Nationale Stoomtreindag

Elk jaar op Hemelvaartsdag laten stoomtreinen van zich horen. Op 30 mei 2019 galmen de stoomfluiten ook weer over de Veluwe. Bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) worden die dag meerdere stoomlocomotieven opgestookt. Tussen Apeldoorn en Beekbergen en tussen Beekbergen en Loenen genieten de reizigers in historische rijtuigen van het afwisselende Veluwse landschap. De in stijl geklede conducteurs komen de kaartjes knippen en voor de dauwtrappers gaan fietsen gratis met de trein mee, in een speciale fietsenwagon.

Persfoto VSM.

Andere activiteiten

Van donderdag 30 mei t/m zaterdag 1 juni 2019 is loc 8811 onder stoom op het terrein van de SSN in Rotterdam.

Ook de andere museumbedrijven organiseren activiteiten op Hemelvaartsdag en de dagen erna. Raadpleeg de website van je favoriete organisatie.


De Haarlemse Noord-Zuid-lijn

Nieuwe tentoonstelling in het NZH Vervoer Museum

Vanaf 1 juni 2019 tot april 2020 is in het NZH Vervoer Museum de tentoonstelling “Van Schoten tot Heemstede, de Haarlemse Noord-Zuid-lijn” te zien. Deze tentoonstelling laat de ontwikkeling zien van de Haarlemse oer-stadslijn vanaf het begin in 1878 tot 1999, het jaar waarin de NZH is opgegaan in Connexxion.

Het NZH Vervoer Museum is gevestigd op de A. Hofmanweg 35, Haarlem (Waarderpolder). Het museum is geopend op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. www.nzh-vervoermuseum.nl


Belgisch erfgoed

NMBS stelt haar historische collecties open voor het publiek

Dankzij een grootschalige inventarisatie en digitalisering zijn alle erfgoedcollecties van NMBS voortaan online toegankelijk op www.trainworld.be, de website van het treinmuseum van NMBS. Sinds begin mei 2019 kan je er 12.000 museumfiches en 71.000 documenten gratis raadplegen. Deze zullen regelmatig worden aangevuld dankzij de permanente hulp van een twintigtal gepassioneerde vrij­willigers. (bron: persbericht NMBS)

Lees meer over het spoorwegmuseum Train World.


Kameel krijgt nieuw baasje

Veel mensen denken dat de NS na het afscheid van de Buffels geen diesel­materieel meer bezit. Maar dat klopt niet: de Kameel is nog steeds eigendom van NS en doet officieel nog steeds dienst als directierijtuig. Dat gaat nu veranderen. De Kameel, gebouwd in 1954, wordt overgedragen aan het Spoorwegmuseum en zal deel gaan uitmaken van de museumcollectie.

Op dinsdag 4 juni 2019 om 16.19 uur zal de Kameel feestelijk worden binnen­gehaald. Op het naastgelegen spoor zal de Blauwe Engel staan, de trein waar de Kameel van is afgeleid, zodat er mooie foto’s kunnen worden gemaakt.

Utrecht Centraal, 24 mei 2013. NS 20 “Kameel” tijdens een conditierit. Foto: Nico Spilt.


Jazz Night Express

Vrijdag 28 t/m zondag 30 juni 2019: speciale nachttrein Rotterdam – Amsterdam – Berlijn en terug, met veel vertier aan boord. Er is live muziek van onder anderen Jesse van Ruller, Ntjam Rosie, Dorona Alberti (van Gare du Nord) en DJ Maestro. Arnon Grunberg verzorgt een leesclub in de trein. Ook kun je heerlijk eten terwijl je onderweg bent: de chef heeft een speciaal jazzmenu samen­gesteld. Slapen kan in comfortabele couchetterijtuigen of luxe slaaprijtuigen. Kijk voor informatie en boekingen op jazznightexpress.nl.

Gratis ontbijt voor NVBS-leden

Speciale aanbieding voor NVBS-leden: een gratis ontbijtpakket na aankomst in Berlijn, zodat je met een goed gevulde maag de dag kunt aanvangen. Wil je hiervan gebruikmaken, stuur dan een mail naar info@jazznightexpress.nl.


Cremallera de Núria

In NVBS Actueel van april 2019 stond een lezenswaardig artikel over de tandrad­spoorlijn Cremallera de Núria. Ik heb hierop nog enkele aanvullingen. Het huidige reizigersmaterieel bestaat inderdaad uit twee typen. Het gaat hier enerzijds om de Beh 4/8 A5 tot en met A8. De eerste drie zijn gebouwd door MTM (La Maquinista Terrestre i Marítima) in Barcelona, in licentie van SLM. Nummer A8 komt van SLM, GEC Alsthom en ABB. Anderzijds zijn er de A10 en A11 van Stadler, een smalspoorversie van de ook in ons land rijdende GTW 2/6.

Verder bevindt zich in het station Ribes Vila een klein maar goed voorzien museum van de spoorlijn. Op deze foto is afgebeeld stoomloc 6 Julian Fuchs uit 1892, afkomstig van de Zwitserse Gornergratbahn en gebruikt bij de aanleg van de spoorlijn.

Marco Schoonhoven


Spoorraadsel

Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoor­den. Deze keer laat het museum een lamp zien: een olielamp met twee pitten. Maar waar en waarvoor werd deze lamp gebruikt?

Weet jij hier meer over? Mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweg­innovatie van het Spoorwegmuseum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.

Het vorige spoorraadsel


In het vorige nummer lieten we dit metalen plaatje zien. Daar kwamen veel reacties op: veel van onze lezers blijken hier nog persoonlijke herinneringen aan te hebben. Dit plaatje stamt uit de tijd dat je je fiets nog als “ingeschreven bagage” met de trein kon meegeven. In de zomermaanden werden er zo veel fietsen aangeboden – weinig mensen hadden een auto om op vakantie te gaan – dat de NS zelfs speciale fietsentreinen liet rijden tussen diverse stations. Je gaf je fiets af op een station, reisde de volgende dag naar je vakantieadres, en kon daar je karretje weer van het station halen. Van belang was dat je naam en adres goed zichtbaar waren op je fiets. Daarvoor kon je zo’n aluminium plaatje kopen, dat je om het achter­spatbord vouwde. Je kon het plaatje zonodig met een ijzer­draadje vastzetten, vandaar de twee gaten.


Print Friendly, PDF & Email

Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Mail de redactie.


Op initiatief van kennisnetwerk Railforum is een spooragenda opgezet: www.spooragenda.nl. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoorwereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Voor bijeenkomsten en evenemen­ten in de hobbysfeer verwijzen we je naar de railagenda in NVBS Actueel.

Dagvers nieuws vind je op Facebook.