Buffel naar Spoorwegmuseum

Zwolle, 4 augustus 2003. Treinstel 3418 in de pendeldienst naar Kampen. Het treinstel is hier een jaar of vijf oud en is vijftien later alweer aan de kant gezet. Foto: Nico Spilt.

Op woensdag 29 augustus 2018 wordt DM’90-treinstel 3426 formeel over­gedragen aan het Spoorwegmuseum. Het treinstel komt ‘s morgens naar Amersfoort waar zal worden getankt. Daarna gaat het verder naar Utrecht Maliebaan. Dienstregeling: Venlo (spoor 6) 9.45, Blerick (spoor 3) 9.51, Den Bosch (spoor 6b) 10.52-11.42, Geldermalsen (spoor 3a) 11.59-12.03, Utrecht (spoor 9) 12.24–12.28, Amersfoort (spoor 7) 12.46. Na het tanken: Amersfoort (spoor 4a) 14.01, Utrecht Maliebaan 14.21. De Buffel zal hier een aantal weken te zien zijn, voor hij naar het depot gaat.


Baie de la Somme revisited

In april 2017 publiceerden we het artikel Met stoom langs de baai van de Somme. Wie hierdoor geïnspireerd is geraakt, zal wellicht ook interesse hebben in het artikel “Eigenzinnige stoom” in het juli/augustusnummer 2018 van het blad Railhobby.


Spoorwegmuseumkamer in Stayokay Utrecht

In de Stayokay aan het Neude in Utrecht is een speciale Spoorwegmuseumkamer ingericht. De vierpersoonskamer staat volledig in het teken van het spoor en het Spoorwegmuseum. De inrichting varieert van stationsklok en bagagerek tot vintage treinbank. Er is een koffer vol verhalen, spelletjes en een speeltafel met treinbaan. De kamer richt zich op gezinnen met kinderen tussen de vier en twaalf jaar die een bezoek aan het Spoorwegmuseum graag combineren met een overnachting in de stad. Voor gezinnen met wat jongere kinderen is er ook een Nijntjekamer. Die kan worden geboekt in combinatie met een bezoek aan het Nijntjemuseum in de stad Utrecht.

Prijzen variëren van ca. 120 tot ca. 170 euro per nacht voor vier personen, inclusief thema-ontbijt en toegang tot het betreffende museum. Meer informatie.

Foto: Stayokay.


‘Beek’ door Marieke van Ruitenbeek

Zangeres Marieke van Ruitenbeek heeft een lied gemaakt over het plaatsje Beek bij Nijmegen. In het bijbehorende filmpje wilde ze graag enkele historische beelden opnemen van de Nijmeegse tram die hier vroeger reed. Daarvoor zocht ze contact met de NVBS, en die kon haar wel helpen. Bekijk en beluister het lied.


Den Bosch onder stoom

Geen stroom maar stoom! Foto: Nico Spilt.

Op zaterdag 29 september 2018 zal Den Bosch flink onder stoom komen te staan. Er komen dan twee locomotieven van de Stoom Stichting Nederland uit Rotterdam: de 01 1075 en de 65 018. Deze zullen de hele dag pendelen tussen Den Bosch en Eindhoven. Op de heenweg, ’s ochtends uit Rotterdam, en op de terugweg ‘s avonds, kunnen liefhebbers meereizen met de trein.

Kaartjes zijn te koop in de webshop van de organisator: ModeltreinCenter uit Den Bosch. www.modeltreincenter.nl


Webcam Helmond

Graag treinen spotten maar geen zin of mogelijkheid om zelf langs de baan te gaan staan? Bij station Helmond ‘t Hout hangt een webcam die dag en nacht het treinverkeer op de lijn Eindhoven-Venlo registreert. Dat is geen oninteressante lijn, omdat hier behoorlijk wat goederentreinen over rijden.

De webcam is te volgen via deze link (werkt niet op Internet Explorer met Windows 7, gebruik Chrome of een andere browser). Behalve de livebeelden zijn op dit YouTube-kanaal ook compilaties te zien: veel trein in weinig tijd.


Spoorbrug bij Zeist gesloopt

In het weekend van 11 en 12 augustus 2018 is het voormalige spoorviaduct over de A28 bij Zeist gesloopt. Over dit viaduct liep de spoorlijn van Bilthoven naar Zeist. Over deze lijn hebben van 1901 tot 1941 reizigerstreinen gereden. Er waren ooit zelfs rechtstreekse treinen van Zeist naar Amsterdam, via Utrecht. Maar wie vanuit Zeist naar Utrecht wilde, kon beter de tram nemen. Tot 1972 hebben er goederentreinen naar Zeist gereden. Hoewel het einde van het lijntje in zicht leek, is er nog in 1968 een viaduct gebouwd. Dit gebeurde op de plaats waar de spoorlijn een nog aan te leggen snelweg zou kruisen. Die snelweg, de huidige A28, is pas in 1986 in gebruik genomen.

Spoorviaduct over de A28 bij Zeist, april 2005. Foto: Nico Spilt.

Bijna een halve eeuw heeft het spoorviaduct hier dus ongebruikt gelegen. Lang deed het verhaal de ronde dat over de brug een geheime brandstofleiding van de NAVO zou liggen, maar dit was een broodje aap. Er was wel een leiding om vliegveld Soesterberg van brandstof te voorzien, maar die lag naast de brug, onder de snelweg door. Bijna alle herinneringen aan de spoorlijn Bilthoven-Zeist zijn nu uit het landschap verdwenen, inclusief het ZHESM-rijtuig dat als nood­woning in Bosch en Duin diende. Alleen het vroegere stationsgebouw van Huis ter Heide, aan de Amersfoortseweg, bestaat nog.

Bekijk het filmpje van RTV Utrecht.


Het stalen wonder aan de Lek

Tentoonstelling over de spoorbrug bij Culemborg. Tot en met zondag 9 september 2018 nog te zien in de Gelderlandfabriek, naast het station Culemborg. Dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur. Toegang 1 euro. Lees meer.


Wie is de slimste mens?

Maandag 27 augustus 2018 begint de finaleweek van “De slimste mens”, de tv-quiz onder leiding van Philip Freriks (elke werkdag op NPO 2, 20.25 uur). Het enige jurylid is Maarten van Rossem, de man die overal verstand van heeft. Zelfs van stoomtreinen, zoals blijkt uit het interview dat NVBS Actueel met hem had: Het verdwijnen van de stoomlocomotief is een groot verlies.


Print Friendly, PDF & Email

En nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “En nog even dit…”. Heeft u ook iets te melden? Laat het ons dan weten!

Mail de redactie


Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heeft u een vraag of opmerking en weet u niet waar u die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

NVBS op Twitter en Facebook

De NVBS zit ook op Twitter en op Facebook.

De NVBS zoekt vrijwilligers

De NVBS is een vereniging die veel activiteiten ontplooit. Dit is alleen mogelijk dankzij de vele vrijwilligers. Misschien is vrijwilligers­werk voor de NVBS ook iets voor u? Er zijn diverse vacatures.

NVBS Actueel: aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om u aan te melden gebruikt u deze link.

Wilt u NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden via de link die u onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvangt u geen mails meer van ons.

Wilt u uw mailadres wijzigen? Dan meldt u zich af via de mail die u de laatste keer heeft gekregen. Vervolgens meldt u zich weer aan met uw nieuwe mailadres.