer tot icoon

Aad de Meij is oud-projectleider van het project “Herstel 1201”. Deze loc, terug­gebracht in het turquoise uit de beginjaren, is sinds twee jaar in volle glorie te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Binnenkort verzorgt Aad twee keer een presentatie over dit project:

Behalve deze presentatie komen twee andere interessante onderwerpen aan de orde. Lees ook het artikel Hoe loc 1201 weer turquoise werd. 

Koningsdagrit met treinstel 766

Rondrit met Hondekop 766 op vrijdag 27 april 2018. Aanmelden is mogelijk tot 31 maart. Meer informatie.

NVBS Railquiz

We melden het maar vast, zodat u ruim de tijd heeft om u voor te bereiden! Op zaterdag 27 oktober 2018 vindt in ons hoofdkwartier in Amersfoort de jaarlijkse NVBS Railquiz plaats. Nadere informatie volgt.

Veiling

Er zijn plannen om weer een veiling te organiseren. Heeft u spullen die u te koop wilt aanbieden? Neem dan contact op met Karel Hoorn of Karel van Ipenburg. Zorg voor een duidelijke beschrijving en liefst ook foto’s. Er is in Amersfoort geen opslagmogelijkheid voor kavels. De datum van de veiling wordt vastgesteld zodra er voldoende kavels zijn ingebracht. Voor contactgegevens en veilingregels klik hier.


Themadag “Railatlassen”

Op zaterdag 31 maart 2018 is er in NVBS Centraal van 12.00 tot 16.00 uur een themadag over “Railatlassen, kaarten, reisgidsen en reisverhalen”. In de winkel en de bibliotheek worden een groot aantal uitgaven met dit thema centraal en overzichtelijk gepresenteerd.

Recent zijn er veel nieuwe spoor- en tramatlassen verschenen, zoals de tiende uitgave van de Eisenbahnatlas Deutschland en de tweede uitgave van de Eisenbahnatlas EU, beide van Schweers + Wall. Ook is er een nieuwe druk van de tramatlas Polen uit de bekende serie tramatlassen van Robert Schwandel. Eurosprinter heeft een herziene druk van de grote tramatlas Polen, en er is een recente uitgebreide Russische tramatlas beschikbaar.

Van de Engelse uitgever Ball is een nieuwe versie van haar Atlas Europe uitgekomen. Deze is er ook in goedkope losse deeltjes per land of regio, en die zijn bij uitstek geschikt om op reis mee te nemen. Digitale reisgidsen (dvd’s) zijn er van “Ticket to ride”. Het railvervoer in een bepaalde stad of regio of op een bepaalde spoorlijn wordt met veel informatie vertoond, inclusief toeristische informatie. Dvd’s van “Ticket to ride” zullen op meerdere schermen worden vertoond.

In de bibliotheek zal het accent liggen op reisgidsen en reisverhalen. Deze boeken zijn niet alleen in te zien maar worden ook uitgeleend. Enkele railkaarten worden gepresenteerd in de centrale ruimte, waaronder ook historische exemplaren die wellicht discussie opleveren over wat er verdwenen is. En misschien zijn er ook wel nieuwe lijnen bijgekomen. Enkele wat meer recente kaarten bieden mogelijk inspiratie voor een volgende spoorreis. Tevens zijn er tips te krijgen over enkele bijzondere digitale atlassen, waaronder een Highspeedatlas Spanje.

In een van de vitrines tenslotte is nog een kleine presentatie ingericht van spoor­reisgidsen en diverse soorten kaarten en kaartjes. Kom op zaterdagmiddag 31 maart gezellig langs in NVBS Centraal, de koffie staat klaar!

John van der Wal


Nieuwe website voor de NVBS

Al eerder is gemeld dat er hard wordt gewerkt aan een nieuwe website voor de NVBS. De huidige website is technisch verouderd. Bovendien wil de NVBS zich op een aantrekkelijker en actievere manier presenteren aan haar leden en aan degenen die dat (nog) niet zijn. Het gaat om een groot project, waar door veel mensen enthousiast aan wordt gewerkt. Meer hierover kunt u lezen in een interview met drie leden van het projectteam, in het maartnummer van Op de Rails, blz. 147.


Jaarverslag 2017 NVBS Actueel

NVBS Actueel is een digitale nieuwsbrief, bestemd voor leden en niet-leden van de vereniging. De nieuwsbrief is gratis en wordt gepubliceerd op internet. Abonnees krijgen een mail zodra er een nieuwe editie online staat. NVBS Actueel is in het leven geroepen omdat Op de Rails te weinig mogelijkheden biedt om NVBS-gerelateerd nieuws te publiceren.

In 2017 zijn tien nummers verschenen, waaronder een speciaal nummer met als thema “reizen”. Vaak staat er in zo’n nummer ook een interview. Zo zijn er portretten verschenen van de NVBS-leden Hans de Herder, Jacobus Meulman, Evert van Laar, Pleun Benard (overleden in december), Hans Stork en René Platjouw. Verder waren er interviews met Dolf Dijkstra (machinist) en Pier Eringa (directeur ProRail).

De redactie van NVBS Actueel bestaat uit Paul van Baarle, Sjoerd Bekhof, Frits van Buren, Derk Doeven en Marius Hekker. Daarnaast is er een groep vaste medewerkers. Tot november was de eindredactie in handen van Oege Kleijne, daarna heeft Nico Spilt deze taak op zich genomen.

NVBS Actueel bestond in december 2017 precies twee jaar. Het aantal abonnees stijgt gestaag; inmiddels zijn dat er bijna 1700. Uit de statistieken blijkt dat de nieuwsbrief goed wordt gelezen. Vooral het verenigingsnieuws, de interviews en de rubrieken met adviezen scoren hoog. Maar bijvoorbeeld ook de zoekplaatjes krijgen veel aandacht.

Uit reacties van lezers en vanuit de vereniging mogen we opmaken dat NVBS Actueel in een behoefte voorziet en daarmee een vaste plaats heeft verworven in de “mediamix” van de NVBS.

Deze tekst komt uit het jaarverslag van de NVBS over 2017. Inmiddels is het aantal abonnees gestegen tot 1750.


Fotorondzendingen

Deelnemers aan de fotorondzendingen ontvangen negen keer per jaar een doos met circa 160 foto’s die ze kunnen bekijken. De meeste foto’s zijn ook te bestellen via het fotobureau van de NVBS. Na enkele dagen moet de doos naar de volgende deelnemer worden gebracht of gestuurd.

In maart is fotorondzending 619 in circulatie gebracht, met diverse onderwerpen uit binnen- en buitenland. Dit keer aandacht voor de verschillende soorten goederenwagens die NS heeft gehad, motortrams in Nederland en spoorwegen in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Maar ook Privatbahnen in de Duitse deelstaat Niedersachsen en Weense stadstrams, zoals de twee voorbeelden hieronder laten zien:

Foto 1. In Duitsland zijn naast DB verschillende maatschappijen actief in het personenvervoer, waaronder ook veel museumorganisaties zoals hier de Grafschafter Modell und Eisenbahnclub. Deze trein rijdt van Nordhorn naar Neuenhaus-Grasdorf. Achter loc D12 twee rijtuigen van het vrij zeldzame type MCI 43, de 352 en 151. Achterop zien we loc D23 van de Bentheimer Eisenbahn. Rob Freriks maakte deze foto op 14 december 2014.

Foto 2. Een nostalgisch plaatje van zestig jaar geleden uit Oostenrijk. In Nussdorf bij Wenen staat een tram van lijn 36 klaar voor vertrek. De motorwagen is van het type M (4101-4150). Wie de foto heeft gemaakt is niet bekend.

Op de site van de NVBS vindt u alle informatie over de fotorondzendingen en over het fotobureau.

Ciril van Hattum


Digitale wisselexpositie

Op de website van de NVBS is een nieuwe wisselexpositie gepubliceerd, verzorgd door Frans Stuurman en Nico Booij: “Herinneringen aan de RTM”. In 1965 reed de laatste tram van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. Bekijk de expositie.


Vrijwilliger gezocht

De Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR) zoekt een vrijwilliger voor het beheer van het beeldmateriaal spoorwegen buitenland. Klik hier voor meer informatie over deze en andere vacatures.


Herinnert u zich deze nog?

In het vorige nummer stond een filmpje met beelden van de eerste stoomritten tussen Hoorn en Medemblik. Aan onze oudere lezers de vraag of zij hierop personen herkennen. Als dat zo is, mailt u dan de redactie, graag met een aanduiding van de minuut/seconde waarin u de persoon ziet. Het filmpje vindt u hier (helemaal onderaan). U kunt het beeld vergroten door op het symbooltje rechtsonder te klikken.


En nog even dit

Klik hier voor meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 27 april 2018. Artikelen ontvangen wij graag uiterlijk twee weken van tevoren. Korte berichten kunnen tot op de ochtend van verschijnen worden doorgegeven. Ons mailadres: nieuwsbrief@nvbs.com.

 

Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeenkomsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen. Verder zijn er speciale afdelingen voor jongeren en modelbouwers.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kunt u vinden op www.nvbs.com

Lid worden van de NVBS