Nieuws uit & over de NVBS

De wereld draait door

Zomer of geen zomer: de wereld draait door. Dus blijft NVBS Actueel in tegen­stelling tot vorige jaren gewoon elke maand verschijnen. Naar onze bescheiden mening zijn we er ook nu weer in geslaagd om een gevarieerd nummer voor u samen te stellen.

Zo kunt u een interview lezen met John Krijgsman. Een BN’er (Bekende NVBS’er) die u zich misschien nog herinnert van de tv, uit de jaren waarin hij pers­voorlichter was bij NS. John zoekt in Europa al tientallen jaren de grenzen op, en doet hiervan verslag tijdens NVBS-bijeenkomsten en in artikelen in Op de Rails. Ook kunt u hem als conducteur aantreffen op Rotterdamse museumtrams.

Speciale aandacht ook voor de NVBS-afdeling Twente, die deze maand precies 60 jaar bestaat en nog steeds zeer actief is.

Verder in dit nummer het gebruikelijke interessante nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, reizen en andere wetens­waardig­heden. Heeft u ook iets te delen? Mail het ons!

Nico Spilt


Komende activiteiten

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor de openingstijden van de winkel in Amersfoort. Op internet is de winkel dag en nacht geopend.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. Net als de winkel is de bibliotheek alleen bestemd voor NVBS-leden.

Tekeningendag

Zaterdag 30 juni 2018 is er in NVBS Centraal van 12 tot 16 uur bij­zon­dere aan­dacht voor materieel­tekeningen. Tevens verkoop van tekeningen van buiten­landse trambedrijven. Meer informatie over deze dag.

Themamiddag Groot-Brittannië

Op zaterdag 21 juli 2018 is er in NVBS Centraal een themamiddag over Groot-Brittannië. Deze vindt plaats tijdens de openingstijden van de winkel, dus van 12.00 tot 16.00 uur. Zowel de winkel, de bibliotheek als de SNR zullen aandacht aan Groot-Brittannië besteden. Om 13.00 uur verzorgt Erwin Voorhaar een presentatie van ongeveer een uur. Aanleiding is de aangekondigde excursie van de SNE (zie hieronder), maar tijdens de themamiddag zal meer te zien zijn dan alleen de bestemmingen van deze reis.

Railreis naar Zuid-Engeland

De SNE organiseert eind augustus een tiendaagse reis naar Zuid-Engeland. De reis bestaat uit een combinatie van reisdagen, drie vrije dagen en vier excursies. Lees meer over deze reis.

Per tram door Antwerpen / spoorzoeken naar de GTW

Op zaterdag 15 september 2018 staat er een afwisselend dagje Antwerpen op het programma. En op 29 september en 20 oktober gaan we spoorzoeken naar de GTW. Lees meer over deze SNE-excursies.

NVBS Railquiz

We melden het maar vast, zodat u ruim de tijd heeft om u voor te bereiden! Op zaterdag 27 oktober 2018 vindt in ons hoofdkwartier in Amersfoort de jaarlijkse NVBS Railquiz plaats. Nadere informatie volgt.

Veiling

Er zijn plannen om weer een veiling te organiseren. Heeft u spullen die u te koop wilt aanbieden? Neem dan contact op met Karel Hoorn of Karel van Ipenburg. Zorg voor een duidelijke beschrijving en liefst ook foto’s. Er is in Amersfoort geen opslagmogelijkheid voor kavels. De datum van de veiling wordt vastgesteld zodra er voldoende kavels zijn ingebracht. Lees de contactgegevens en veilingregels.


Multi Event in Blerick

In het weekend van 8 en 9 juni 2018 organiseerde de Modelbouw Groep Venlo (MGV) een groot evenement. In vorige jaren vonden de open dagen van de MGV plaats in de eigen clubruimte, maar vanwege het stijgend aantal bezoekers moest men uitkijken naar een grotere ruimte in de omgeving van Venlo. Toen kwam al snel de voormalige wagenwerkplaats in Blerick in beeld. Momenteel vindt hier een asbestsanering plaats, maar gelukkig waren twee delen van deze werkplaats uit 1890 op tijd asbestvrij.

De kleinste loods kon worden gebruikt voor de model­banen van verschillende verenigingen uit de regio. Op het buitenterrein waren diverse museum­organisaties met hun materieel aanwezig. Voor de werkplaats van Stadler, langs de spoorlijn naar Eindhoven, stond modern materieel van Arriva, Breng en Lineas opgesteld. Verder waren enkele busmusea aanwezig met klassieke bussen. De bezoekers konden gebruikmaken van een pendelbusdienst die Arriva ver­zorgde tussen het station van Venlo en de werkplaats. Mede hierdoor werd dit ‘Multi Event’ door veel liefhebbers bezocht.

Ook de informatiestand van de NVBS trok veel belangstelling. Hans Koppelman had tekeningen uitgeprint van de emplacementen van Venlo en Blerick en toonde daarbij foto’s uit de beeldbank van de NVBS. De bezoekers waren vaak verbaasd over de vele tramlijnen die vroeger in deze omgeving liepen.

Voor meer informatie over dit evenement zie de website van de MGV.

Ook treinstel 252 van het Spoorwegmuseum kon worden bewonderd. Dat was tot het laatste moment onzeker, omdat dit treinstel in een hal met asbest stond. Meer dan een jaar hebben de vrijwilligers daardoor niet aan dit treinstel kunnen werken. Het wachten is nu op het asbestvrij maken van het onderdelenmagazijn. Uiteindelijk zal deze vertegenwoordiger van Materieel ‘36 weer rijvaardig de baan op kunnen. Foto: Hans Koppelman.


Wisselexposities

In NVBS Centraal is vorige week een vitrine ingericht met modellen van Frans Wilshaus. Hij bouwt deze modellen zelf, op schaal 1:22,5. Frans is ook actief in de NVBS-afdeling Modelbouw. Zijn modellen zijn tot eind september in Amersfoort te zien. In de andere vitrine zijn railprullaria en andere snuis­terijen uit de collectie van Gerrit Nieuwenhuis te zien. Lees meer over deze wisselexposities.


NVBS en de privacywet

Conform de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft ook de NVBS een privacyreglement opgesteld. (Bestuursmededeling van 1 juni 2018.)


Spoorpetten gezocht

Foto: Felix Kalkman.

Sjaak Ossebaar, voormalig wagenmeester, onderhoudsmonteur en lid van de ongevallenploeg Amsterdam, verzamelt spoorpetten uit de hele wereld. Heeft u een pet die u kunt missen? Sjaak is er blij mee. Hij heeft ook enkele petten beschikbaar om te ruilen. j.ossebaar@versatel.nl


En nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 27 juli 2018.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kunt u tot op de ochtend van verschijnen doorgeven.

Mail de redactie


Op de Rails, juni 2018

• Vijftig jaar SHM, door Rein Korthof

• Afscheid van een tramnet, door Maurits van den Toorn

• Spoorwegen in en om Amsterdam, door J.M. ten Broek

• Het trambedrijf van Kassel, door Maurits van den Toorn

• Het Sauerlandnetz Ersatzkonzept, door Daniël van der Winden

Neem een kijkje


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kunt u vinden op www.nvbs.com

Lid worden van de NVBS