Pensioengerechtigd motorrijtuig nog steeds actief

Linzer Lokalbahn (LILO)

De Oostenrijkse spoor- en trammaatschappij Stern & Hafferl is al eerder ter sprake gekomen in NVBS Actueel. In juni 2017 werd aandacht besteed aan de Vorchdorferbahn en in september 2017 aan de stadstram van Gmunden. Bij de Vorchdorferbahn is de situatie onveranderd en rijden de zestig jaar oude treinen nog steeds. De oude stadstram van Gmunden daarentegen is inmiddels ver­vangen door de moderne Traunseetram die nu doorrijdt over de lokaalspoorlijn naar Vorchdorf-Eggenberg.

Er is echter nog een treindienst bij Stern & Hafferl die voor de liefhebbers van klassieke treinen zeer de moeite waard is. Dat betreft een 67-jarig motorrijtuig op de Linzer Lokalbahn (LILO). De Linzer Lokalbahn is een Y-vormig spoornet van Linz via Eferding, Waizenkirchen en Niederspaching naar Neumarkt-Kallham en Peuerbach.

Het net van de Linzer Lokalbahn. Bron: Wikipedia.

In de huidige dienstregeling pendelt bij daglicht in de ochtenduren tussen Niederspaching en Neumarkt-Kallham een klassiek motorrijtuig, in 1951 gebouwd door Simmering-Graz-Pauker (SGP). In de vroege ochtendspits rijdt de trein ook door naar Peuerbach en Waizenkirchen. Hiervoor zijn twee motor­rijtuigen beschikbaar: de ET 22.106 en 22.107. In de LILO-dienstregeling zijn deze diensten eenvoudig te herkennen door het ontbreken van een rolstoel­indicatie.

In Neumarkt-Kallham treffen de ET 22.107 en ÖBB-locomotief 1144.092 met stoptrein uit Passau elkaar.

De landelijke omgeving tussen Neumarkt-Kallham en Niederspaching biedt voldoende mogelijkheden om het pensioengerechtigde motorrijtuig te foto­graferen, zoals hier bij Stefansdorf.

Nogmaals de ET 22.107 bij Stefansdorf als pendeldienst naar Niederspaching. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat deze motorrijtuigen op korte termijn zullen worden vervangen, zal dit gezien de eerbiedwaardige leeftijd (en het ontbreken van de mogelijkheid van rolstoelvervoer) ook geen tientallen jaren meer duren.

Wat rijdt er verder nog?

Op de Linzer Lokalbahn van Stern & Hafferl wordt de reizigersdienst bijna volledig uitgevoerd met GTW-treinstellen van Stadler (serie ET 22.151 – ET 22.164) geleverd in 2001-2005. Mocht het oude SGP-motorrijtuig uitvallen dan zullen ook die diensten door een GTW-treinstel worden gereden.

Stadler GTW-treinstel ET 22.162 te Stefansdorf op weg naar Neumarkt-Kallham.

Tekst en foto’s (21 augustus 2018) door Paul van Baarle


Print Friendly, PDF & Email

Handige LILO-links

Website van de Linzer Lokalbahn

Website van Stern & Hafferl

Dienstregeling van de Linzer Lokalbahn (pdf)

Linzer Lokalbahn op Wikipedia (Duitstalig)

Dagkaart

Bij daglicht pendelt het klassieke motorrijtuig drie maal tussen Niederspaching en Neumarkt-Kallham. Bij de bestuurder is voor dit traject de volgende dagkaart te koop: