Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

De eerste NVBS Actueel van 2020, we zijn vol goede moed begonnen aan ons eerste lustrumjaar!

In dit nummer schrijft Jan Post over het bijzondere museum van Lew Whiteman. De moeite van een bezoek waard als je toevallig in West-Australië moet zijn. Paul van Baarle bracht een bezoek aan de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Waarom rijden trams daar op de merkwaardige spoorwijdte van 1009 mm? Voor de liefhebbers van Spanje in het algemeen en smalspoor in het bijzonder organiseert de SNE in mei een mooie reis.

In dit nummer vind je verder natuurlijk de gebruikelijke tips over leuke activiteiten van de NVBS en over interessante boeken die je kunt kopen of lenen. Uiteraard ontbreken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 28 februari 2020. Hou in de tussentijd ook www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Nieuwjaarstoespraak Gerrit Nieuwenhuis

Op zaterdag 4 januari 2020 vond de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de NVBS plaats. NVBS-voorzitter Gerrit Nieuwenhuis hield een toespraak die in een filmpje is vastgelegd. Lees ook het voorwoord van Gerrit Nieuwenhuis in het januarinummer van Op de Rails.

Klik hier als het filmpje op jouw apparaat niet wil starten.


Kort nieuws

Contributie 2020

De automatische incasso van de contributie voor 2020 vindt plaats rond 25 januari 2020. Leden die per acceptgiro betalen vinden deze bij het februari­nummer van Op de Rails.

Vacatures hoofdbestuur

Binnen de NVBS zijn enkele vacatures ontstaan voor leden van het hoofdbestuur. Meer informatie.

Bezoek aan het SNR-archief

Het archief van de stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) bevindt zich in NVBS Centraal in Amersfoort. Op afspraak is dit archief altijd te bezoeken. Dit verandert niet, maar vanaf donderdag 30 januari 2020 zijn er ook dagen waarop je altijd gewoon langs kunt komen. Het SNR-archief is dan op dezelfde tijden open als de biblio­theek. Meer informatie.

Aangeboden: jaargangen Op de Rails

Bod gevraagd op een verzameling van 36 complete, en 10 nagenoeg complete, jaargangen “Op de Rails”. Het gaat om losse, niet-ingebonden exemplaren vanaf jaargang 1973, op te halen in Leiden. Meer informatie.


Komende activiteiten

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n twintig afdelingen, verspreid over het hele land. Deze organi­seren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Zie de aankondigingen op de website.

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor informatie over de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. Winkel en webshop zijn alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

Om te noteren

  • Zaterdag 8 februari 2020: stoomrailquiz door Ton Pruissen, Gerard de Graaf en Jan de Bruin. Lees hieronder meer.
  • Van 21 februari t/m 1 maart 2020: winterreis naar Frankrijk, Italië en Zwitserland (volgeboekt).
  • Zaterdag 29 februari 2020: uitverkoop NVBS-winkel. Voor veel artikelen gelden kortingen van 20 tot 50%, op oudere dvd’s tot 75%.
  • Zaterdag 9 mei 2020: Algemene Ledenvergadering in Arnhem.
  • Van 13 t/m 24 mei 2020: voorjaarsreis naar Noord-Spanje.

Tenzij anders vermeld vinden bijeenkomsten plaats in NVBS Centraal in Amersfoort.

Railagenda

In de railagenda op de website van de NVBS melden we activiteiten op spoor- en tramgebied in binnen- en buitenland, inclusief modelbouw.


Stoomrailquiz

Op zaterdagmiddag 8 februari 2020 vindt voor de eerste keer de stoomrailquiz plaats. Deze quiz wordt georganiseerd door Ton Pruissen, Gerard de Graaf en Jan de Bruin.

De quiz bestaat uit 30 vragen over de stoomlocomotief als technisch wonder, als cultureel fenomeen, als inspiratiebron voor kunstenaars en als object van onze onverminderde en voortdurende toewijding. Er zijn geen vragen over nummers.

De vragen worden gepresenteerd door Ton. Gerard en Jan zijn samen de jury die bij eventuele discussies een bindende uitspraak doet. Er zijn enkele bescheiden prijzen te winnen en er is een poedelprijs voor de deelnemer met de minste goede antwoorden.

Brandt ook in u het niet dovende vuur? Speurde u vroeger ook de horizon af bij het naderen van een vreemde stad: waar zie ik rook, waar staat de watertoren? Kom dan op 8 februari naar Amersfoort en meet uw stoomkennis met die van anderen!

De quiz vindt plaats in NVBS Centraal in Amersfoort en begint om 13.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Iedereen kan meedoen op individuele basis, er zijn dus geen teams zoals bij de traditionele NVBS-quiz.

De winkel en de bibliotheek zijn deze dag geopend tussen 12.00 en 16.00 uur: voorafgaand aan de quiz, tijdens de pauze en na afloop van de quiz.

Het initiatief voor de stoomquiz komt van Ton Pruissen. Voor hem is de stoom­locomotief het enige levende wezen dat ooit door de mens is gemaakt. Hij dankt zijn liefde voor het stoompaard onder andere aan de illustraties van de Oosten­rijkse kunstenaar Josef Danilowatz. Zijn werk siert de omslag van veel Märklin-catalogi.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.
Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 28 februari 2020.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, januari 2020

NVBS-leden hebben het januari­nummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

  • De Big Bang in de spoorweg­markt. Deel 8 in de serie over 180 jaar spoorwegen in Neder­land. Door Gerrit Nieuwenhuis.
  • Wisseling van de wacht. Over de nieuwe dienstregeling in Duitsland en de daarmee gepaard gaande overdracht van treindiensten aan andere ver­voerders. Door Frans Blanker.
  • De wereldwijde inzet van de PCC-car (vervolg). Door Ciril van Hattum.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf. Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.